GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka zračna luka sa tri partnera u projektu unapređenja svih operacija A-CDM

Zagrebačka zračna luka sa tri partnera u projektu unapređenja svih operacija A-CDM
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2023 / 15:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebačka Zračna luka Franjo Tuđman prva u Hrvatskoj od ove godine uspostavlja globalni koncept A–CDM (Airport Collaborative Decision Making) za unapređenje svih operacija i poslovanja, istaknuto je u ponedjeljak na potpisivanju sporazuma o suradnji na tom projektu.

U projektu A-CDM uz zagrebačku zračnu luku tj. njezinog koncesionara tvrtku Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ), sudjeluju Croatia Airlines (CA), tvrtka Havas Zemaljske usluge i Hrvatska kontrola zračne plovidbe, čiji su predstavnici potpisali sporazum u sklopu kojeg se osim za zračnu luku predviđa i unapređenje operacija za svakog od dionika-partnera.

A–CDM podrazumijeva suradnju svih uključenih i procese pravovremene razmjene informacija, prilagođenih postupaka i alata, čijom se primjenom optimizira korištenje resursa, pojačava predviđanje operativnih situacija te poboljšava ukupna operativna učinkovitost zračne luke, ali i upravljanje troškovima i bolje očuvanje okoliša.

Trenutno se taj koncept primjenjuje u 32 zračne luke u Europi, čemu se sada pridružuje i zagrebačka.

“Dionici u projektu su ti koji će primjenom standarda koncepta A-CDM poboljšati i svoje i usluge zračne luke, kao i upravljanje svim procesima, protočnošću prometa, prihvatom i otpremom zrakoplova, putnika i prtljage, ali i pridonijeti smanjenju kašnjenja letova u zračnoj luci i većoj produktivnosti. Uz ostalo, očekuje se i bolje predviđanje letova, veća točnost, efikasnije korištenje postojeće infrastrukture na zračnoj luci i drugih resursa te druge aktivnosti za optimizaciju i ukupno bolji promet”, objasnila je direktorica operacija zračne luke Lenka Ercegović.

Izvršni direktor i član uprave MZLZ-a Nicolas Duthilleul prilikom potpisivanja sporazuma zahvalio je svim partnerima, istaknuvši za Hinu da su s primjenom koncepta A-CDM već počeli ove godine u ožujku i da je to proces koji će trajati, teško je reći koliko dugo, ali moguće i par godina, uz stalnu nadogradnju.

“Tu je riječ i o novom načinu rada, s promjenama i u menadžmentu odnosno upravljanju i sigurno će Zagreb biti s time u prednosti pred drugim lukama koje to nemaju, posebice u suradnji s partnerima”, kazao je Duthilleul.

Ocijenio je da se zagrebačka zračna luka “svrstava uz bok svjetskim lukama koje to već primjenjuju te da će to pridonijeti njezinoj operativnoj učinkovitosti i očuvanju okoliša okoliša što je zračnoj luci prioritet”.

S primjenom projekta zadovoljni su i u Croatia Airlinesu čiji je direktor prometa Davor Mišić dobrim naglasio što sada svi idu u istom smjeru i svi očekuju unapređenje zračnog prometa, a oni, kao i drugi prijevoznici time uz ostalo i bolje opsluživanje zrakoplova.

Predsjednik uprave tvrtke Havas Zemljaske usluge (hrvatske podružnice istoimene turske tvrtke) Mutlu Baskan ocijenio je pak da će to donijeti “poboljšanje izvedbenosti aktivnosti, bolje operacije, a time i smanjenje troškova”.

Potpisujući sporazum, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe Mario Kunovec-Varga je naglasio veliku važnost dijeljenja informacija među dionicima u projektu, uz očekivanje da će se uz tu primjenu “moći bolje upravljati i vremenskim ograničenjima u zračnim lukama te smanjiti kašnjenja i poboljšati troškovna učinkovitost”.

Svima je čestitao i državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić, označivši to dobrim primjerom suradnje za unapređenje poslovanja na zračnoj luci, što snažno podržava i ministarstvo.

Tagovi: Zračna luka Zagreb, Pleso, Airport Collaborative Decision Making
PROČITAJ I OVO
Dionice Ubera skočile nakon uvršetenja u indeks S&P500
SKOK
Dionice Ubera skočile nakon uvršetenja u indeks S&P500
NEW YORK - Dionice Ubera porasle su za više od 5% u ponedjeljak nakon što je S&P Dow Jones indeks u petak objavio da je tvrtka za prijevoz odabrana da se pridruži S&P 500.
Više od milijun kontejnerskih jedinica pretovreno u Luci Kopar
KONTEJNERI
Više od milijun kontejnerskih jedinica pretovreno u Luci Kopar
KOPER - Luka Kopar je i ove godine premašila milijun kontejnerskih jedinica (TEU) pretovarenih na kontejnerskom terminalu. Novi mjesečni rekord u studenom su ostvarili i na terminalu za automobile i ro-ro, gdje su pretovarili 88.837 vozila ili najviše dosad, objavili su danas iz te tvrtke.
Low cost kompanije otkazuju letove zbog sukoba u Gazi
PROBLEMI
Low cost kompanije otkazuju letove zbog sukoba u Gazi
ZAGREB - Irska niskobudžetna zrakoplovna kompanija Ryanair objavila je da je u studenome otkazala više od 960 letova zbog rata Izraela i Hamasa.
Velika akcija pošumljavanja za završetak 10. Ininog Zelenog pojasa
POŠUMLJAVANJE
Velika akcija pošumljavanja za završetak 10. Ininog Zelenog pojasa
ZAGREB – Sadnjom 3 000 sadnica hrasta lužnjaka, u kojoj su sudjelovali i članovi INA Kluba volontera, obilježen je završetak ovogodišnjeg Ininog programa Zeleni pojas.
Milijardu eura za 20 projekata Hrvatskih cesta
PROJEKTI
Milijardu eura za 20 projekata Hrvatskih cesta
ZAGREB - Hrvatske ceste u 2024. počet će graditi prometnice u vrijednosti većoj od milijardu eura, potvrdio je Jutarnjem listu Josip Škorić, predsjednik Uprave te tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE