GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Danci se pridružili Šveđanima u pobuni protiv Tesle i Muska

Danci se pridružili Šveđanima u pobuni protiv Tesle i Muska
POBUNA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2023 / 10:54
Autor: SEEbiz
KOPENHAGEN - Tesla se suočava s rastućim buntom u Skandinaviji nakon što su se danski lučki radnici pridružili štrajku sućuti sa švedskim mehaničarima, vršeći pritisak na diva za električna vozila da zaposlenicima odobri prava na kolektivno pregovaranje.

Članovi švedskog sindikata IF Metall već su šest tjedana u zavadi s Teslom i dobili su podršku putem sekundarnih štrajkova od kolega radnika iz niza industrija u Švedskoj, uključujući poštanske radnike, slikare, lučke radnike i električare.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk opisao je blokadu dostave registarskih tablica od strane poštanskih radnika kao "ludu" i krajem prošlog mjeseca podnio je tužbe protiv Švedske prometne agencije i poštanske službe.

Nakon što su švedski lučki radnici blokirali prijem Teslinih automobila u zemlju, pojavile su se spekulacije da će Tesla nastojati isporučiti automobile u danske luke i prevesti ih kamionima preko u Švedsku.

Međutim, IF Metall je zatražio potporu najvećeg danskog sindikata koji je u utorak najavio štrajk simpatije.

Jan Villadsen, predsjednik danskog sindikata 3F Transport, rekao je u utorak da IF Metall i švedski radnici "vode nevjerojatno važnu bitku" i stoga imaju punu potporu njegovog sindikata.

“Baš kao i tvrtke, sindikalni pokret je globalan u borbi za zaštitu radnika. Sa štrajkom sućuti, sada ulazimo u dodatni pritisak na Teslu”, rekao je Villadsen u izjavi.

“Naravno, nadamo se da će što prije doći za pregovarački stol i potpisati kolektivni ugovor.”

U nečemu što je izgledalo kao izravan napad na Muska, Villadsen je dodao da "čak i ako ste jedan od najbogatijih na svijetu, ne možete samo stvarati vlastita pravila."

"Imamo neke sporazume o tržištu rada u nordijskoj regiji i morate ih se pridržavati ako želite voditi posao ovdje", rekao je.

“Solidarnost je kamen temeljac sindikalnog pokreta i proteže se preko državnih granica. Stoga sada uzimamo alate koje imamo i koristimo ih kako bismo osigurali kolektivne ugovore i poštene uvjete rada.”

Svi članovi 3F Transporta obuhvaćeni su sukobom simpatije, što znači da lučki radnici i vozači neće primati i prevoziti Tesla automobile u Švedsku.

Švedski radni odnosi, oblikovani nizom sporazuma postignutih tijekom 20. stoljeća, znače da su gotovo sve plaće podložne kolektivnim ugovorima između kompanija i sindikata, bez ikakve intervencije vlade.

Tesla je dosad odbijao potpisati jedan od tih kolektivnih ugovora, zbog čega je oko 120 mehaničara u Švedskoj pokrenulo štrajk krajem listopada.

Radnici u štrajku ne traže veće plaće, nego jednostavno da Tesla poštuje načelo kolektivnog pregovaranja. Spor naglašava potencijal za trajni ideološki zastoj ne samo između Tesle i 120 mehaničara, već i između američke korporativne moći i duboko ukorijenjenih načela koja podupiru skandinavski ekonomski model.

Tagovi: Tesla, Švedska, Danska, Musk
PROČITAJ I OVO
Rimac prekida suradnju s kineskim Camel Groupom
POTEZI
Rimac prekida suradnju s kineskim Camel Groupom
ZAGREB - Rimac Group i Camel Group u procesu su raskidanja suradnje na zajedničkoj kompaniji (joint venture) koja je imala tvornicu električnih motora i baterija u Kini". Ispravljenu vijest donosimo u cijelosti.
Centar Zagreba bez dovoljno parking mjesta, a bit će i gore
PARKING
Centar Zagreba bez dovoljno parking mjesta, a bit će i gore
ZAGREB - Kao da ionako ne nedostaje parkirališnih mjesta u metropoli, stanari centra posljednjih se tjedana suočavaju s dodatnim problemom - na postojećim parkiralištima ukidaju se mjesta za parkiranje kako bi se na njima postavili podzemni spremnici za smeće, a kad se tome pridodaju parkirna mjesta ukinuta zbog skela i obnove, jasno je da se prostori za parkiranje drastično smanjuju dok broj automobila raste.
Ženevski sajam automobila ponovno otvorio svoja vrata
DOGAĐAJI
Ženevski sajam automobila ponovno otvorio svoja vrata
ŽENEVA - Nakon gotovo petogodišnje pauze uzrokovane problemima u industriji tijekom pandemije covida-19, Ženevski međunarodni sajam automobila ponovno je otvorio svoja vrata.
BYD s novim super automobilom napada Ferrari i Lamborghini
POTEZI
BYD s novim super automobilom napada Ferrari i Lamborghini
PEKING - BYD Co. je u nedjelju debitirao sa svojim najskupljim automobilom, 1,68 milijuna juana (233.450 USD) potpuno električnim superautomom visokih performansi koji se suprotstavlja luksuznim opcijama koje "gutaju" gorivo koje nude konkurenti kao što su Ferrari NV i Lamborghini.
Xiaomi ima velike ambicije s novim električnim vozilom, cilja na 20 milijuna premium korisnika
STRATEŠKI
Xiaomi ima velike ambicije s novim električnim vozilom, cilja na 20 milijuna premium korisnika
PEKING – Kineska tvrtka za pametne telefone Xiaomi vjeruje da je identificirala potrošačku nišu koja će isplatiti svoj nadolazeći električni automobil na žestoko konkurentnom tržištu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE