GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za strateški projekt Karlovac -Karst odobreno 190 milijuna bespovratnih EU sredstava

Za strateški projekt Karlovac -Karst odobreno 190 milijuna bespovratnih EU sredstava
ULAGANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2021 / 11:08
Autor: SEEbiz/Glas Istre
ZAGREB - Hrvatskim šumama je za strateški projekt „Razminiranje i zaštita šuma na kršu u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije - Karlovac KARST“, odobreno 190 milijuna bespovratnih EU sredstava, priopćeno je u ponedjeljak iz Hrvatskih šuma.

Kako se navodi, u Zagrebu je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Razminiranje i zaštita šuma na kršu u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije – KARLOVAC KARST“ ukupno vrijedan 241 milijuna kuna (uz sufinanciranje bespovratnim sredstvima EU - Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.).

Potpisali su ga ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Čorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša Siniša Kukić, te u ime korisnika bespovratnih sredstava, Hrvatskih šuma d.o.o., predsjednik Uprave Krunoslav Jakupčić i član Uprave Igor Fazekaš.


Cilj projekta je razminiranje, očuvanje i zaštita ukupno 1.929,08 hektara šuma i šumskog zemljišta koje se prostire na području ekološke mreže Natura 2000 u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije - općine Tounj, Josipdol i Plaški.

Provedbom projekta, zajedno s partnerom Ministarstvom unutarnjih poslova, razminirati će se 1.709,06 hektara minski sumnjivog područja, rekonstruirati 43,60 km protupožarnih prosjeka s elementima šumskih cesta, te obnoviti 210,65 ha šuma i šumskog zemljišta.

"Naša je zadaća očuvati bioraznolikost i okoliš u cijeloj Hrvatskoj, a osobito u zaštićenim područjima, no to nije moguće na onima koja su zagađena minama ili minski sumnjiva. Stoga me veseli potpisivanje ovog ugovora koji će omogućiti obnovu i održavanje šumskog zemljišta na području Karlovačke županije te istovremeno doprinijeti smanjenju udjela minski sumnjivih površina u Hrvatskoj", rekao je ministar Ćorić.


Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić istaknuo je da su Hrvatske šume od svog osnutka uložile goleme napore te financijska sredstva u razminiranje šuma.

U razminiranju šuma je do sada iz sredstava Opće korisnih funkcija šuma utrošeno oko 600 milijuna kuna, rekao je Jakupčić, dodavši kako se to posljednjih godina čini kroz strateške projekte koji se financiraju iz fondova Europske unije.

Uz EU projekte NATURAVITA (Osječko-baranjska županija) i FEARLESS VELEBIT (Ličko-senjska i Zadarska županija), KARLOVAC KARST je najbolji primjer za to, dodao je.

Provođenjem projekta Karlovac KARST nakon više od 25 godina omogućit će se siguran javni pristup područjima u kojima su prisutni eksplozivni ostaci rata ili se sumnja na njihovu prisutnost, ali i konačno omogućiti održivo upravljanje i zaštita šuma, odnosno nesmetano gospodarenje šumama u skladu sa strogim načelima održivog upravljanja šumama, naglasio je Jakupčić.

Trenutno Hrvatske šume, u različitim fazama provedbe, imaju projekte ukupne vrijednosti 1,3 milijardi kuna, navodi se u priopćenju.

Tagovi: Hrvatske šume, NATURAVITA, KARLOVAC KARST, zaštita šuma, bespovratna EU sredstava, Karlovačka županija
PROČITAJ I OVO
Umro Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže
IN MEMORIAM
Umro Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže
KRAPINA - Gospodarstvenik Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže d.d. iz Huma na Sutli, iznenada je umro u 54. godini, potvrdili su u utorak iz te tvrtke.
Allianz ostvario operativnu dobit od 3,5 milijardi eura
U PLUSU
Allianz ostvario operativnu dobit od 3,5 milijardi eura
MUNCHEN - Ukupni prihodi Allianza porasli su za 8,2 posto na 37,1 milijardu eura (u usporedbi s 34,3 milijarde eura iz drugog tromjesečja 2021. godine), ponajviše zahvaljujući segmentu neživotnih osiguranja, koji je zabilježio rast broja polica i povoljan utjecaj cijena.
Pfizer preuzeo Global Blood Therapeutics za 5,4 milijardi dolara
AKVIZICIJE
Pfizer preuzeo Global Blood Therapeutics za 5,4 milijardi dolara
NEW YORK - Pfizer Inc u ponedjeljak je pristao platiti 5,4 milijarde dolara u gotovini za proizvođača lijekova za bolest srpastih stanica Global Blood Therapeutics, jer želi iskoristiti porast prihoda od svog cjepiva i liječenja protiv COVID-19.
Češki fond korak je bliže gradnji marine uz Brodotrogir
INVESTICIJE
Češki fond korak je bliže gradnji marine uz Brodotrogir
ZAGRE - Ono što je namjeravao Danko Končar još kad je prije devet godina preuzeo u privatizaciji posrnuli trogirski škver – sagraditi novu modernu marinu uz Brodotrogir – sada će izgleda realizirati novi vlasnik kojemu je lani Končar prepustio tvrtku Servisni centar Trogir, piše u utorak Večernji list.
BioNTech s rastom neto dobiti od 40%.
SJAJNE BROJKE
BioNTech s rastom neto dobiti od 40%.
BERLIN - Njemački farmaceutski koncern BioNTech ostvario je u prvom polugodištu ove godine 5,37 milijardi eura čiste dobiti, što je 37,2 posto više nego u prvom polugodištu prošle godine, objavila je tvrtka koja je zajedno s Pfizerom razvila jedno od prvih cjepiva protiv covida.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE