GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veliki interes domaćih i stranih investitora za preuzimanje Uljanika

Veliki interes domaćih i stranih investitora za preuzimanje Uljanika
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2022 / 14:47
Autor: SEEbiz / Novi list
PULA - Uoči skorog raspisa tendera za prodaju većinskog poslovnog udjela u pulskom škveru Uljanik Brodogradnja 1856, stečajni upravitelj Uljanik brodogradilišta Loris Rak navodi da ima interesa kod potencijalnih ulagača, kako domaćih, tako i inozemnih.

U ovom je trenutku ipak prerano ocjenjivati ozbiljnost tih iskaza i upuštati se u prognoze jer se o tome može relevantnije govoriti tek kad se uđe u fazu davanja obvezujućih ponuda. A dotad, trajat će još jedno određeno vrijeme. Možda tek mjesec ili dva, možda i dulje, ovisno o tome koliko potencijalni ulagač smatra da vrijedi i spreman je platiti da dođe do tih, blizu 55 posto udjela u pulskom brodogradilištu.

Kako Novi list doznaje od stečajnog upravitelja, trenutačno se »peglaju« zadnji detalji iz tender dokumentacije, a s obzirom na to da se radi o imovini velike vrijednosti, cijeli će se materijal još jednom staviti pred Skupštinu vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju. Prema najavama Lorisa Raka, to bi se trebalo dogoditi tijekom prve polovine listopada nakon čega bi se krenulo u raspis tendera.

Istovremeno s objavom samog natječaja, Loris Rak kaže da će se prema onim gospodarskim subjektima za koje se ocjenjuje da bi mogli imati interesa da uđu u vlasništvo nad pulskim brodogradilištem ići s obavijesnim pozivima, a o kojim je to tvrtkama riječ, također bi se trebalo više saznati na skorašnjoj Skupštini vjerovnika.

Prodaja većinskog poslovnog udjela u Uljanik Brodogradnji 1856 priprema se već duže vremena, a za potrebe unovčenja ove imovine iz stečajne mase Uljanik brodogradilišta napravljen je i poseban elaborat u kojem je procijenjeno da 54,77 posto udjela u novom pulskom škveru danas vrijedi 208,3 milijuna kuna. To je oko 60 posto iznad nominalne vrijednosti i iznosa s kojim je Uljanik brodogradilište u stečaju, prije nešto manje od dvije godine, dokapitalizirao Uljanik Brodogradnju 1856. Cijeli koncept nastavka brodograđevne djelatnosti u Puli zasnovan je na ideji da se šansa pruži tvrtki potpuno neopterećenoj starim dubiozama što je podržano u Banskim dvorima.

Taj se proces operacionalizirao na način da je nekadašnje Uljanik brodogradilište, koje je u proljeće 2019. godine završilo u stečaju, prenijelo sve pokretnine, zapravo sve ono što čini brodogradilište na pulskom Arsenalu – od dizalica, postrojenja, radnih strojeva, vozila, raznih uređaja i inventarne opreme – u temljeni kapital nove tvrtke. Ta imovina bila je procijenjena na iznos od 133,6 milijuna kuna, dok je država, kao razlučni vjerovnik, Uljanik Brodogradnju 1856 dokapitalizirala s preostalim vrijednim pokretninama na kojima su bile upisane hipoteke, i to u iznosu od 102 milijuna kuna.

Kao temeljni kapital svoj je ulog unio i Uljanik u stečaju, prijenosom koncesije na novo društvo.

Tagovi: Uljanik, Uljanik brodogradnja 1856, Loris Rak
PROČITAJ I OVO
EU odobrio njemačku državnu pomoć kemijskom divu BASF-u
POMOĆ
EU odobrio njemačku državnu pomoć kemijskom divu BASF-u
BRUXELLES - Europska komisija odobrila je plan njemačke vlade da kemijskom divu BASF-u osigura 134 milijuna eura pomoći za proizvodnju zelenog vodika.
Vindija povećala primanja svim svojim zaposlenicima u Hrvatskoj
PLAĆE
Vindija povećala primanja svim svojim zaposlenicima u Hrvatskoj
VARAŽDIN – Nakon što je od rujna prošle godine varaždinska Grupa Vindija dva puta povećavala primanja svojih zaposlenika, s prvim danom listopada bit će još jednom povećane plaće svih zaposlenika kompanija u sastavu Grupe, koje posluju u Hrvatskoj.
Lidl u Srbiji povlači pet proizvoda zbog mogućeg prisustva salmonele
POVLAČENJE
Lidl u Srbiji povlači pet proizvoda zbog mogućeg prisustva salmonele
BEOGRAD - Lidl Srbija obavijestio je potrošače da je iz predostrožnosti iz prodaje povukao proizvode proizvođača "Pak Rampart doo" Visoko, iz Bosne i Hercegovine. Riječ je o pet vrsta napolitanki.
Croatia Airlines obnavlja flotu, postojeće zrakoplove zamijenit će Airbusom 220
FLOTA
Croatia Airlines obnavlja flotu, postojeće zrakoplove zamijenit će Airbusom 220
ZAGREB - Nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines (CA) odlučio je do 2026. godine zamijeniti sve postojeće zrakoplove novom unificiranom "single type" flotom na mlazni pogon, a za obnovu flote odabrali su zrakoplov tipa Airbus 220, europskog proizvođača Airbus.
Luka Koper objavila revidirani poslovni plan za 2022.
PLANOVI
Luka Koper objavila revidirani poslovni plan za 2022.
ANALIZA - Revidirani prihod za 2022. procijenjen je na 300 milijuna eura (+60 milijuna eura), revidirana EBITDA procijenjena je na 99 milijuna eura (+38,3 milijuna eura), a na kraju, revidirana neto dobit procijenjena je na 62,9 milijuna eura (+31,5 milijuna eura).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE