GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka zračna luka sa tri partnera u projektu unapređenja svih operacija A-CDM

Zagrebačka zračna luka sa tri partnera u projektu unapređenja svih operacija A-CDM
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2023 / 15:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebačka Zračna luka Franjo Tuđman prva u Hrvatskoj od ove godine uspostavlja globalni koncept A–CDM (Airport Collaborative Decision Making) za unapređenje svih operacija i poslovanja, istaknuto je u ponedjeljak na potpisivanju sporazuma o suradnji na tom projektu.

U projektu A-CDM uz zagrebačku zračnu luku tj. njezinog koncesionara tvrtku Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ), sudjeluju Croatia Airlines (CA), tvrtka Havas Zemaljske usluge i Hrvatska kontrola zračne plovidbe, čiji su predstavnici potpisali sporazum u sklopu kojeg se osim za zračnu luku predviđa i unapređenje operacija za svakog od dionika-partnera.

A–CDM podrazumijeva suradnju svih uključenih i procese pravovremene razmjene informacija, prilagođenih postupaka i alata, čijom se primjenom optimizira korištenje resursa, pojačava predviđanje operativnih situacija te poboljšava ukupna operativna učinkovitost zračne luke, ali i upravljanje troškovima i bolje očuvanje okoliša.

Trenutno se taj koncept primjenjuje u 32 zračne luke u Europi, čemu se sada pridružuje i zagrebačka.

“Dionici u projektu su ti koji će primjenom standarda koncepta A-CDM poboljšati i svoje i usluge zračne luke, kao i upravljanje svim procesima, protočnošću prometa, prihvatom i otpremom zrakoplova, putnika i prtljage, ali i pridonijeti smanjenju kašnjenja letova u zračnoj luci i većoj produktivnosti. Uz ostalo, očekuje se i bolje predviđanje letova, veća točnost, efikasnije korištenje postojeće infrastrukture na zračnoj luci i drugih resursa te druge aktivnosti za optimizaciju i ukupno bolji promet”, objasnila je direktorica operacija zračne luke Lenka Ercegović.

Izvršni direktor i član uprave MZLZ-a Nicolas Duthilleul prilikom potpisivanja sporazuma zahvalio je svim partnerima, istaknuvši za Hinu da su s primjenom koncepta A-CDM već počeli ove godine u ožujku i da je to proces koji će trajati, teško je reći koliko dugo, ali moguće i par godina, uz stalnu nadogradnju.

“Tu je riječ i o novom načinu rada, s promjenama i u menadžmentu odnosno upravljanju i sigurno će Zagreb biti s time u prednosti pred drugim lukama koje to nemaju, posebice u suradnji s partnerima”, kazao je Duthilleul.

Ocijenio je da se zagrebačka zračna luka “svrstava uz bok svjetskim lukama koje to već primjenjuju te da će to pridonijeti njezinoj operativnoj učinkovitosti i očuvanju okoliša okoliša što je zračnoj luci prioritet”.

S primjenom projekta zadovoljni su i u Croatia Airlinesu čiji je direktor prometa Davor Mišić dobrim naglasio što sada svi idu u istom smjeru i svi očekuju unapređenje zračnog prometa, a oni, kao i drugi prijevoznici time uz ostalo i bolje opsluživanje zrakoplova.

Predsjednik uprave tvrtke Havas Zemljaske usluge (hrvatske podružnice istoimene turske tvrtke) Mutlu Baskan ocijenio je pak da će to donijeti “poboljšanje izvedbenosti aktivnosti, bolje operacije, a time i smanjenje troškova”.

Potpisujući sporazum, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe Mario Kunovec-Varga je naglasio veliku važnost dijeljenja informacija među dionicima u projektu, uz očekivanje da će se uz tu primjenu “moći bolje upravljati i vremenskim ograničenjima u zračnim lukama te smanjiti kašnjenja i poboljšati troškovna učinkovitost”.

Svima je čestitao i državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić, označivši to dobrim primjerom suradnje za unapređenje poslovanja na zračnoj luci, što snažno podržava i ministarstvo.

Tagovi: Zračna luka Zagreb, Pleso, Airport Collaborative Decision Making
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE