GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veliki interes domaćih i stranih investitora za preuzimanje Uljanika

Veliki interes domaćih i stranih investitora za preuzimanje Uljanika
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2022 / 14:47
Autor: SEEbiz / Novi list
PULA - Uoči skorog raspisa tendera za prodaju većinskog poslovnog udjela u pulskom škveru Uljanik Brodogradnja 1856, stečajni upravitelj Uljanik brodogradilišta Loris Rak navodi da ima interesa kod potencijalnih ulagača, kako domaćih, tako i inozemnih.

U ovom je trenutku ipak prerano ocjenjivati ozbiljnost tih iskaza i upuštati se u prognoze jer se o tome može relevantnije govoriti tek kad se uđe u fazu davanja obvezujućih ponuda. A dotad, trajat će još jedno određeno vrijeme. Možda tek mjesec ili dva, možda i dulje, ovisno o tome koliko potencijalni ulagač smatra da vrijedi i spreman je platiti da dođe do tih, blizu 55 posto udjela u pulskom brodogradilištu.

Kako Novi list doznaje od stečajnog upravitelja, trenutačno se »peglaju« zadnji detalji iz tender dokumentacije, a s obzirom na to da se radi o imovini velike vrijednosti, cijeli će se materijal još jednom staviti pred Skupštinu vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju. Prema najavama Lorisa Raka, to bi se trebalo dogoditi tijekom prve polovine listopada nakon čega bi se krenulo u raspis tendera.

Istovremeno s objavom samog natječaja, Loris Rak kaže da će se prema onim gospodarskim subjektima za koje se ocjenjuje da bi mogli imati interesa da uđu u vlasništvo nad pulskim brodogradilištem ići s obavijesnim pozivima, a o kojim je to tvrtkama riječ, također bi se trebalo više saznati na skorašnjoj Skupštini vjerovnika.

Prodaja većinskog poslovnog udjela u Uljanik Brodogradnji 1856 priprema se već duže vremena, a za potrebe unovčenja ove imovine iz stečajne mase Uljanik brodogradilišta napravljen je i poseban elaborat u kojem je procijenjeno da 54,77 posto udjela u novom pulskom škveru danas vrijedi 208,3 milijuna kuna. To je oko 60 posto iznad nominalne vrijednosti i iznosa s kojim je Uljanik brodogradilište u stečaju, prije nešto manje od dvije godine, dokapitalizirao Uljanik Brodogradnju 1856. Cijeli koncept nastavka brodograđevne djelatnosti u Puli zasnovan je na ideji da se šansa pruži tvrtki potpuno neopterećenoj starim dubiozama što je podržano u Banskim dvorima.

Taj se proces operacionalizirao na način da je nekadašnje Uljanik brodogradilište, koje je u proljeće 2019. godine završilo u stečaju, prenijelo sve pokretnine, zapravo sve ono što čini brodogradilište na pulskom Arsenalu – od dizalica, postrojenja, radnih strojeva, vozila, raznih uređaja i inventarne opreme – u temljeni kapital nove tvrtke. Ta imovina bila je procijenjena na iznos od 133,6 milijuna kuna, dok je država, kao razlučni vjerovnik, Uljanik Brodogradnju 1856 dokapitalizirala s preostalim vrijednim pokretninama na kojima su bile upisane hipoteke, i to u iznosu od 102 milijuna kuna.

Kao temeljni kapital svoj je ulog unio i Uljanik u stečaju, prijenosom koncesije na novo društvo.

Tagovi: Uljanik, Uljanik brodogradnja 1856, Loris Rak
PROČITAJ I OVO
Putin oduzeo Fraportu upravljanje nad zračnom lukom u Sankt Peterburgu
POTEZI
Putin oduzeo Fraportu upravljanje nad zračnom lukom u Sankt Peterburgu
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je novu upravljačku strukturu za zračnu luku Pulkovo u Sankt Peterburgu, čime je glavni njemački dioničar Fraport izbačen iz poslovanja.
Oštar pad dobiti Cinkarne
PRITISCI
Oštar pad dobiti Cinkarne
CELJE - Cinkarna Celje je u prvih devet mjeseci ostvarila 136 milijuna kuna prihoda od prodaje (28% manje nego u istom razdoblju lani). Neto dobit pala je za 82 posto, na 7,2 milijuna eura.
AZTN pokrenuo postupak protiv Čakovečkih mlinova i Tvornice stočne hrane
POSTUPAK
AZTN pokrenuo postupak protiv Čakovečkih mlinova i Tvornice stočne hrane
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je izvijestila u petak da je pokrenula postupak protiv Čakovečkih mlinova i Tvornice stočne hrane (TSH) zbog indicija da su dogovarale otkupne cijene pšenice, pri čemu je provela i nenajavljenu pretragu njihovih poslovnih prostorija.
Građevina: Strani radnik je 20 posto skuplji od domaćeg
RADNA SNAGA
Građevina: Strani radnik je 20 posto skuplji od domaćeg
ZAGREB - Nedostatak radnika s potrebnim znanjima i vještinama sve više će postajati ključni ograničavajući razvojni problem hrvatskoga graditeljstva, ali i gospodarstva u cjelini.
Gregor Belič i Gorazd Jamnik u Upravi Luke Koper
KARIJERE
Gregor Belič i Gorazd Jamnik u Upravi Luke Koper
KOPER - Nadzorni odbor Luke Koper imenovao je danas Gregora Beliča i Gorazda Jamnika za nove članove uprave tvrtke, koji će petogodišnji mandat započeti 1. siječnja 2024. U upravi ostaju Nevenka Kržan kao predsjednica, a Vojko Rotar kao radnički direktor, Luka Koper oglasila se putem internetskih stranica Ljubljanske burze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE