GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Toyota prkosi skepticima, dionice bilježe najbolji tjedan od 2009.

Toyota prkosi skepticima, dionice bilježe najbolji tjedan od 2009.
SJAJAN NIZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2023 / 10:48
Autor: SEEbiz
DETROIT – Dionice Toyote zabilježile su svoj najbolji tjedan od 2009. godine.

Proizvođač automobila iznio je snažan plan za buduća potpuno električna vozila, a potomak kompanije Akio Toyoda postao je čelnik upravnog odbora japanske tvrtke.

Dionice Toyote na njujorškoj burzi zatvorene su u petak na 164,35 USD po dionici, pad od 2,3% tijekom dana, ali još uvijek rast od 10,6% u tjednu. Taj 5-dnevni dobitak je najbolji tjedan za dionice od travnja 2009. kada su dionice porasle za 14,5%.

Takav porast nije tipičan za dionicu. To je tek treći dvoznamenkasti tjedni porast u više od dva desetljeća za relativno dobre, ali obične dionice. Dionice tvrtke porasle su 20% do sada u 2023.

Pozitivan uzlet ove godine dolazi s ublažavanjem nedavnih problema u opskrbnom lancu za automobilsku industriju, uključujući Toyotu, i nakon što je Toyoda, unuk osnivača tvrtke, najavio planove za prijelaz s izvršnog direktora na predsjednika nakon više od 13 godina na čelu proizvođača automobila.

Toyoda, koji je napustio svoju dužnost izvršnog direktora 1. travnja, a naslijedio ga je Koji Sato, suočio se s kritikama nekih skupina za zaštitu okoliša i investitora jer nije stavio sve na električna vozila i nastavio s proizvodnjom hibrida i plug-in hibrida kao što je Prius i Prius Prime.

Čelnici Toyote, dok su povećavali ulaganja u električna vozila, tvrdili su da su takvi automobili i kamioni jedno rješenje, a ne rješenje, za ispunjavanje strožih globalnih standarda emisija i postizanje ugljične neutralnosti.

Kako bi odgovorio na skeptike svoje strategije, proizvođač automobila ovog je tjedna u Japanu ponudio rijedak pogled iza zavjese u svoje buduće planove.

"Uprava je u prošlosti samo rijetko objavljivala pojedinosti o tehnologiji u razvoju, a mi smo osjetili predanost osiguravanju konkurentske snage putem elektrifikacije i intelektualizacije pod novim menadžerskim timom", rekao je analitičar JPMorgana Akira Kishimoto u ovotjednoj bilješci za investitore.

Uoči svog godišnjeg sastanka u srijedu, Toyota je predstavila planove za novu generaciju električnih vozila koja će biti konkurent vodećim u industriji Teslii BYD sa sjedištem u Kini. Tvrtka je rekla da planira lansirati svoju sljedeću generaciju električnih vozila počevši od 2026. godine, uključujući vozila s vrlo hvaljenim "solid-state baterijama" do 2027. ili 2028. godine.

Tagovi: Toyota, Toyota Motor, Tesla, BYD
PROČITAJ I OVO
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
ISPOD OČEKIVANJA
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
STUTTGART - Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz u prvom je kvartalu ostvario 35,9 milijardi eura prihoda, što je 4,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
PAD
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
MILANO - Stellantis je u utorak priopćio da su njegovi prihodi pali 12% u prvom tromjesečju godine zbog nižih količina, nepovoljnog asortimana proizvoda i dinamike tečaja, djelomično uravnotežene "čvrstom" cjenovnom moći.
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
BLIZU USPJEHA
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
NEW YORK - Dionice Tesle snažno su porasle u ponedjeljak, u ritmu svog najboljeg dana od ožujka 2021., nakon što je proizvođač električnih automobila prošao značajnu prekretnicu za uvođenje svoje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini.
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
ISPOD OČEKIVANJA
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
PEKING - Najveći kineski proizvođač električnih automobila BYD ostvario je 125 milijardi juana (16,1 milijardu eura) operativnih prihoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju, što je četiri posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ali ispod očekivanja analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE