GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za dokumentaciju proširenja Praškog pristaništa u riječkoj luci 2,5 milijuna eura

Za dokumentaciju proširenja Praškog pristaništa u riječkoj luci 2,5 milijuna eura
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2023 / 16:44
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA - Ugovor o izradi studijsko-projektne dokumentacije za proširenje Praškog pristaništa u riječkoj luci, vrijedan oko 2,5 milijuna eura, potpisali su u ponedjeljak predstavnici Lučke uprave Rijeka i zajednice tvrtki u kojoj su riječki Rijekaprojekt i zagrebački Opusgeo.

U priopćenju iz riječke Lučke uprave ističu da će se proširenjem Praškog pristaništa dobiti novi višenamjenski terminal u riječkom lučkom bazenu, s dubinom mora od 20 metara uz obalni zid.

Radovi će obuhvatiti izgradnju 345 metara nove obale, koja će povezati Zagreb Deep Sea kontejnerski terminal i Visinov gat te uređenje novog operativnog područja od oko 50.000 četvornih metara.

Nove operativne površine omogućit će maksimalnu iskoristivost lučkog područja u tom dijelu luke i osigurati uvjeti za prekrcaj i skladištenje značajno većih količina raznih vrsta generalnih tereta.

Ugovor predviđa izradu idejnog rješenja i studije utjecaja na okoliš, geodetske i geotehničke istražne radove, izradu idejnog i glavnog projekta te troškovnika i natječajne dokumentacije za proširenje Praškog pristaništa.

Izrada te dokumentacije sufinancira se iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) s bespovratnih 50 posto.

Projekt proširenja Praškog pristaništa nastavak je velikih infrastrukturnih projekata u riječkoj luci.

Iz Lučke uprave naglašavaju da će tijekom 2023. biti završena nova državna cesta 403, koja povezuje Zagrebačku obalu i gradsku obilaznicu te izgradnja nove lučke prometnice u zaleđu Praškog pristaništa.

Bit će završen i projekt rekonstrukcije kolničkih i skladišnih površina, kolosijeka, staza dizalica i komunalne infrastrukture na Praškom, Budimpeštanskom i Bečkom pristaništu te Visinovom, Orlandovom i De Franceschijevom gatu, koji se sufinancira iz CEF programa. Ističu da vrijednost svih aktivnih investicija Lučke uprave u lučkom Bazenu Rijeka sada iznosi 110,6 milijuna eura.

Naglašavaju da proširenje Praškog pristaništa osigurava i preduvjete za novo prometno rješenje u tom dijelu grada, učinkovitim povezivanjem gradskih i lučkih prometnica s DC 403.

Novo prometno rješenje uključuje produljenje ulice Riva prema zapadu, izgradnju cestovnog priključka za Praško pristanište i spoj na novu lučku cestu, čime će se, preko DC 403, osigurati izravan pristup zapadnom izlazu na riječku obilaznicu.

Drugi važan dio projekta su lučka skladišta (18, 19, 20, 21 i 22) koja se nalaze u neposrednoj blizini Praškog pristaništa, a upisana su u registar hrvatskih zaštićenih kulturnih dobara.

Skladište 22 je obuhvaćeno koncesijom na Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu, a koncesionar će ga urediti za svoje poslovno sjedište.

Skladišni kompleks Metropolis (18, 19, 20 i 21) će nakon proširenja Praškog pristaništa biti izdvojen iz lučkog područja i postat će javno dostupna industrijska baština slobodna za prenamjenu u razne urbane sadržaje.

Tagovi: Praško pristanište, Luka Rijeka, Lučka uprava Rijeka, Rijekaprojekt, Opusgeo
PROČITAJ I OVO
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE