GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zakomplicirala se prodaja Pevexa

Zakomplicirala se prodaja Pevexa
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2023 / 11:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zakomplicirala se prodaja Pevexa koju su pokrenuli većinski dioničar Pavao Vujnovac i njegov partner Mario Radić, piše Danica.hr.

Vujnovac i Radić zajedno drže većinski udjel od 53,26 posto dionica Pevexa: Vujnovac ima 36,62 posto, a Radić osobno i s tvrtkom Filir 16,64 posto. Prvi poziv za preuzimanje Pevexa nedavno su poslali na desetak adresa od strane uprave i vlasnika.

Kako Danica otkriva, između ostalih, pozive za slanje ponuda dobili su njemački gigant Obi, slovenski Merkur, francuski Leroy Merlin, britanski Kingfisher i turski Koc. No neke su tvrtke odustale od nadmetanja i povukle se iz procesa.

Zna se i razlog. Drugi najveći dioničar, bivši predsjednik uprave Pevexa Jurica Lovrinčević, koji osobno i preko tvrtke Dicentra drži 23,22 posto, odustao je od prodaje svog udjela. To je, kako otkriva izvor blizak tvrtki, "ohladilo" potencijalne kupce.

Iako se prvotno drugačije komuniciralo, Lovrinčević i dalje ne želi prodati svoje vlasničke udjele i ne sudjeluje u postupku koji su pokrenuli Vujnovac i Radić. Javno je poznato da je Lovrinčević, nakon što je naprasno smijenjen, ostao u lošim odnosima s Radićem i Vujnovcem.

Dio jačih investitora, naime, želi apsolutnu vlasničku kontrolu u Pevexu, što je moguće ostvariti s udjelom većim od 75 posto.
To se ne može postići bez Lovrinčevićevih dionica, pa u ovoj fazi postupka ne žele sudjelovati u procesu preuzimanja. Hoće li se Lovrinčević u ovom trenutku predomisliti, teško je reći.

Dugo se nagađalo o razlozima smjene i razlaza Lovrinčevića i Radića, dugogodišnjih partnera koji su nakon svađe morali podijeliti zajedničku imovinu: udjele u vlastitim tvrtkama i udjele u Pevexu.
Dobro upućeni izvor iz Pevexa kaže da je sve "puklo" jer je Radić unio previše politike u Pevex.

Radić je član Domovinskog pokreta koji se razišao s Miroslavom Škorom, dok je Lovrinčević ostao blizak Škori.
S druge strane, Radiću je zamjerio da interese Pevexa često podređuje interesima Domovinskog pokreta, kaže sugovornik.

Lani je Pevex prednjačio po prihodima u segmentu tzv. trgovina neprehrambenom robom s više od dvije i pol milijarde kuna.
Ova tvrtka lani je imala rast od 11 posto.

Tagovi: Pevex, Prvo plinarsko društvo, Dicentra, Pavao Vujnovac, Mario Radić, Jurica Lovrinčević
PROČITAJ I OVO
Dva radnika ozlijeđena u karlovačkom HS Produktu
NESREĆA
Dva radnika ozlijeđena u karlovačkom HS Produktu
KARLOVAC - Dva su radnika karlovačke tvrtke HS Produkt ozlijeđena prilikom testiranja oružja.
Od polovice svibnja uvodi se direktna zrakoplovna linija Seul - Zagreb
LETOVI
Od polovice svibnja uvodi se direktna zrakoplovna linija Seul - Zagreb
ZAGREB – Azijsko tržište od iznimne je važnosti za hrvatski turizam s velikim potencijalom za daljnji razvoj, te su predstavnici Uniline grupe, vodeće destinacijske menadžment kompanije, dva tjedna u travnju proveli u Kini i Južnoj Koreji.
Slovenski prehrambeni lider Panvita Grupa izabrao Mplus kao partnera za strateški rast kroz akvizicije
STRATEŠKI
Slovenski prehrambeni lider Panvita Grupa izabrao Mplus kao partnera za strateški rast kroz akvizicije
ZAGREB – Dvije vodeće grupacije u regiji, hrvatski Mplus (Meritus ulaganja d.d. – ZSE:MRUL) i Panvita Grupa, slovenska poljoprivredno-prehrambena grupa posvećena održivoj proizvodnji visokokvalitetne hrane, ulaze u partnerstvo s ciljem pozicioniranja nove grupe kao lidera u prehrambenoj industriji u jugoistočnoj Europi.
Zalando poboljšao profitabilnost u prvom kvartalu
POBOLJŠANJE
Zalando poboljšao profitabilnost u prvom kvartalu
BERLIN - Zalando je ostvario rast kvalitete i povećao profitablinost u prvom tromjesečju budući da je povećao kvalitetu svog asortimana, zabilježio snažan rast u lifestyle ponudi, učinio iskustvo kupaca inspirativnijim i u svoju mrežu uključio više logističkih partnera.
FAA otvorio istragu inspekcije Boeinga 787
ISTRAGA
FAA otvorio istragu inspekcije Boeinga 787
WASHINGTON - Savezna uprava za zrakoplovstvo priopćila je u ponedjeljak da je otvorila istragu o Boeingu 787 Dreamliner nakon što je proizvođač aviona rekao da su neki zaposlenici počinili "loše ponašanje" tvrdeći da su neki testovi dovršeni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE