GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WizzAir: Možemo preživjeti tri godine a da uopće ne letimo

WizzAir: Možemo preživjeti tri godine a da uopće ne letimo
SNAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2020 / 07:55
Autor: SEEbiz / indikator.ba
BUDIMPEŠTA - Niskobudžetni prijevoznik Wizz Air, koji se u bivšoj Jugoslaviji može pohvaliti bazama u Skoplju, Tuzli i Beogradu, a zapošljava stotine ljudi, očekuje da će normalne operacije, koje je pogodila epidemija coronavirusa Covid-19, biti obnovljene do srpnja.

Direktor avionske tvrtke Jozsef Varadi rekao je:

- Situacija u travnju bit će slična onoj u martu i letovi koji se otkazuju mogu se mijenjati iz dana u dan, ali uobičajene usluge mogle bi se obnoviti do srpnja. Wizz Air obavlja 20% manje letova od predviđenih, a od njegovih 121 aviona, deset je prizemljeno.

- Ni zaposlenici nisu otpušteni, ali je neko osoblje pušteno na dopust, rekao je Varadi, izvještava Ex-Yu Aviation.

Wizz Air bio je prisiljen obustaviti sve operacije u bivšoj Jugoslaviji zbog zatvaranja aerodroma na svoja tri glavna tržišta u regiji.

Varadi je napomenuo je da će avionska kompanija u dobrom položaju dočekati zaustavljanje krize.

- Prema industrijskim istraživanjima, Wizz Air je jedna od najjačih avionskih tvrtki na svijetu što se tiče likvidnosti i solventnosti. Dakle, kad kriza zaista pogodi, povrijedit će druge mnogo više od nas. Da ne letimo niti jednim letom, još uvijek bismo se mogli finansirati oko tri godine. Mnogi od naših konkurenata imaju samo jedan do dva mjeseca likvidnosti, mnogi već pokušavaju dobiti kredite ili pregovaraju s vladama o finansijskoj pomoći, jer u protivnom neće moći preživjeti. Čak i ako dobiju tu pomoć, njihovi će se planovi drastično promijniti jer će novac morati vratiti. Očekujemo da će slabije aviokompanije nestati ili nastaviti slabiti, dok će jače moći nakon krize primijetiti znatno bolje tržišne pozicije, rekao je izvršni direktor.

Šef Wizz Air-a vjeruje da će se avionske tvrtke poput norveškog Air Shuttlea, Alitalia, pa čak i Lufthansa suočiti sa značajnim problemima u narednim mjesecima.

- Nekoliko avionskih kompanija ima ozbiljnih problema s likvidnošću. Kreditno tržište se srušilo pa tamo neće moći skupiti novac. Ako danas neko želi posuditi sredstva, to košta znatno više nego prije dva mjeseca. S druge strane, banke nisu sigurne trebaju li u ovom trenutku uopće posuditi novac avvionskim tvrtkama. To je osnovni problem, ali trenutno je teško predvidjeti što će se dogoditi s tim tvrtkama.
Dodao je: - Uvijek smo živjeli po principu "gotovina je kralj", ostavljajući velike rezerve. Avionska industrija podložna je brojnim šok situacijama, spomenimo epidemije, sukob u Ukrajini ili trenutnu krizu. Možemo to nazvati upravljačkom filozofijom Wizz Air-a, ali mislim da bi ova industrija trebala raditi sa znatno više novca nego što se to obično čini razumnim. S jedne strane, to nas čini otpornijima u doba krize ili čak u slabijem privrednom okruženju. S druge strane, možemo djelovati odmah ako se otvori strateška prilika.

Tagovi: WizzAir, Joszef Varadi, Alitalia, Norwegian AirShuttle, Lufthansa
PROČITAJ I OVO
Vozni park Hrvatske pošte bogatiji za 20 novih električnih vozila
MODERNIZACIJA
Vozni park Hrvatske pošte bogatiji za 20 novih električnih vozila
ZAGREB – Hrvatska pošta proširila je svoj „zeleni“ vozni park s 20 novih električnih četverocikala.
Zračna luka Zagreb ovog vikenda povezana sa samo 23 destinacije
LETOVI
Zračna luka Zagreb ovog vikenda povezana sa samo 23 destinacije
ZAGREB - Međunarodna zračna luka Zagreb ovog će vikenda (19. i 20. rujna) biti povezana sa 23 odredišta (5 domaćih te 18 međunarodnih).
Blaž Brodnjak na čelu AmChama u Sloveniji
KARIJERE
Blaž Brodnjak na čelu AmChama u Sloveniji
LJUBLJANA - Na redovitoj godišnjoj generalnoj skupštini Američka gospodarska komora Slovenije malo je izmijenila svoje vodstvo i dobila novog predsjednika.
Cimos zatvara pogon u Mariboru, 150 radnika ostaje bez posla
LOŠE VIJESTI
Cimos zatvara pogon u Mariboru, 150 radnika ostaje bez posla
MARIBOR - Oko 150 radnika saznalo je jučer na radničkom vijeću da se proizvodnja u tvornici Cimosa u Mariboru danas trajno zaustavlja.
DHL najavio poskupljenje usluga
CIJENE
DHL najavio poskupljenje usluga
LONDON - DHL Express danas je najavio godišnji rast cijena od 6,9 posto za 2021. godinu u odnosu na 2020. godinu, a stupit će na snagu 1. siječnja 2021.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE