GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zatvaranje hrvatskih šećerana dio je tužnog europskog trenda

Zatvaranje hrvatskih šećerana dio je tužnog europskog trenda
ŠEĆER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2021 / 09:02
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Poslije gašenja šećerana u Virovitici i Osijeku, koje su desetljećima bile jedan od oslonaca domaće poljoprivrede, proizvodnja šećera u Hrvatskoj gotovo je u cijelosti urušena i svela se samo na Sladoranu u Županji.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković tijekom posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji ponovila je da je osnovni problem nedostatak poljoprivrednih površina pod šećernom repom. Vlada RH taj je problem prepoznala još tijekom 2019. kada je izrađen poseban program proizvodnje šećerne repe koji završava ove godine. Prema njezinim riječima, trenutačno su površine pod šećernom repom, koje obuhvaćaju oko 11.000 ha, dovoljne za rad jedne šećerane, piše Večernji list.

– Kroz program potpora po hektaru šećerne repe visina potpore narasla je za 3300 kuna, a osigurano je i 75 milijuna kuna sredstava za mehanizaciju. Voljela bih kada bi nezavisni analitičari kazali više o svim tim mjerama koje su poduzete i koliko bismo hektara imali pod šećernom repom da nije bilo toga programa – kazala je Vučković. Dodala je da se konsolidacija ovoga sektora odvija diljem Europe kao i to da su godinama ulagana sredstva u restrukturiranje te proizvodnje. Međutim, ulaskom Hrvatske u EU 2013. ta omotnica bila je pri kraju.

Podsjetila je i na padove cijena, odustajanje od modela kvota 2017., dampinške cijene, hiperproizvodnju i druge probleme. Uz sve to, rekla je Vučković, Hrvatska se suočava i s pravomoćnom presudom Visokog trgovačkog suda o “netransparentnoj i neobjektivnoj dodjeli kvota za šećer 2013.“ što će Hrvatsku koštati desetke milijuna kuna. Na direktan upit novinara mogu li građani u Hrvatskoj očekivati rast cijene šećera, Vučković nije izravno odgovorila, nego se pozvala na analize akcijske prodaje uvoznog šećera u hrvatskoj maloprodaji koje pokazuju da je riječ o cijenama koje su ispod razine koju nalazimo u zemljama proizvodnje ili u nama susjednim zemljama EU pa čak i kod istih trgovačkih lanaca.

Cijena 1 kg pakiranog šećera u akcijama velikih maloprodajnih lanaca u Hrvatskoj iznosi jedva polovicu cijene koju za isti proizvod u istom maloprodajnom lancu nalazimo u zemljama proizvodnje tog šećera ili nama susjednoj Sloveniji koja čak nema proizvodnju. Predsjednik uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro ovih je danas rekao da su od 2014. do danas sve tri šećerane, u Virovitici, Osijeku i Županji, izgubile oko milijardu kuna. Prosječna površina pod repom u starim članicama EU, gdje su najveći proizvođači Francuska, Njemačka i Nizozemska, iznosi 18.000 ha po šećerani, a u novim članicama, gdje vode Poljska i Češka, prosjek je 12.000 ha.

Inače, pad cijena šećera na europskom tržištu, nakon ukidanja kvota 2017., drastičan je, a zbog rekordnih prinosa u Indiji, Tajlandu i Australiji šećer je postao i globalni problem. Samo je u posljednje dvije godine zatvoreno jedanaest šećerana. Mađarska i većina srednjoeuropskih država, i većih od RH, šećer danas proizvode samo na jednom mjestu, a najveći proizvođači poput Italije imaju dvije tvornice.

Prema podacima EK, u zadnje dvije godine u odnosu na 2013., kad je Hrvatska ušla u EU, cijena šećera pala je za 50%, odnosno sa 700 na 349 eura po toni i već tri godine u nizu prosječna je cijena u EU ispod minimalne ciljne cijene od 404 eura po toni. Gubici europske šećerne industrije procjenjuju se na oko 2,5 mlrd. eura samo u jednoj godini nakon ukidanja kvota.

Tagovi: šećerane, šećer, Marija Vučković, Tvornica šećera Osijek, sladorana, Viro, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Vesić: Beograđani će odlučivati o tome kako će izgledati metro
METRO
Vesić: Beograđani će odlučivati o tome kako će izgledati metro

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da će Beogradjani glasanjem odlučiti kako će da izgleda metro, čiji je početak izgradnje planiran na novembar.

Đurokoviću novi mandat na mjestu direktora Hrvatskih voda
MANDAT
Đurokoviću novi mandat na mjestu direktora Hrvatskih voda
ZAGREB - Vlada je na zatvorenome dijelu sjednice usmeno izviještena o stanju iskorištenosti sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova, prihvatila pregled zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima RH preuzima pravnu stečevinu EU za 2021. te donijela više kadrovskih odluka.
HŽ: Ne radi uređaj za osiguravanje prijelaza pruge na dionici Savski Marof - Dobova
UPOZORENJE
HŽ: Ne radi uređaj za osiguravanje prijelaza pruge na dionici Savski Marof - Dobova
ZAGREB - Uređaj za osiguravanje pružnog prijelaza 81 "Pliva" na dionici Savski Marof - Dobova oštećen je u prometnoj nesreći i trenutačno ne služi za regulaciju prometa, izvijestile su u četvrtak Hrvatske željeznice (HŽ), dodajući da sigurnost sudionika u cestovnome i željezničkom prometu pritom nije ugrožena.
Bivši vlasnici Adrie Airways osumnjičeni za pronevjeru
PRONEVJERA
Bivši vlasnici Adrie Airways osumnjičeni za pronevjeru
LJUBLJANA - Specijalizirano tužiteljstvo Slovenije zatražilo je od suda da formalno otvori istragu protiv bivših njemačkih vlasnika i uprave Adrie Airways, zbog financijske prijevare koja je navodno dovela do toga da je slovenski prijevoznik u listopadu 2019. završio u stečaju, navodi se u izvješću novog portala Necenzurirano.
Institutu IGH vrijedan ugovor s Inom
POSLOVI
Institutu IGH vrijedan ugovor s Inom
ZAGREB - Institut IGH je poslijepodne objavio da je kao vodeći član zajednice ponuditelja, uz tvrtku Tehnokom, potpisao okvirni ugovor s Inom o pružanju usluga projektiranja za investicijske projekte nafte i plina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE