GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wolt, Uber i Glovo na udaru Europske unije

Wolt, Uber i Glovo na udaru Europske unije
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2024 / 08:55
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - EU je korak bliže zaštiti platformskih radnika. Zemlje članice odobrile su privremeni dogovor o značajnom zakonodavstvu koje, po prvi put u dvadeset i sedam godina, regulira uvjete rada i zapošljavanja za radnike koji rade za digitalne platforme kao što su Wolt, Uber i Glovo.

Zakonodavstvo za radnike koji rade na online platformama uvodi pretpostavku postojanja radnog odnosa, a donosi i veću transparentnost u radu platformi.

Nakon što do kraja nije bilo jasno hoće li članovi podržati prijedlog direktive o platformašima, ona je ipak dobila dovoljnu podršku. Sporazum su podržale i Estonija i Grčka, koje su 16. veljače bile suzdržane pri glasovanju o sporazumu s parlamentom. U raspravi su njihovi predstavnici najavili podršku "u duhu kompromisa".

U međuvremenu je njemački ministar Hubertus Heil iz redova socijaldemokrata (SPD) rekao da je Njemačka i dalje suzdržana zbog nesuglasica unutar vladine koalicije.

Francuska barem za sada ustraje u svom protivljenju. Zamjenik stalnog predstavnika Francuske u EU Cyril Piquemal istaknuo je pak da su spremni podržati zakon na službenom glasovanju ako se u njega idućih dana unesu određena objašnjenja o pretpostavci postojanja radnog odnosa.

Privremenim sporazumom koji je belgijsko predsjedanje Vijećem EU-a u ime članica postiglo s Europskim parlamentom 8. veljače uvodi se pretpostavka postojanja radnog odnosa za pojedince koji rade za digitalne platforme, a koja se može efektivno osporiti. Uvjete će odrediti svaki član zasebno.

Direktiva također jamči da radnici na platformi neće moći biti otpušteni na temelju odluke koju je donio algoritam ili automatizirani sustav za donošenje odluka. Platforme će morati osigurati da važne odluke koje izravno utječu na radnike kontroliraju ljudi.

Novim pravilima radnici će biti bolje zaštićeni i u području zaštite osobnih podataka. Među ostalim, platforme neće smjeti obrađivati određene podatke, poput razmjene privatnih poruka s kolegama.

Zakon će sada konačno morati odobriti Vijeće EU-a i Europski parlament, a nakon službenog usvajanja zemlje članice će imati dvije godine da ga prenesu u nacionalno zakonodavstvo.

Zakon će donijeti bolje uvjete rada za desetke milijuna radnika na platformi, uključujući dostavljače hrane u Woltu i Glovu te vozače u Uberu.

Studija Europske komisije iz 2021. pokazala je da sektor rada na platformi zapošljava više od 28 milijuna ljudi, a očekuje se da će taj broj porasti na 43 milijuna do 2025. godine. Trenutno bi se, unatoč postojanju radnog odnosa, moglo samozaposliti najmanje 5,5 milijuna radnika.

Tagovi: Wolt, Uber, Glovo, Europska unija, platforme, zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Podravka dostavila obvezujuću ponudu za poljoprivredne tvrtke Fortenova grupe
PONUDA
Podravka dostavila obvezujuću ponudu za poljoprivredne tvrtke Fortenova grupe

ZAGREB - Podravka je u petak putem Zagrebačke burze izvijestila da je dostavila obvezujuću ponudu za kupnju poslovnih udjela u poljoprivrednim društvima Fortenova grupe.

Na Europskom forumu u Rijeci predstavit će se nova Zaklada Lürssen za poticanje mladih inženjera
ZAKLADE
Na Europskom forumu u Rijeci predstavit će se nova Zaklada Lürssen za poticanje mladih inženjera
RIJEKA - Sveučilište u Rijeci, Lürssen Design Centre Kvarner i Maritime Centre of Excellence organiziraju drugi Europski forum, posvećen temi održivosti maritimnih inovacijskih ekosustava.
Društvo Meritus ulaganja promijenilo ime, nastavlja poslovati pod brandom BOSQAR INVEST
REBRANDING
Društvo Meritus ulaganja promijenilo ime, nastavlja poslovati pod brandom BOSQAR INVEST
ZAGREB - Meritus ulaganja (ZSE: BSQR), holding društvo hrvatske Mplus Grupe, predstavilo je u sklopu eventa održanog u Klovićevim dvorima u Zagrebu novo ime – BOSQAR d.d.
Atlantic Grupa značajno podiže cijene kave u Srbiji
KAVA
Atlantic Grupa značajno podiže cijene kave u Srbiji
BEOGRAD - Atlantic grupa, koja je preuzimanjem Strauss Adriatica postala vlasnik Grand i Don kave, čime je postala jedini relevantan igrač na tržištu tradicionalne kave u Srbiji, od idućeg mjeseca povećava cijene.
Carlyle i KfW udružuju snage kako bi preuzeli Thyssenkrupp Marine Systems
VOJNA INDUSTRIJA
Carlyle i KfW udružuju snage kako bi preuzeli Thyssenkrupp Marine Systems
FRANKFURT/DUESSELDORF - Private equity tvrtka Carlyle i njemačka razvojna banka KfW pregovaraju o zajedničkoj kupnji većinskog udjela Thyssenkruppove podmorničke jedinice, rekle su Reutersu tri osobe upoznate s tim pitanjem, što je najnoviji znak kako rat u Ukrajini preoblikuje europski obrambeni sektor.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE