GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Znatan rast prometa u hrvatskim zračnim lukama

Znatan rast prometa u hrvatskim zračnim lukama
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2022 / 09:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U hrvatskim zračnim lukama u prva tri mjeseca ove godine ostvareni su znatni porasti prometa u odnosu na isto razdoblje 2021. - putnika je bilo 313 posto više, operacija zrakoplova 80 posto, a tereta 16 posto više, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Porasti su rezultat dolaska 606 tisuća putnika (lani ih je bilo 146 tisuća), više od 12.800 operacija zrakoplova i gotovo 2.200 tona tereta u zračnim lukama.

Tromjesečnom prometu putnika najviše je pridonio ožujak u kojemu je ostvarena gotovo polovica ukupnog prometa od početka godine - putnika je bilo 258 tisuća ili čak 355 posto više nego u ožujku 2021. godine (tada ih je bilo 57 tisuća).

Operacija zrakoplova je bilo nešto više od 4.900 ili 71 posto više nego u lanjskom ožujku, a tereta 789 tona ili 7,1 posto više.

Zagreb u ožujku s najviše putnika, a Dubrovnik, Zadar i Pula s najvećim porastima

Među osam zračnih luka i jednim zračnim pristaništem, sve luke osim pristaništa na Lošinju ostvarile su velike poraste broja putnika u odnosu na ožujak 2021., kada su još na snazi bila jaka ograničenja putovanja i mjere za zračni promet zbog pandemije, a s njihovim popuštanjem ove godine i zračne luke bilježe povećanje prometa, posebice putnika.

Zračna luka Zagreb u ožujku 2022. je uslužila gotovo 195 tisuća putnika, što je 355,5 posto više nego u ožujku 2021., dok je na drugom mjestu po broju putnika zračna luka Split s njih daleko manje, 31,3 tisuće, ali je to porast od 289,7 posto.

Treća je zračnu luka Dubrovnik u ožujku je prošlo 25,3 tisuće putnika ili 412 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, a slijedi nešto više od 4 100 putnika u zračnoj luci Zadar, što je porast za više od 999 posto u odnosu na ožujak 2021.

Zračna luka Pula imala je u ožujku 1 550 putnika ili čak 631,6 posto više, a zračna luka Rijeka njih 784 ili 183 posto više.

Sa 505 putnika zračna luka Osijek u ožujku je zabilježila porast od 23,5 posto, dok je pristanište Mali Lošinj jedino sa deset putnika u minusu od 60 posto u odnosu na ožujak 2021.

Druga ili jedina otočna zračna luka, na Braču, u ožujku je pak sa pet putnika upisala porast od 150 posto.

Sve zračne luke na Jadranu od travnja do jeseni ove godine, posebice u ljetnoj turističkoj sezoni, očekuju također velike poraste prometa s obzirom na najave znatno većeg broja sezonskih turističkih letova s mnogih tržišta, a taj se porast vidio već i u travnju koji je, po podacima s web stranica zračnih luka koje to objavljuju, u većini njih bio znatan u odnosu na travanj 2021.

Za ožujak 2021. DZS iznosi još i popis deset zemalja s najvećim prometom putnika s hrvatskim zračnim lukama, koji predvode Njemačka, UK i Nizozemska, a slijede Francuska, Italija, Turska, Belgija, Irska, Švedska i Španjolska.

Tagovi: hrvatske zračne luke, Zračna luka Split, Zračna luka Zagreb, Zračna luka Dubrovnik, Zračna luka Pula, Zračna luka Zadar, Zračna luka Rijeka
PROČITAJ I OVO
Švicarski MSC preuzima Port of Adriju
AKVIZICIJE
Švicarski MSC preuzima Port of Adriju
BAR - Crnogorsku javnost je iznenadila vijest da je jedna od najvećih kruzing i kompanija za kontejnerski saobraćaj na svijetu, švicarski MSC (Mediterranean Shipping Company) potencijalni novi vlasnik dijela Luke Bar, Port of Adrije, kojom trenutno gazduje turski Global Ports.
Turisthotel bi mogao dobiti novog vlasnika
PRESLAGIVANJE
Turisthotel bi mogao dobiti novog vlasnika
ZAGREB - Na pomolu je vlasničko preslagivanje u zadarskom Turisthotelu.
U hrvatskim zračnim lukama redovne ljetne gužve, više radnika i servisi bez zastoja
AERODROMI
U hrvatskim zračnim lukama redovne ljetne gužve, više radnika i servisi bez zastoja
ZAGREB - Hrvatske zračne luke u srpanj ulaze s velikim polugodišnjim porastima prometa putnika, ali i ljetnim najavama, zbog čega su zaposlile više radnika nego lani, a usluge obavljaju redovno i bez zastoja, uz očekivanje prometa iz rekordne 2019., ističu na upit iz zračnih luka Split, Zagreb, Zadar i Rijeka.
Nakon deset godina putnički vlakovi ponovo povezali Ploče i Sarajevo
VLAK
Nakon deset godina putnički vlakovi ponovo povezali Ploče i Sarajevo
SARAJEVO - Uspostavom sezonskog vlaka koji je iz Sarajeva krenuo u petak, Ploče su nakon deset godina stanke ponovo dobile putničku željezničku vezu.
Institut IGH ni u produljenom roku nije objavio izvješće za prvi kvartal
NEOZBILJNO
Institut IGH ni u produljenom roku nije objavio izvješće za prvi kvartal
ZAGREB - Društvo će godišnje financijske izvještaje za 2021. godinu i kvartalno izvješće za prvi kvartal 2022. godine objaviti najkasnije do 28.07.2022. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE