GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Danci se pridružili Šveđanima u pobuni protiv Tesle i Muska

Danci se pridružili Šveđanima u pobuni protiv Tesle i Muska
POBUNA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2023 / 10:54
Autor: SEEbiz
KOPENHAGEN - Tesla se suočava s rastućim buntom u Skandinaviji nakon što su se danski lučki radnici pridružili štrajku sućuti sa švedskim mehaničarima, vršeći pritisak na diva za električna vozila da zaposlenicima odobri prava na kolektivno pregovaranje.

Članovi švedskog sindikata IF Metall već su šest tjedana u zavadi s Teslom i dobili su podršku putem sekundarnih štrajkova od kolega radnika iz niza industrija u Švedskoj, uključujući poštanske radnike, slikare, lučke radnike i električare.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk opisao je blokadu dostave registarskih tablica od strane poštanskih radnika kao "ludu" i krajem prošlog mjeseca podnio je tužbe protiv Švedske prometne agencije i poštanske službe.

Nakon što su švedski lučki radnici blokirali prijem Teslinih automobila u zemlju, pojavile su se spekulacije da će Tesla nastojati isporučiti automobile u danske luke i prevesti ih kamionima preko u Švedsku.

Međutim, IF Metall je zatražio potporu najvećeg danskog sindikata koji je u utorak najavio štrajk simpatije.

Jan Villadsen, predsjednik danskog sindikata 3F Transport, rekao je u utorak da IF Metall i švedski radnici "vode nevjerojatno važnu bitku" i stoga imaju punu potporu njegovog sindikata.

“Baš kao i tvrtke, sindikalni pokret je globalan u borbi za zaštitu radnika. Sa štrajkom sućuti, sada ulazimo u dodatni pritisak na Teslu”, rekao je Villadsen u izjavi.

“Naravno, nadamo se da će što prije doći za pregovarački stol i potpisati kolektivni ugovor.”

U nečemu što je izgledalo kao izravan napad na Muska, Villadsen je dodao da "čak i ako ste jedan od najbogatijih na svijetu, ne možete samo stvarati vlastita pravila."

"Imamo neke sporazume o tržištu rada u nordijskoj regiji i morate ih se pridržavati ako želite voditi posao ovdje", rekao je.

“Solidarnost je kamen temeljac sindikalnog pokreta i proteže se preko državnih granica. Stoga sada uzimamo alate koje imamo i koristimo ih kako bismo osigurali kolektivne ugovore i poštene uvjete rada.”

Svi članovi 3F Transporta obuhvaćeni su sukobom simpatije, što znači da lučki radnici i vozači neće primati i prevoziti Tesla automobile u Švedsku.

Švedski radni odnosi, oblikovani nizom sporazuma postignutih tijekom 20. stoljeća, znače da su gotovo sve plaće podložne kolektivnim ugovorima između kompanija i sindikata, bez ikakve intervencije vlade.

Tesla je dosad odbijao potpisati jedan od tih kolektivnih ugovora, zbog čega je oko 120 mehaničara u Švedskoj pokrenulo štrajk krajem listopada.

Radnici u štrajku ne traže veće plaće, nego jednostavno da Tesla poštuje načelo kolektivnog pregovaranja. Spor naglašava potencijal za trajni ideološki zastoj ne samo između Tesle i 120 mehaničara, već i između američke korporativne moći i duboko ukorijenjenih načela koja podupiru skandinavski ekonomski model.

Tagovi: Tesla, Švedska, Danska, Musk
PROČITAJ I OVO
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
RAST
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
PRAG - Prodajni rezultati tvrtke iz Mladá Boleslava za prvo tromjesečje opet pokazuju rast prodaje. Octavia je i dalje najpopularniji model, ali i Fabia dobro prolazi u SUV eri, što dokazuje da mali automobili još nisu otpisani.
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
BERLIN - Njemački koncern Volkswagen, inače i dalje najveći strani proizvođač automobila u Kini, polako gubi bitku za ogromno kinesko tržište s tamošnjim domaćim proizvođačima. Valjda i zato što su mu Kinezi ukrali dio tehnologije.
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
ISPOD OČEKIVANJA
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
STUTTGART - Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz u prvom je kvartalu ostvario 35,9 milijardi eura prihoda, što je 4,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
PAD
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
MILANO - Stellantis je u utorak priopćio da su njegovi prihodi pali 12% u prvom tromjesečju godine zbog nižih količina, nepovoljnog asortimana proizvoda i dinamike tečaja, djelomično uravnotežene "čvrstom" cjenovnom moći.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE