GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UBS: Prevelika ponuda automobila potaknut će cjenovni rat

UBS: Prevelika ponuda automobila potaknut će cjenovni rat
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2023 / 08:29
Autor: SEEbiz
BERN - Pretrpanost automobila na tržištu potaknut će rat cijenama među proizvođačima jer potražnja ne uspijeva držati korak s ponudom, predviđaju analitičari.

UBS je procijenio da će globalna proizvodnja automobila premašiti prodaju za 6 posto ove godine, ostavljajući višak od pet milijuna vozila za koje će biti potrebno smanjenje cijena da bi se promijenilo.

Prepuna knjiga narudžbi za većinu proizvođača automobila znači da će cijene vjerojatno ostati visoke u prvoj polovici godine, rekli su analitičari banke.

Nakon toga, spor gospodarski rast i viši životni troškovi smanjit će mogućnost potencijalnih kupaca da si priušte nove automobile, što će vjerojatno pogoditi cijene budući da automobili ostaju neprodani.

Proizvođači automobila već su počeli snižavati cijene električnih vozila (EV) jer skokovita cijena energije i skupa početna cijena modela znači da ona postaju sve nedostupnija.

U siječnju je Tesla Elona Muska snizila cijene svojih automobila do 8000 funti u Ujedinjenom Kraljevstvu, stavljajući neke od svojih jeftinijih modela u ravnopravan položaj s markama kao što su Škoda i Kia.

U međuvremenu, cijena rabljenih električnih vozila također pada, s prosječnom cijenom rabljenog električnog vozila padom za 13 posto u prošloj godini na 33.060 funti, prema AutoTraderu.

UBS je rekao da će se ovaj trend sada vjerojatno filtrirati do benzinskih i dizelskih automobila kako potražnja pada.

Analitičari predvođeni Patrickom Hummelom rekli su u bilješci klijentima: “S obzirom na rast proizvodnje, vidimo visok rizik od prekomjerne proizvodnje i sve većeg pritiska na cijene kao posljedicu. Rat cijenama već se počeo odvijati u području električnih vozila, a očekujemo da će se proširiti i na segment motora s unutarnjim izgaranjem.”

Proizvođači luksuznih automobila, koji su općenito otporniji tijekom gospodarske krize od svojih konkurenata na masovnom tržištu, bit će manje pogođeni, a proizvođači obiteljskih automobila vjerojatno će patiti, kažu analitičari.

Prekomjerna proizvodnja dugo je bila kočnica na marginama automobilskih tvrtki.

Tvrtke bi postavile ciljeve za proizvodnju, a ne za prodaju, a onda bi očekivale od trgovaca da preusmjere automobile koje su oni napravili. Višak zaliha značio je pad cijena, što je bilo dobro za potrošače jer su automobili bili pristupačniji.

Tagovi: automobilsko tržište, BMW, Mercedes, Volkswagen, Toyota, električni automobili, Centre Automotive Research, Ferdinand Dudenhöffer
PROČITAJ I OVO
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
ISPOD OČEKIVANJA
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
STUTTGART - Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz u prvom je kvartalu ostvario 35,9 milijardi eura prihoda, što je 4,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
PAD
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
MILANO - Stellantis je u utorak priopćio da su njegovi prihodi pali 12% u prvom tromjesečju godine zbog nižih količina, nepovoljnog asortimana proizvoda i dinamike tečaja, djelomično uravnotežene "čvrstom" cjenovnom moći.
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
BLIZU USPJEHA
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
NEW YORK - Dionice Tesle snažno su porasle u ponedjeljak, u ritmu svog najboljeg dana od ožujka 2021., nakon što je proizvođač električnih automobila prošao značajnu prekretnicu za uvođenje svoje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini.
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
ISPOD OČEKIVANJA
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
PEKING - Najveći kineski proizvođač električnih automobila BYD ostvario je 125 milijardi juana (16,1 milijardu eura) operativnih prihoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju, što je četiri posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ali ispod očekivanja analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE