GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujnovac: Pevex treba snažnog inozemnog igrača

Vujnovac: Pevex treba snažnog inozemnog igrača
TRGOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2022 / 14:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Pavao Vujnovac je potvrdio da namjerava prodati udjele u Pevexu.

Je li istina da prodajete dionice u Pevexu i o kojem udjelu dionica je riječ? Koji su vaši uvjeti ako biste prodali svoj dioničarski udio?

Više dioničara pokrenulo je inicijativu za prodaju svojih udjela u tvrtci Pevex d.d. i mogu potvrditi kako sam i ja među njima. Imam namjeru prodaje udjela u Pevexu i vlasnik sam cca 37% dionica. Pevex je izvrsna kompanija koja radi izvrsne rezultate i nadam se i moja je želja da potencijalni novi vlasnici u najmanju ruku nastave s takvom praksom ali i prošire i dodatno ojačaju kompaniju, zaposle još ljudi, otvore nove centre…

Hoće li na kraju procesa svi zainteresirani dioničari i prodati svoje udjele ovisit će o ukupnom paketu ponude zainteresiranih ulagača, kaže Vujnovac za N1 televiziju.

Zašto prodajete svoj dioničarski udio u Pevexu baš sada? Pevex ove godine očekuje sjajnu dobit od oko 2,7 milijardi kuna.

Prihodi kompanije su 2,7 mlrd kuna, ne dobit. Ja sam financijski investitor i smatram da je do sada kompanija dosegnula visoku razvojnu fazu te je za daljnje širenje i razvoj potrebna nova vlasnička struktura koja će učiniti dodatne razvojne iskorake vjerojatno i širenje na međunarodnu scenu.

Zahvaljujući managementu i njihovu uspješnom upravljanju, Pevex je prošao izniman razvojni put od stečaja do lidera na hrvatskom tržištu u “uradi sam” segmentu.

Dosadašnji rezultati daju sigurnost kako je pred tim društvom razdoblje rasta i jačanja tržišne pozicije. Hrvatska postaje punopravni član Eurozone i Schengena što za Pevex znači dodatni vjetar u leđa te osigurava povoljno okruženje za postizanje najbolje cijene za trenutne vlasnike.

Također, već duže sam se želio odmaknuti od političkog konteksta u koji me se stavlja zbog udjela u Pevexu.

Jeste li već pronašli savjetnike za prodaju kompanije? S kime pregovarate?

Proces dogovora sa savjetnicima je u tijeku i kada cijeli proces bude gotov odabrani savjetnici započet će proceduru pripreme data rooma i pristupa investitorima.

Jesu li radna mjesta 2200 radnika ugrožena i što će biti ako dođe do prodaje s njima?

Ni radna mjesta niti prava radnika nikako nisu ugrožena. Očekujemo snažnog investitora koji će otvoriti nove poslovne horizonte i prilike za Pevex i samo ga dodatno jačati, stoga će svako radno mjesto biti važno – iako, prerano je uopće govoriti o tome s obzirom da tek trebamo vidjeti hoće li doći ponuda koja će zadovoljiti interese svih zainteresiranih dioničara. U Pevexu prava naših radnika kontinuirano podižemo i povećavamo broj zaposlenika, što nam se u konačnici vraća kroz izvrsne poslovne rezultate i percepciju Pevexa kao poslodavca. Novi vlasnici, koji kupe kompaniju, sigurno će imati interes nastaviti takvu poslovnu praksu jer bez zadovoljnih zaposlenika nema poslovnog uspjeha.

Što će biti s Pevexom nakon eventualne prodaje i što očekujete kada bi do prodaje moglo doći?

Prerano je govoriti kako će izgledati proces i kada će se dogoditi eventualna transakcija. Primarno je naći kvalitetnog zainteresiranog ulagača koji ima za cilj održivost i daljnji rast Pevexa. Što će novi vlasnici učiniti ovisi o njihovim poslovnim strategijama. Pevex je izvrsna kompanija i sigurno ima blistavu budućnost, koju će prepoznati i novi vlasnici ako do transakcije dođe.

Ima li već zainteresiranih ulagača, odnosno investitora za Pevex i tko su oni? Jesu li to hrvatske ili strane tvrtke?

Zadnjih godina su velike inozemne tvrtke iskazivale interes za ulaskom u Pevex, a s obzirom da Pevex već nekoliko godina u kontinuitetu bilježi sjajne poslovne rezultate i raste, čini se da je sada dobar trenutak za ovakvu transakciju. Niti jedna hrvatska tvrtka do sada nije iskazala interes. Realno, Pevex treba snažnog inozemnog igrača koji bi omogućio širenje na tržišta izvan RH i daljnji rast društva. No, tek smo pokrenuli proces prodaje i tek ćemo vidjeti kako će tržište reagirati.

Tagovi: Pevex, Prvo plinarsko društvo, Dicentra, Pavao Vujnovac, Mario Radić, Jurica Lovrinčević
PROČITAJ I OVO
Grupa Triglav: Neto dobit u prvom kvartalu katapultirana 154%
UZLET
Grupa Triglav: Neto dobit u prvom kvartalu katapultirana 154%
LJUBLJANA - Grupa Triglav je u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani povećala neto dobit za 154 posto na 36,6 milijuna eura, pri čemu je ukupni obujam poslovanja zadržala na prošlogodišnjoj razini; dosegnuo je 488,7 milijuna eura.
ALH prodaje mljetski hotel Odisej
PRODAJA
ALH prodaje mljetski hotel Odisej
ZAGREB - Adriatic Luxury Hotels (ALH), vodeća hotelska grupacija s portfeljem luksuznih hotela i vila na području Dubrovnika u Hrvatskoj, objavila je stratešku prodaju hotela Odisej, jedinstvene nekretnine smještene u prekrasnom prirodnom okruženju hrvatskog nacionalnog parka na otoku Mljetu.
Schiller otvara pogon u Tomislavgradu
INVESTICIJE
Schiller otvara pogon u Tomislavgradu
TOMISLAVGRAD - Nova era industrijskog razvoja obasjava manje razvijeni kraj, kako se priprema za dolazak renomirane švicarske poslovne grupacije Schiller, koja će uskoro otvoriti svoj pogon pod nazivom Ergosana d.o.o. na području Tomislavgrada.
Zrakoplov prisilno sletio u Mostar, nastao kvar na stajnom trapu
PROBLEMI
Zrakoplov prisilno sletio u Mostar, nastao kvar na stajnom trapu
MOSTAR - U ponedjeljak je u Zračnu luku Mostar prisilno sletio manji zrakoplov.
Croatia Airlines uveo sezonsku liniju Stockholm - Zagreb
LETOVI
Croatia Airlines uveo sezonsku liniju Stockholm - Zagreb
ZAGREB - Croatia Airlines uveo je sezonsku liniju Stockholm - Zagreb te će glavne gradove Hrvatske i Švedske povezivati ponedjeljkom, srijedom i petkom sve do sredine listopada, priopćili su iz Croatia Airlinesa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE