GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Niz analitičara snizio preporuke za dionice Tesle

Niz analitičara snizio preporuke za dionice Tesle
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2023 / 08:19
Autor: SEEbiz / Fortune
NEW YORK - Tesla je objavila rezultate za prvo tromjesečje koji su jako razočarali čak i njegove gorljive obožavatelje s Wall Streeta.

Pet ciklusa sniženja cijena do sada ove godine, osmišljenih kako bi se povećala potražnja, snizila su prosječne prodajne cijene toliko značajno da su operativne marže pale s više od 19% prije godinu dana na 11,4%. Sve u svemu, zarada je pala za gotovo jednu četvrtinu.

Izvedba baterije na treptaju bila je daleko od nevjerojatne priče o rastu koju je Elon Musk dugo prodavao investitorima. U vijestima, čak sedam analitičara smanjilo je svoje ciljne cijene za dionice. U podne 20. travnja dionice Tesle pale su 9,3% na 164,40 USD, brišući tržišnu kapitalizaciju od 58 milijardi USD, što je iznos jednak više od jedne trećine vrijednosti Netflixa.

Ali za jednog vodećeg analitičara, rasprodaja nije ni izdaleka dovoljno velika da dovede dionice Tesle u sklad s njegovim fundamentima. David Trainer, osnivač i izvršni direktor investicijske istraživačke tvrtke New Constructs, vjeruje da korištenjem najrealističnijih projekcija za prodaju i zaradu, Tesla vrijedi oko 28 dolara po dionici ili jednu šestinu svoje trenutne cijene—koja je, usput rečeno, u padu 60% u odnosu na svoj vrhunac od 415 dolara dosegnut krajem 2021. “Tesla je i dalje jako precijenjen,” rekao je Trainer za Fortune, ukazujući na tržišnu kapitalizaciju od 517 dolara koja još uvijek iznosi dvostruko više od kombiniranih procjena Toyote i Volkswagena.

Trainer nije pokoleban pričom da Tesla nije uglavnom automobilska tvrtka, već tehnološki moćnik koji će odrediti ritam u samovozećim vozilima i proizvoditi baterije sljedeće generacije na koje će se oslanjati njegovi konkurenti. Pojednostavljeno rečeno, on vjeruje da će poplava novih, uglavnom povoljnih modela koje izdaje svaki veliki konkurent, značajno smanjiti Teslinu profitabilnost u budućnosti. Za Trainera, sve se vrti oko brojeva. Prvo, koliko Teslina buduća zarada mora biti jednaka da bi opravdala trenutnu gornju granicu, i drugo, procjena njegove prave vrijednosti na temelju razumnih projekcija prodaje i dobiti. U novom izvješću, Trainer daje svoje procjene koje pokazuju da Tesla ne zadovoljava oba kriterija.

Koliko brzo Tesla mora rasti da bi vrijedio preko 500 milijardi dolara?
Za obje vježbe, Trainer koristi jedan od najpouzdanijih alata u financijama, analizu diskontiranog novčanog toka. Da bi vidio što Tesla mora učiniti kako bi zaslužio procjenu od preko pola trilijuna, uključio je podatke o prodaji, dobiti i kapitalnim ulaganjima u sljedećih osam godina koji se vraćaju na tu gigantsku referentnu vrijednost. Da bi Tesla stigao tamo, Trainer računa da mora povećati prodaju po stopi od 28% do 2031. i postići operativne marže nakon oporezivanja od 13%, 80% više od Toyotine trenutne razine od 7%. Tesla također treba zadržati rast kapitalnih ulaganja na jednoj trećini svoje trenutne stope, unatoč zahtjevu stalne izgradnje novih tvornica kako bi se održala ta eksplozivna proizvodnja.

Ako dostigne te visoke metrike, Tesla bi zaradio 100 milijardi dolara neto operativne dobiti do 2031., 60% više od Toyote, Stellantisa, GM-a i Forda zajedno, popevši se na ono što je Apple zaradio u posljednja četiri kvartala. Presuda trenera: Nemoguća misija. Neće se dogoditi.

Kolika je vrijednost Tesle ako koristimo optimistične, ali razumne projekcije za svoje fundamente?
Trainerov "najvjerojatniji" scenarij kaže da će Tesla doista postati puno veći u godinama koje dolaze, ali će generirati samo malo više profita nego što se bilježi danas. Još jednom, veliki čelni vjetar bit će napad jeftinih električnih vozila koja se bore za iste kupce. Trainer smatra da je vjerojatno da će Tesla brzo rasti u prodaji, između 20% i 30% godišnje 2023., 2024. i 2025., te 10% u sljedećih pet godina. Problem: predviđa da će njegove operativne marže pasti s 13% u 2023. na 7% u godinama koje slijede. Stoga njegova zarada odavde neće puno rasti, unatoč brzom rastu prodaje.

Ipak, Tesla bi za osam godina bio rangiran kao industrijski titan, s godišnjom prodajom od 4,5 milijuna vozila, 3,5 puta više od brojke u posljednja četiri kvartala. To je jednako 43% svih Toyota koje su kupci kupili u proteklih 12 mjeseci i jednako svim novokupljenim Volkswagenima. Ako Tesla uspije ispuniti te još uvijek izazovne brojke, Trainer vjeruje da bi njegova dionica trenutačno trebala doseći 28 dolara po dionici.

"Sve se odvija kako smo predvidjeli u prethodnim izvješćima", rekao mi je Trainer.

"Tesla doista priznaje da posao s automobilima neće zaraditi novac koji je Musk predviđao, a jasno je da su tvrdnje da će pomoćni posao osigurati potreban dodatni rast samo puka igra." Elon Musk, glazbenik električnih vozila, izgradio je sjajnu tvrtku, ali je također prodao sljedbenike na nevjerojatno prenapuhanoj viziji. S druge strane, vjernici su Tesli dodijelili nevjerojatno napuhanu tržišnu kapitalizaciju. Tesla može ostati velika tvrtka. Njegove dionice, tvrdi Trainer poduprt snažnom logikom, idu prema katastrofi.

Tagovi: Tesla, Elon Musk, električni automobili, dAVID tRAINER, vOLKSWAGEN, Stellantis
PROČITAJ I OVO
Tesla tužio Švedsku tbog zastoja u isporuci novih vozila
TUŽBA
Tesla tužio Švedsku tbog zastoja u isporuci novih vozila
STOCKHOLM - Američki proizvođač električnih automobila Tesla podnio je tužbu protiv švedske državne agencije za promet zbog zastoja u registraciji novih vozila u vrijeme štrajka, izvijestio je u ponedjeljak poslovni dnevnik Dagens Industri (DI).
U Švedskoj se širi sindikalni bunt protiv Tesle i Muska
SINDIKATI
U Švedskoj se širi sindikalni bunt protiv Tesle i Muska
STOCKHOLM - Švedski poštari ne isporučuju nove tablice za automobile Tesla, neki lučki radnici ne istovaruju te automobile, mehaničari lokalne podružnice Tesle ne servisiraju ih... Spor između sindikata i Tesle se zaoštrava.
Volkswagen donio važnu promjenu usred rezanja troškova
PROMJENE
Volkswagen donio važnu promjenu usred rezanja troškova
WOLFSBURG - Njemački proizvođač automobila Volkswagen promijenio je politiku godišnjeg plaćenog dopusta za menadžere kako bi je uskladio s ostalim zaposlenicima usred napora za smanjenje troškova u cijeloj tvrtki.
Pariz: Referendum za poskupljenje parkiranja velikih terenaca u centru grada
REFERENDUM
Pariz: Referendum za poskupljenje parkiranja velikih terenaca u centru grada

PARIZ - U francuskoj prijestolnici održat će se referendum o poskupljenju parkiranja velikih terenaca u središtu grada, čija će se težina mjeriti prema registarskim tablicama kao referentnom faktoru. Istraživanje je predviđeno za veljaču 2024. godine, a terenci su sve manje dobrodošli u većini europskih metropola.
Blume: Volkswagen će iduće godine uštedjeti 10 milijardi eura
UŠTEDE
Blume: Volkswagen će iduće godine uštedjeti 10 milijardi eura
WOLFSBURH - "Već sljedeće godine planiramo ostvariti učinak od više od 10 milijardi eura [11 milijardi dolara] za grupu kroz programe učinka naših marki", rekao je izvršni direktor VW grupe Oliver Blume u petak za novine Frankfurter Allgemeine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE