GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Segway odlazi u povijest, pregazio ga - romobil

Segway odlazi u povijest, pregazio ga - romobil
PREKID PROIZVODNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2020 / 10:05
Autor: SEEbiz / Beta
LONDON - Kompanija Segway kaže da će prekinuti proizvodnju svog istoimenog "osobnog transportera" na dva kotača Segway PT (PT Personal Transporter), popularnog za iznajmljivanje turistima i, kao oprema, među američkim policajcima, a još poznatijeg po padovima popularnih osoba.

Segway koji je hrabro tvrdio da će njegov "osobni transporter" platforma s drškom, na dva kotača postavljena poprečno, promijeniti način na koji se ljudi kreću, 15. srpnja završava zauvijek njegovu proizvodnju.

Judy Kai, predsjednica Segwaya, izjavila je da je to vozilo steklo popularnost među turistima u većim gradovima Sjeverne Amerike, Europe, Azije, Južne Amerike i Bliskog Istoka.

Ali Segway PT koji na širokoj platformi nosi putnika koji stoji, donio je kompaniji u prošloj godini manje od 1,5 posto njenog ukupnog prihoda. Kompanija je objavila da će 21 zaposlen oni koji su sklapali "osobne transportere" biti otpušten, još dvanaest odlazi kroz dva mjeseca do godinu dana, a pet će biti premješteno na druge poslove.

Ipak, "revolucija prijevoza" koju je američki izumitelj Dean Kamen predviđao prilikom osnivanja kompanije 1999. godine, nikada nije zahvatila mase kako je očekivao.

Prvobitna cijena vozila Segway od oko 5.000 dolara bila je prepreka mnogim kupcima.

Također i to što je vožnja zahtevna jer vozač mora održavati ravnotežu pod određenim kutom kako bi se vozilo kretalo naprijed, da skreće naginjanjem na jednu ili drugu stranu, a da koči naginjanjem unazad. Ako se težište vozača previše pomakne u bilo kojem pravcu, smjesta se gubi kontrola i pad je neizbježan. U nekim gradovima su zato ta vozila bila čak i zabranjena.

Segway se 2017. godine upustio u unosan posao s električnim romobilima, baš zato što su, suprotno njegovom prvom vozilu, laki, jeftini i jednostavni, te su zaposjeli gradske ulice.

Registrirani korisnici romobila su 2018. godine obavili 38,5 milijuna putovanja na zajedničkim gradskim električnim romobilima, objavilo je Nacionalno udruženje dužnosnika gradskog prijevoza SAD-a.

Tagovi: Segway, romobil, Judy Kai, Dean Kamen
PROČITAJ I OVO
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
ISPOD OČEKIVANJA
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
STUTTGART - Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz u prvom je kvartalu ostvario 35,9 milijardi eura prihoda, što je 4,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
PAD
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
MILANO - Stellantis je u utorak priopćio da su njegovi prihodi pali 12% u prvom tromjesečju godine zbog nižih količina, nepovoljnog asortimana proizvoda i dinamike tečaja, djelomično uravnotežene "čvrstom" cjenovnom moći.
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
BLIZU USPJEHA
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
NEW YORK - Dionice Tesle snažno su porasle u ponedjeljak, u ritmu svog najboljeg dana od ožujka 2021., nakon što je proizvođač električnih automobila prošao značajnu prekretnicu za uvođenje svoje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini.
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
ISPOD OČEKIVANJA
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
PEKING - Najveći kineski proizvođač električnih automobila BYD ostvario je 125 milijardi juana (16,1 milijardu eura) operativnih prihoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju, što je četiri posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ali ispod očekivanja analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE