GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šef Renaulta: Kineski električni automobili će nas pomesti

Šef Renaulta: Kineski električni automobili će nas pomesti
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2023 / 07:49
Autor: SEEbiz
PARIZ - Predsjednik tvrtke Renault Jean-Dominique Senard u intervjuu za novinsku agenciju Reuters govorio je o budućnosti električnih automobila u Europi i izrazio zabrinutost stanjem na tržištu.

Komentirajući odnos snaga na tržištu, Senard je naveo da Kina dominira ključnim sirovinama za proizvodnju baterija za električne automobile s nultom emisijom.

Nedavna odluka Kine da ograniči izvoz dvaju metala, galija i germanija, koji se koriste u proizvodnji poluvodiča i električnih vozila, mogla bi biti poziv na uzbunu za europsko tržište.

"Može se reći da se 'kineska oluja' nadvila nad rastući europski sektor električnih vozila. Kada govorim o kineskoj oluji, govorim o snažnom pritisku koji se danas odnosi na uvoz kineskih električnih automobila u Europu, “ rekao je Senard.

Također je dodao da su kineska industrija električnih vozila i lanac opskrbe sirovinama rezultat dugogodišnjeg ulaganja, što bi Europu koštalo milijarde eura.

"Možemo proizvoditi električna vozila, ali se borimo da osiguramo sigurnost naših zaliha", rekao je predsjednik Renaulta.

Kineska ograničenja izvoza također eskaliraju tehnološki rat sa Sjedinjenim Američkim Državama, što bi, smatra Senard, moglo izazvati još više poremećaja u globalnim lancima opskrbe.

"Ako dođe do stvarne geopolitičke krize, šteta za tvornice baterija koje se napajaju isključivo proizvodima izvana bit će znatna. To je problem. Tražimo alternative kako bismo izbjegli paralizu zemlje ako, primjerice, ostanemo bez posla" baterija", rekao je.

Tagovi: Renault, Jean-dominique Senard, električni automobili
PROČITAJ I OVO
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
BERLIN - Njemački koncern Volkswagen, inače i dalje najveći strani proizvođač automobila u Kini, polako gubi bitku za ogromno kinesko tržište s tamošnjim domaćim proizvođačima. Valjda i zato što su mu Kinezi ukrali dio tehnologije.
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
ISPOD OČEKIVANJA
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
STUTTGART - Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz u prvom je kvartalu ostvario 35,9 milijardi eura prihoda, što je 4,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
PAD
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
MILANO - Stellantis je u utorak priopćio da su njegovi prihodi pali 12% u prvom tromjesečju godine zbog nižih količina, nepovoljnog asortimana proizvoda i dinamike tečaja, djelomično uravnotežene "čvrstom" cjenovnom moći.
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
BLIZU USPJEHA
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
NEW YORK - Dionice Tesle snažno su porasle u ponedjeljak, u ritmu svog najboljeg dana od ožujka 2021., nakon što je proizvođač električnih automobila prošao značajnu prekretnicu za uvođenje svoje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE