GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto je propao dogovor Tesle i Glencorea?

Zašto je propao dogovor Tesle i Glencorea?
RAZGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2022 / 09:20
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Tesla je vodio razgovore s Glencoreom o preuzimanju udjela u švicarskoj kompaniji, u trenutku kad globalni proizvođači automobila nastoje izgraditi veze s rudarskom industrijom kako bi osigurali sirovine potrebne za uvođenje električnih vozila.

Preliminarne rasprave o tome da proizvođač električnih automobila i baterija Elona Muska kupi 10-20 posto Glencorea započele su prošle godine, prema dvojici ljudi upoznatih s tim pitanjem.

Nastavili su se u ožujku ove godine, kada je izvršni direktor Glencorea, Gary Nagle, posjetio Teslinu tvornicu u Fremontu, Kalifornija, kao dio roadshow-a za godišnje rezultate rudarske tvrtke, doznaje Financial Times.

Međutim, razgovori su završili bez postizanja dogovora, prema dvojici ljudi. Tesla je bio zabrinut je li Glencoreovo ekstenzivno rudarstvo ugljena kompatibilno s ekološkim ciljevima proizvođača automobila i oklijevao je preuzeti manjinski dionički udio.

Porast električnih vozila potaknuo je zabrinutost među proizvođačima automobila i baterija oko osiguravanja zaliha sirovina kao što su kobalt, litij i nikal koji su potrebni za proizvodnju baterija.

Glencore je najveća svjetska kotirana trgovačka kuća i najveći proizvođač kobalta kroz svoje rudnike u Demokratskoj Republici Kongo, Australiji i Kanadi. Prije dvije godine Tesla je sa švicarskom grupom sklopio ugovor o preuzimanju kobalta za opskrbu svojih tvornica u Šangaju i Berlinu.

Musk je ranije istaknuo Teslinu namjeru da preuzme veću kontrolu nad svim proizvodnim segmentima svojih baterija, uključujući preradu sirovina, pa čak i kupnju rezervi litija koji su još uvijek u zemlji, ako opskrbni lanac ne uspije isporučiti.

U travnju se milijarder oglasio na Twitteru, društvenoj mreži koju je kupio ovaj tjedan, kako bi izrazio svoju zabrinutost oko troškova litija: “Tesla će možda morati izravno ući u rudarstvo i rafiniranje, osim ako se troškovi ne smanje”. Cijena litija porasla je osam puta od početka 2021.

Tesla također napreduje s planovima za izgradnju vlastite rafinerije litij hidroksida na obali Teksaškog zaljeva.

Glencore proizvodi kobalt, nikal, bakar i druge minerale, a također je jedan od najvećih svjetskih proizvođača baterija. Ne vadi litij, ali je nedavno počeo trgovati tim metalom.

Tagovi: Tesla, glencore, rudarski sektor, kobalt, bakar, sirovine, litij
PROČITAJ I OVO
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE