GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Auto tržište u BiH prošle godine poraslo 2,8%

Auto tržište u BiH prošle godine poraslo 2,8%
BLAGI RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2023 / 07:26
Autor: SEEbiz / klix.ba
SARAJEVO - U protekloj 2022. godini u Bosni i Hercegovini ukupno je registrovano 1.184.758 vozila, što u odnosu na 2021. godinu (1.152.743) predstavlja povećanje od 32.015 vozila, odnosno od 2,8 posto.

Nakon što je 2021. godine nastavljen trend porasta broja registrovanih vozila, koji je 2020. godine bio zaustavljen pojavom pandemije, u 2022. godini broj registrovanih vozila je prestigao i nivo iz godine prije pandemije (1.175.731) i veći je za 0,77%.

Tokom 2022. godine došlo do smanjenja broja uvezenih rabljenih vozila za 3,38%, a trend smanjenja novih registrovanih vozila se nastavio, te je taj broj u odnosu na prethodnu godinu manji za 1.062 vozila, odnosno 10,13 posto.

Upoređujući broj registrovanih vozila po starosnoj strukturi, odnosno prema Euro standardima, kao i po vrsti pogonskog goriva, iz BIHAMK-a navode da se kako starosna tako i ekološka struktura voznog parka u našoj zemlji iz godine u godinu mijenja i da na bosanskohercegovačkim cestama saobraća sve veći broj vozila sa višim Euro standardima i vozila koja za pogon koriste alternativna goriva, ali nažalost još uvijek ne istim intenzitetom kako raste ukupan broj vozila u našoj zemlji.

Prema iznad navedenim podacima vidljivo je da je u Federaciji BiH ukupno registrovano 707.521 motornih i priključnih vozila ili 59,72% od ukupnog broja registrovanih vozila na području BiH, u Republici Srpskoj 438.352 ili 37% od ukupnog broja dok je u Distriktu Brčko registrovano ukupno 38.885 ili 3,28 % od ukupnog broja.

Najviše registrovanih vozila (162.560) je u Kantonu Sarajevo što je povećanje za 2,64 posto u odnosu na 2021. godinu, a najmanje registrovanih vozila je u BPK (7.710). Zanimljivo je da u Federaciji BiH svi kantoni bilježe porast broja registracija, u rasponu od 1,5 do 3 posto.Tagovi: Auto tržište u BiH, Škoda, Volkswagen, Renault, Opel
PROČITAJ I OVO
Osvježeni Dacia Duster napada tržište
NOVITETI
Osvježeni Dacia Duster napada tržište
ŽENEVA - Dacia - rumunjski ogranak francuskog Renaulta predstavila je na godišnjem salonu automobila u Ženevi treću generaciju svog Dustera, jednog od najprodavanijih SUV modela u Europi koji se bori za tržišni udio u Njemačkoj.
Apple otkazuje planove za proizvodnju električnog automobila
POTEZI
Apple otkazuje planove za proizvodnju električnog automobila
SAN FRANCISCO - Apple će ugasiti svoj tim koji radi na električnim automobilima, pod nazivom Special Projects Group, prema Bloombergu.
Udruga: Tesla probila granice otpadnih voda u tvornici u Berlinu
TVRDNJE
Udruga: Tesla probila granice otpadnih voda u tvornici u Berlinu
BERLIN - Američki proizvođač automobila Tesla "konstantno i značajno" premašuje ograničenja otpadnih voda u svojoj tvornici u blizini Berlina, prema lokalnoj udruzi za vodu.
Rimac prekida suradnju s kineskim Camel Groupom
POTEZI
Rimac prekida suradnju s kineskim Camel Groupom
ZAGREB - Rimac Group i Camel Group u procesu su raskidanja suradnje na zajedničkoj kompaniji (joint venture) koja je imala tvornicu električnih motora i baterija u Kini". Ispravljenu vijest donosimo u cijelosti.
AutoWallis ostaje distributer Opela u Hrvatskoj, Mađarskoj, BiH i Sloveniji
DISTRIBUCIJA
AutoWallis ostaje distributer Opela u Hrvatskoj, Mađarskoj, BiH i Sloveniji
BUDIMPEŠTA - Opel je ponovno odabrao podružnicu AutoWallis Grupe, AutoWallis Distribution, da djeluje kao veleprodajni distributer za marku Opel u četiri zemlje u regiji CEE.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE