GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vukorepa: Interes Hamburga za Trst dokaz je sve veće atraktivnosti prometnog pravca na Sjevernom Jadranu

Vukorepa: Interes Hamburga za Trst dokaz je sve veće atraktivnosti prometnog pravca na Sjevernom Jadranu
LUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2020 / 14:31
Autor: SEEbiz / Novi list

RIJEKA – Ulazak Hamburg Hafen und Logistik AG (HHLA), najvećeg operatera u jednoj od najvećih europskih luka, u vlasničku strukturu Piattaforma Logistica Trieste srl (PLT), novog multifunkcionalnog lučkog terminala u Trstu, u riječkoj luci koja je trenutačno u postupku odabira koncesionara za novi kontejnerski terminal Zagreb Deep Sea, nije dočekan za zabrinutošću.

Prema riječima ravnatelja Lučke uprave Rijeka Denisa Vukorepe dolazak velikog »igrača« iz sjevernoeuropskih luka na sjeverni Jadran dokaz je sve veće atraktivnosti ovog prometnog pravca na međunarodnom pomorskom i logističkom tržištu.

– Interes velikih operatera iz sjevernoeuropskih luka za terminale u lukama Sjevernog Jadrana ukazuje na sve veću važnost ovog prometnog pravca na svjetskom pomorskom tržištu. Ulazak HHLA-e u vlasničku strukturu novog multifunkcionalnog terminala u Trstu ne smatramo konkurencijom Zagreb Deep Sea terminalu. U Trstu je riječ o terminalu za kontejnere, generalni teret i Ro-Ro, dok je u Rijeci riječ o kontejnerskom terminalu s većom dubinom mora i većim kapacitetom prekrcaja kontejnera. Sjevernojadranski prometni pravac u budućnosti će sigurno biti sve atraktivniji za transport s Istoka, što pokazuje i rastući interes velikih operatera i brodara za terminale u jadranskim lukama, rekao je Vukorepa za Novi list.

Novi terminal u Trstu zapao je u teškoće tijekom izgradnje, a novi strateški partner HHLA u vlasničku je strukturu ušao dokapitalizacijom kako bi se osigurala sredstva za završetak radova i puštanje terminala u pogon.

HHLA je, podsjećamo, već bio u užem krugu za odabir koncesionara na jednom od sjevernojadranskih terminala i to – u Rijeci, kada se tražio strateški partner za kontejnerski terminal na Brajdici. Tada su u drugom krugu osim HHLA-e bili i APM Terminals BV te filipinski ICTSI, koji je u konačnici dao najbolju ponudu te je danas vlasnik 51-postotnog udjela u tvrtki Jadranska vrata, koja upravlja terminalom, pri čemu 49 posto udjela drži Luka Rijeka d.d.

O interesu velikih sjevernoeuropskih operatera za sjevernojadranske luke svjedoči i ponuda APM Terminals BV-a, tvrtke kćeri najvećeg kontejnerskog brodara A.P. Moller Maerska, zajedno s domaćom tvrtkom Enna Logic, koja je dio PPD grupe za koncesiju na Zagrebačkoj obali, pri čemu u konzorciju APM Terminals drže 51 posto, a Enna Logic 49 posto udjela.

Za koncesionara na Zagrebačkoj obali u drugom krugu natječaja obavezujuću je ponudu predao i kineski konzorcij koji čine Ningbo Zhoushan Port Company Limited sa sedamdeset posto udjela, China Road and Bridge Corporation (CRBC) s desetpostotnim udjelom i Tianjin Port Overseas Holding Limited s 20 posto udjela.

Kineska ponuda pritom je financijski i prema roku za izgradnju druge faze terminala, odnosno još 280 metara operativne obale, povoljnija od ponude APM Terminals-a i Enna Logica. Kinezi su ponudili dva milijuna eura fiksne koncesijske naknade godišnje uz izgradnju druge faze u roku od pet godina, a konzorcij koji čine APM Terminals i Enna Logic milijun eura naknade godišnje i izgradnju druge faze u roku od deset godina.

Odluka o odabiru koncesionara prolongirana je do konca ove godine, do kad su oba konzorcija produžila i valjanost svojih ponuda.

Tagovi: Željko Vukorepa, Lučka uprava Rijeka, Luka Rijeka, Luka Trst, Hamburg Hafen und Logistik, Piattaforma Logistica Trieste, Ningbo Zhoushan Port Company Limited, China Road and Bridge Corporation
PROČITAJ I OVO
Omnio proglasio zagrebački aerodrom najgorim u Europi
PORAZNO
Omnio proglasio zagrebački aerodrom najgorim u Europi
BERLIN - Omnio, njemačka internetska platforma za putovanja vlakom, autobusom i avionom, proglasila je hrvatsku Međunarodnu zračnu luku Zagreb - Franjo Tuđman najgorom među 30 u Europi. Od mogućih 100 bodova dobila je nula.
Dostupan lijek koji sprječava širenje korone kod zaraženih
LIJEK
Dostupan lijek koji sprječava širenje korone kod zaraženih
ZAGREB - Tim znanstvenika s Instituta za biomedicinske znanosti pri državnom Sveučilištu Georgia otkrio je da postoji lijek koji se može jednostavno popiti, a u potpunosti je učinkovit u sprječavanju širenja novog koronavirusa, 24 sata nakon što ga pacijent popije.
Super Konzum Vukovarska slavi svoj 25. rođendan
ROĐENDAN
Super Konzum Vukovarska slavi svoj 25. rođendan
ZAGREB - Kako bi se kupcima omogućila nabava svih potrebnih namirnica na jednom mjestu te tako olakšao proces kupnje, davne 1995. na 2075 m2 prodajnog prostora otvoren je Super Konzum Vukovarska koji je, pružajući kompletnu uslugu po svim odjelima, redefinirao značenje pojma maloprodaja u Hrvatskoj, ali i u regiji.
KLM uvodi drugi dnevni let za Zagreb
LETOVI
KLM uvodi drugi dnevni let za Zagreb
ZAGREB - Nizozemski KLM, najstarija zrakoplovna aviokompanija na svijetu, od 12. veljače sljedeće godine uvodi drugi dnevni let na liniji Amsterdam – Zagreb - Amsterdam.
Telekom Srbija isplatio međudividendu
DIVIDENDA
Telekom Srbija isplatio međudividendu
BEOGRAD - Nacionalni telekomunikacioni operater, Telekom Srbija, isplatio je privremenu dividendu (međudividendu) u ukupnom iznosu od 2,07 milijardi dinara odnosno bruto 2,5814 dinara po akciji, saopštio je Centralni registar hartija od vrednosti
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE