GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujnovac: Fortenova ide na IPO za godinu i pol

Vujnovac: Fortenova ide na IPO za godinu i pol
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2022 / 19:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na pitanje glavnog urednika Lidera Miodraga Šajatovića na Danu velikih planova kada će postati većinski vlasnik Fortenove, Pavao Vujnovac je rekao da mu nikad nije bila ideja da dugoročno upravlja Fortenovom.

Tvrdi da je 'prepoznao priliku kada je kompanija bila u velikom stresu i imala vlasnike koji nisu htjeli biti vlasnicima jer su u tu poziciju dišli pretvaranjem dugova u udjele'.

- Prepoznao sam priliku da mogu donijeti stabilizaciju sa svojim udjelima', rekao je Vujnovac.

Istaknuo je kako se od njegovog ulaska u Fortenovu riješilo puno stvari, a trenutačno je bitna tema izlazak Sberbanka iz vlasništva zbog sankcija, što izazivu određenu nestabilnost u kompaniji.

- U drugoj fazi ćemo refinancirati dug, a u trećoj fazi će Fortenova završiti na IPO-u koji očekujem za godinu i pol. Tada ću ja izaći iz velikog dijela vlasništva sa zaradom, a kompanija će dobit kapital za daljnji razvoj. Kompanija poput Fortenove treba imati diverzificirano vlasništvo i institucionalne ulagače', rekao je Vujnovac.

Jedan od segmenata poslovanja ENNA grupe su i logistika i transport. Prvo su postali vlasnici Luke Ploče, koja sve više radi u regiji, a sada u Luci Rijeka planiraju napraviti jedan od četiri huba s kojim će globalni div Maersk snabdijevati Europu.

- Za Hrvatsku će to biti veliki benefit jer će biti na mapi logističkih kompanija, a u zemlju će ulaziti ogromna količina robe od čega će dio prihoda ostati tu', rekao je Vujnovac. ENNA Logic je suvlasnik novog kontejnerskog terminala Rijeka Gateway (49 posto), a većinski vlasnik je kompanija APM Terminali s kojom su ušli u partnerstvo nakon tri godine suradnje između Maerska i ENNA Transporta, piše Lider.

Rijeka Gateway i modernizacija željezničke infrastrukture najveći je hrvatski nacionalni projekt koji će, kaže Vujnovac, povezati Luku Rijeka s kontinentalnom Hrvatskom i srednjoeuropskim zemljama, olakšavajući poslovne prilike i brzi gospodarski rast ne samo u logistici, već u svim uslugama i svim industrijama.

- U logistici pratimo trend zelene politike Europske komisije u smislu razvoja željezničkog transporta i intermodalnosti', rekao je Vujnovac.

Treći segment poslovanja ENNA grupe, otkup i prodaja voća i povrća, razvija se u okviru tvrtke Enna Fruit. Vujnovac je najavio da u tom segmentu žele raditi u smjeru samodostatnosti Hrvatske u proizvodnji voća i povrća.

- Pomažemo partnerima kroz razne alate i dugoročne ugovore da podignemo tu proizvodnju u Hrvatskoj', istaknuo je Vujnovac.

Kada je riječ o budućnosti ENNA Grupe, Vujnovac je rekao da su sada u fazi konsolidacije i konzervativni u pogledu daljnjih ulaganja. Dugoročno ga zanima ulaganje u obnovljive izvore energije, prvenstveno solare.

- Putem kompanije ENNA Opskrba želimo biti trgovac zelene energije koju ćemo sami proizvoditi. S obzirom na iskustvo koje imamo, zadržat ćemo se u plinskom biznisu', rekao je Vujnovac.

Tagovi: Pavao Vujnovac, Fortenova grupa, ENNA Fruit, Luka Ploče, Luka Rijeka, Prvo plinarsko društvo
PROČITAJ I OVO
Filpović dao 30.000 eura tvrtki s jednim zaposlenim da popisuje proizvode
KONTROVERZE
Filpović dao 30.000 eura tvrtki s jednim zaposlenim da popisuje proizvode
ZAGREB - Prije tjedan dana iz Filipovićevog Ministarstva gospodarstva na stranicu Kretanje cijena ubacili su i cijene iz sedam trgovačkih lanaca koji im nisu htjeli dostavljati cijene.
Dars lani s većim prihodom i dobiti
RAST
Dars lani s većim prihodom i dobiti
LJUBLJANA - Tvrtka Dars lani je ostvarila 494,5 milijuna eura prihoda, što je oko pet posto više nego godinu prije. Neto dobit zaustavila se na 135,1 milijun eura, dok je u 2021. iznosila 112,7 milijuna eura, navodi se u nerevidiranom izvješću o poslovanju koje je Dars danas objavio na stranicama Ljubljanske burze.
PIK Rijeka prodaje i pekaru na Vežici
PRODAJA
PIK Rijeka prodaje i pekaru na Vežici
RIJEKA – Nakon Tonke, i miris riječkog kruha nestat će iz grada, a vrijeme će pokazati koliko se (i) ovog puta može vjerovati najavama Gina Pastorčića, direktora PIK-a, da se proizvodnja kruha i tjestenine samo seli izvan Rijeke, na Kukuljanovo.
Zračna luka Pula ponovo otvorena
OTVORENJE
Zračna luka Pula ponovo otvorena
PULA - Pulska Zračna luka od sutra će ponovno biti otvorena za sav promet, a promet će se, izuzev leta Croatia Airlines OU631 Pula – Zagreb u šest sati ujutro, odvijati po redovnom redu letenja, priopćili su večeras iz Zračne luke Pula.
Ryanair obustavlja letove iz Tuzle
POTEZI
Ryanair obustavlja letove iz Tuzle
TUZLA - Između aviokompanije Ryanair i Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) nastao je problem, koji se odražava na saradnju sa Međunarodnim aerodromom Tuzla.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE