GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pozitivne preporuke Morgan Stanleya katapultirale dionice Tesle

Pozitivne preporuke Morgan Stanleya katapultirale dionice Tesle
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2023 / 22:47
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Dionice Tesle uzletjele su više od 10% u ponedjeljak nakon poboljšanih preporuka analitičara Morgan Stanleyja i optimistične bilješke koja predviđa da će Tesla prodavati AI tehnologiju drugim proizvođačima automobila i štedjeti novac korištenjem vlastitih GPU-ova što je više moguće, umjesto plaćanja nabave čipova od Nvidije

Analitičari Morgan Stanleya tvrde da Teslu treba promatrati kao tehnološku tvrtku koliko i kao proizvođača električnih automobila. Tvrtka je postavila svoju novu ciljnu cijenu od 400 USD za dionice Tesle, što je više od prethodne ciljane cijene od 250 USD, od ponedjeljka, naglašavajući potencijal Teslinog projekta superračunala Dojo i prilagođenog silicija. Morgan Stanley vjeruje da bi Dojo teoretski dugoročno mogao dodati do 500 milijardi dolara vrijednosti tvrtke.

Izvršni direktor Elon Musk rekao je u srpnju ove godine da Tesla planira potrošiti više od milijardu dolara na Dojo do kraja 2024. Tesla razvija Dojo kako bi pomogao u strojnom učenju umjetne inteligencije i u svrhu obuke računalnog vida za svoje automobile i nove robote. Između ostalog, Tesla koristi videoisječke i podatke iz vozila svojih kupaca za poboljšanje postojećeg softvera i razvoj novih značajki.

Teslin analitičar Adam Jonas, koji je vrlo optimističan, napisao je u svojoj bilješci u ponedjeljak: “Iako je Dojo još uvijek u ranoj fazi razvoja, vjerujemo da se njegove dugoročne primjene mogu proširiti izvan autoindustrije. Dojo je dizajniran za obradu vizualnih podataka koji mogu postaviti temelje za modele umjetne inteligencije temeljene na viziji kao što su robotika, zdravstvena skrb i sigurnost. Po našem mišljenju, nakon što Tesla napreduje u autonomiji i softveru, Dojo usluge treće strane mogu investitorima ponuditi sljedeću dionicu Tesline priče o rastu.”

Morgan Stanley također očekuje da će Tesla moći generirati 2160 dolara tekućeg prihoda svaki mjesec od svojih vlasnika vozila 2030. godine, od usluga koje omogućuje Dojo i pretplatničkog softvera u automobilima poput sustava za samostalnu vožnju, koje Tesla danas ne nudi, usluge punjenja vozila, održavanje, nadogradnje softvera, sadržaj i drugi koji će se razvijati u budućnosti.

Elon Musk obećao je da će Tesla do kraja 2017. dovršiti demo samovozeću cross-country verziju bez ljudske intervencije. Tesla vozila još uvijek nude samo napredne sustave pomoći vozaču, koji zahtijevaju čovjeka za volanom, spremnog za upravljanje ili kočenje u bilo kojoj sekundi .

Nasuprot tome, druga tvrtka koja je optimistična prema Tesli, Deutsche Bank, primijetila je rizike za proizvođača električnih vozila u trećem tromjesečju zbog “planiranih ljetnih obustava proizvodnje koja će gurnuti i proizvodnju i isporuke na niže QoQ, popuste na zalihe i ograničene pozitivne kompenzacije troškova u tromjesečju ,” i postavili ciljanu cijenu na 300 USD u bilješci od 6. rujna.

Ranije ovog tromjesečja, Tesla je snizio cijene svojih električnih vozila nakon što su rukovoditelji upozorili ulagače na posljednjem pozivu za zaradu tvrtke da će proizvodnja i količine isporuke vjerojatno pasti u ovom razdoblju u odnosu na drugi kvartal zbog planiranog zatvaranja tvornica.

Tagovi: Tesla, Morgan Stanley, Elon Musk
PROČITAJ I OVO
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
RAST
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
PRAG - Prodajni rezultati tvrtke iz Mladá Boleslava za prvo tromjesečje opet pokazuju rast prodaje. Octavia je i dalje najpopularniji model, ali i Fabia dobro prolazi u SUV eri, što dokazuje da mali automobili još nisu otpisani.
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
BERLIN - Njemački koncern Volkswagen, inače i dalje najveći strani proizvođač automobila u Kini, polako gubi bitku za ogromno kinesko tržište s tamošnjim domaćim proizvođačima. Valjda i zato što su mu Kinezi ukrali dio tehnologije.
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
ISPOD OČEKIVANJA
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
STUTTGART - Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz u prvom je kvartalu ostvario 35,9 milijardi eura prihoda, što je 4,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
PAD
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
MILANO - Stellantis je u utorak priopćio da su njegovi prihodi pali 12% u prvom tromjesečju godine zbog nižih količina, nepovoljnog asortimana proizvoda i dinamike tečaja, djelomično uravnotežene "čvrstom" cjenovnom moći.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE