GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučković: Ne možemo Fortenovi uvjetovati kome će prodati poljoprivredno poslovanje

Vučković: Ne možemo Fortenovi uvjetovati kome će prodati poljoprivredno poslovanje
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2024 / 17:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u srijedu da je Fortenova privatna kompanija pa joj država ne može uvjetovati kome će potencijalno prodati svoje poljoprivredne tvrtke, no i poručila da država kontrolira upravlja li se adekvatno zemljištem koje te tvrtke imaju u koncesiji ili zakupu.

Fortenova grupa izvijestila je u utorak da je započela proces ispitivanja interesa za potencijalnu prodaju svog poslovnog područja poljoprivreda, poslavši informativni materijal na adrese više moguće zainteresiranih kupaca. Kako su naveli, neobvezujuće ponude mogućih kupaca očekuju krajem prvog tromjesečja, nakon čega će biti donesena odluka o nastavku procesa potencijalne prodaje. Inače, u poslovnom području poljoprivrede te grupe posluju kompanije Belje, PIK Vinkovci i Vupik.

Vučković je nakon sjednice Vlade pojasnila da se proizvodnja tih kompanija odvija otprilike na 33 tisuće hektara državnog zemljišta, najvećim dijelom u Slavoniji, naglasivši da se zemljišta koriste putem dugogodišnjih koncesija, zakupa ili privremenih ugovora. Pritom, državi je bitno da se poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu upravlja sukladno gospodarskim planovima i programima.

"To država kontrolira, i to je najbitnija informacija", poručila je ministrica.

"Fortenova jedna od najvažnijih kompanija u Hrvatskoj"

Ustvrdila je da je Fortenova jedna od najvažnijih kompanija u Hrvatskoj, koja je iznimno važna u poljoprivrednom sektoru, kao i u prehrambenoj industriji te maloprodaji.

Podsjetila je da je ta kompanija već prije najavljivala da razmišlja, da je spremna ili da planira prodati segment poljoprivrede, a uz opasku da su tvrtke iz tog portfelja izuzetno značajne, Vučković je poručila da je Fortenova privatna kompanija pa se radi o isključivo njenim potencijalnim odlukama.

U kontekstu već iskazanog načelnog interesa kompanije iz Srbije te određenih arapskih investitora, novinari su Vučković pitali hoće li se nadgledati kome će te kompanije "završiti u rukama".

"Što se tiče hrvatske vlade, naravno da ćemo pratiti proces, ali kao što sam rekla, riječ je o privatnoj kompaniji koja autonomno donosi svoje odluke", izjavila je Vučković, istaknuvši da je za Hrvatsku najbitnije da kompanije uspješno posluju te da im rastu prihodi i dobit.

Upitana je li važno da kompanije ostanu u "hrvatskim rukama" i iz perspektive neovisnosti u proizvodnji hrane, Vučković je rekla i da se Vlada bori za tu neovisnost te ponovila da je zemljište u "hrvatskim rukama".

"Mi smo zaštitili zemljište. Mi smo Vlada koja je predložila izmjene zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojima se tom zemljištu daje strateška važnost", istaknula je, dodajući da je propisano i da država ima pravo prvokupa i za privatno zemljište.

Vučković nema informacije o pritisku na Podravku

Na pitanje novinara vrši li se pritisak na Podravku da kupi te kompanije, Vučković je rekla da "zaista nema takve informacije", no nije konkretno odgovorila smatra li da bi bilo dobro da ih ta koprivnička kompanija kupi.

"Mislim da je za poljoprivredu jako dobro da funkcionira pod tržišnim načelima i da stvara što bolje rezultate", rekla je Vučković.

Naravno, dodala je, poljoprivreda ima i vrlo važnu sigurnosnu ulogu, pa tako postoje i različiti specifični ciljevi koji nisu isključivo ekonomski. No, rast produktivnosti i veća snaga kompanije su potpuno u skladu s hrvatskim strateškim interesima, kazala je ministrica.

Na opetovano pitanje novinarke je li državi svejedno kome će se tvrtke prodati ili će kao vlasnik zemljišta imati određena uvjetovanja, Vučković je poručila da država sigurno neće privatnoj kompaniji uvjetovati na koji način će mijenjati svoje vlasnike jer to "ne može po propisima". "Međutim, država je vlasnik zemljišta koja koristi ova kompanija i na temelju kojih je i razvila svoju proizvodnju", zaključila je ministrica.

Tagovi: fortenova, belje, vupik, vučković, podravka
PROČITAJ I OVO
Drugi najveći dioničar Varteksa Stjepan Čajić za isplatu plaća radnicima
PROBLEMI
Drugi najveći dioničar Varteksa Stjepan Čajić za isplatu plaća radnicima
VARAŽDIN - Radnicima Varteksa isplaćen je drugi dio plaća za veljaču zahvaljujući pozajmici koju je dao jedan od dioničara kompanije – Stjepan Čajić.
Poznati hrvatski trgovački lanac osuđen jer je prodavao hranu štetnu za zdravlje
PROBLEMI
Poznati hrvatski trgovački lanac osuđen jer je prodavao hranu štetnu za zdravlje
ZAGREB - Poznati trgovački lanac proglašen je krivim i kažnjen jer je prodavao hranu štetnu za zdravlje ljudi.
Arena Hospitality Group dobila dva protuprijedloga za dividendu
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group dobila dva protuprijedloga za dividendu
PULA - Arena Hospitality Group jučer je primila dva protuprijedloga za dividendu od PBZ Croatia osiguranja i AZ mirovinskih fondova.
Boscarol postao suvlasnik slovenskog proizvođača obrambenih dronova
POTEZI
Boscarol postao suvlasnik slovenskog proizvođača obrambenih dronova
LJUBLJANA - Slovenski poduzetnik Ivo Boscarol postao je 10-postotni vlasnik C-Astrala. Udio je otkupio od suosnivača Marka Peljhana, koji ostaje partner, a istovremeno preuzima i upravljanje drugom Boscarolovom tvrtkom.
Temasek otvorio ured u Parizu, ulaže 25 milijardi dolara u širu regiju
INVESTICIJE
Temasek otvorio ured u Parizu, ulaže 25 milijardi dolara u širu regiju
PARIZ – Temasek je ovih dana otvorio ured u Parizu, svoj treći u Europi, proširujući svoje globalno prisustvo na 13 ureda u devet zemalja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE