GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wizz Air na obvezničkom tržištu prikupio 500 milijuna eura

Wizz Air na obvezničkom tržištu prikupio 500 milijuna eura
KAPITAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2021 / 08:17
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - Wizz Air je 13. siječnja prodao trogodišnje obveznice u vrijednosti od 500 milijuna eura po kamatnoj stopi od samo 1,35 posto, nakon što je od investitora primio više od dvije milijarde eura naloga, izvijestila je web stranica s poslovnim vijestima Portfolio.

Niskotarifna avionska kompanija sa sjedištem u Budimpešti najavila je da će u kolovozu pokrenuti program obveznica u iznosu od 3 milijarde eura, no pandemija je odgodila izdavanje.

Izdanje obveznica naglašava snažnu potražnju na kreditnim tržištima čak i u sektorima s velikim problemima, poput avionske industrije.

Fitch Ratings potvrdio je u studenome ocjenu Wizz Aira "BBB-" s negativnim izgledima. Sporiji oporavak avionske industrije od očekivanog nadoknađen je planovima rasta flote Wizz Aira, fleksibilnošću i snažnom likvidnošću, navodi se.

Novčana rezerva Wizz Aira od 1,6 milijardi eura omogućila bi joj preživljavanje u sljedeće dvije godine, čak i ako bi njegovi avioni bili prizemljeni, rekao je ranije izvršni direktor Jozsef Varadi. Varadi se izjasnio protiv vladnog pružanja spasa za tvrtke u industriji.

Wizz Air je tokom pandemije slijedio agresivnu strategiju širenja, kapitalizirajući svoju snažnu likvidnost. Otvorio je niz novih baza u Europi.

Analitičari očekuju da će oporavak Wizz Aira biti brži od oporavka u sektoru, zbog niskocjenovne pozicije, letova na kratke relacije, fleksibilnosti u upravljanju rutama i povoljnoj bazi klijenata. Wizz Air posluje s jednim od najboljih omjera troškova u industriji i slijedio je Ryanairov model održavanja niskih troškova i cijena karata.

Broj putnika Wizz Aira u prosincu je opao za 80% na 665.722, u odnosu na više od 3,3 milijuna u baznom razdoblju. Faktor opterećenja smanjio se za 33,3 posto na 56,1%, jer je kapacitet smanjen za 68 posto, na 1,18 milijuna mjesta, prema nedavnim podacima tvrtke.

Vodeći zračni prijevoznik iz srednje i istočne Europe nije dao smjernice za svoju fiskalnu godinu 2021. zbog neizvjesnosti trenutne situacije. Avionska tvrtka zatvorila je razdoblje 2019.-2020. s dobiti od 281 milion eura uz prihod od 2,76 milijardi eura.

Tagovi: Wizz Air, Budimpeštanska burza, Fitch Ratings
PROČITAJ I OVO
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
PODUZETNIŠTVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
ZAGREB – U sklopu panel rasprave „Forward thinking: The new capabilities for leaders and entrepreneurs“, održanoj na Veleučilištu Edward Bernays, osnivač i predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani te Berislav Horvat, Country Managing Partner i voditelj Odjela revizije u EY Hrvatska s okupljenima su podijelili tajne poduzetničkog uspjeha i efektivnog vodstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE