GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vojvođani piju najlošiju vodu u Srbiji

  Vojvođani piju najlošiju vodu u Srbiji
VODA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2020 / 15:07
Autor: SEEbiz / Beta
NOVI SAD - Najgoru vodu u Srbiji piju stanovnici Vojvodine, pokazalo je istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Batut", u kojemu navode da je od 42 kontrolirana uzorka s javnog vodovoda samo njih devet ispravno, prenosi u četvrtak dnevni list „Večernje novosti“.

„U svim ostalima zabilježena je fizičko-kemijska ili mikrobiološka neispravnost vode za piće. Najviše neispravnih uzoraka bilo je u Banatu, a u Bačkoj po tome prednjače Zapadno-bački i Sjeverno-bački okrug“, dodaje se u istraživanju.

Žitelje naselja u vrbaskoj, kulskoj i odžačkoj općini najviše muči višak arsena u vodovodima, zbog čega je voda iz slavina godinama zabranjena za piće. U vrbaskim selima mještani se sude s javnim komunalnim poduzećem odbijajući plaćati vodu iz vodovoda, koja je zabranjena od 2006., a godinu dana ranije ista mjera je uvedena u Ruskom Krsturu i Kruščiću u općini Kula, gdje potrošači ne samo da se nisu bunili zbog arsena, nego nisu ni prestali piti vodu iz kućnih slavina, prenose „Novosti“.

Za problem građana Zrenjanina s vodom zna cijela Srbija, dodaje se. „Već 16 godina žitelji grada na rijeci Begej vodu iz slavine ne samo da ne smiju piti, već je ne smiju koristiti ni za kuhanje. Razlog je prevelika koncentracija otrovnog arsena. Svake godine, građanima se predočavaju priče o tvornici zdrave i kvalitetne vode, ali sve su to bila prazna obećanja. Postrojenje koje je početkom rujna 2019. pušteno u probni rad, već uoči Nove godine je demontirano, uz obrazloženje da ne zadovoljava kriterije. Iz slavina u domovima Banaćana, potekla je ponovno popularno nazvana 'žućka", navodi list.

Voda iz vodovoda u Kikindi na sjeveru Banata je također loše kvalitete, ali nikada nije zabranjivana za uporabu: neprivlačni su joj i boja i miris, jer je žućkasta i neprijatnog mirisa, toplija je nego što bi trebala biti, ima povećanu koncentraciju amonijaka i prisustvo organskih materija zbog čega se mora klorirati. Ozbiljnih problema s vodom ima i u Somboru, kao i bačkom mjestu Ada.

Kako je ranije izjavio srbijanski ministar za zaštitu životnog okoliša Goran Trivan, „kvaliteta vode za piće u Vojvodini ovisi o geološkim sedimentima podloge, što u osnovi nije samo pitanje zagađenja“. Po njegovim riječima, uzroci mogu biti i u načinu korištenja kemijskih sredstava u poljoprivredi.

„Planetarno gledano poljoprivreda je najveći zagađivač zemljišta, a to znači i vode", kazao je ministar najavivši da će i u Srbiji morati prestati korištenje kemijskih sredstava koja su izuzetno toksična.

Mediji u Vojvodini kvaliteti vode za piće godinama posvećuju veliku pozornost, ali do pomaka u rješavanju toga problema nema.

Pozivajući se na povijesne podatke B?lk?nsk? istr?živ?čk? mrež? (BIRN) je objavila da je prije pet milijuna godina područje danas poznato kao Panonska nizina pokrivalo plitko more koje je zahvaćalo dijelove današnje Hrvatske, Srbije, Mađarske i Rumunjske. Prije nego što je nestalo, more je ostavilo sloj sedimenta debeo nekoliko kilometara. Zajednice koje su danas naseljene u ovom bazenu dobivaju vodu za piće iz dubokih bušotina u sedimentu koji je bogat neorganskim arsenom zbog raspadanja minerala i ruda.Ne postoje istraživanja, navodi BIRN, koja bi pokazala kako prisustvo arsena u vodi za piće utječe na ljude u Vojvodini, a takve studije ne postoje ni za istočnu Hrvatsku. Uklanjanje arsena iz podzemnih voda predstavlja velik problem zbog visokih troškova takvih projekata.Mjerodavne osobe u vladi Autonomne pokrajine Vojvodine odbili su zahtjeve za razgovor s novinarima BIRN-a i nisu odgovorili na pitanja o investicijama pokrajinske vlade u pročišćavanje vode. Istraživanje BIRN-a je pokazalo da je u posljednjih pet godina uređajima za uklanjanje arsena opremljen samo jedan veći pogon za preradu vode.

Tagovi: Vojvodina
PROČITAJ I OVO
ACI-ju u pola godine prihodi porasli 9 posto
DOBRE BROJKE
ACI-ju u pola godine prihodi porasli 9 posto
RIJEKA - Prvih šest mjeseci 2024. godine najveći lanac marina na Mediteranu i regionalni predvodnik nautičkog turizma obilježio je nastavak stabilnog poslovanja.
Sjajni rezultati Podravke u prvom polugodištu
SNAŽAN RAST
Sjajni rezultati Podravke u prvom polugodištu
KOPRIVNICA - Grupa Podravka u prvih je šest mjeseci 2024. ostvarila gotovo deset posto veće prihode od prodaje nego u istom razdoblju lani. Oni su iznosili 380,4 milijuna eura, odnosno 34,1 milijun eura više.
Končar D&ST: Neto dobit u prvom polugodištu katapultirana 279%
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST: Neto dobit u prvom polugodištu katapultirana 279%
ZAGREB - Končar Distributivni i specijalni transformatori (D&;ST) izvijestio je u srijedu da je u prvom polugodištu ove godine ostvario neto dobit od 52,7 milijuna eura, što je čak 279 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, kada mu je dobit bila 13,9 milijuna eura.
LVMH-u iznenađujuće pao prihod, dionice tonu
NEUSPJEH
LVMH-u iznenađujuće pao prihod, dionice tonu
PARIZ - Dionice najveće svjetske luksuzne grupe LVMH pale su u srijedu nakon što je prodaja u drugom tromjesečju u utorak bila ispod konsenzusa analitičara.
Tomaž Berločnik novi predsjednik NO-a Cinkarne Celje
KARIJERE
Tomaž Berločnik novi predsjednik NO-a Cinkarne Celje
CELJE - Nadzorni odbor Cinkarne Celje u utorak je za predsjednika nadzornog odbora imenovao Tomaža Berločnika, a za njegovu zamjenicu Melitu Malgaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE