GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veledrogerije: Uvjetovani režim isporuke lijekova uveden za 22 bolnice

Veledrogerije: Uvjetovani režim isporuke lijekova uveden za 22 bolnice
DUG BOLNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2021 / 09:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - HUP-ova Koordinacija veledrogerija izvijestila je u četvrtak kako je u nešto više od tjedan dana broj bolnica kojima je zbog neplaćanja dugova uveden uvjetovani režim isporuke lijekova i medicinskih proizvoda skočio s 15 bolnica na 22 bolnice.

Početkom ožujka dug bolnica prema veledrogerijama desegnuo je šest milijardi kuna, a svakodnevno raste za 20 milijuna. Unatoč opetovanim upozorenjima u posljednja dva mjeseca i najavama nadležnih iz Vlade o nastavku pregovora, odgovora ni rješenja i dalje nema, pa tako ni značajnijih uplata, navodi se u priopćenju Koordinacije.

"U nešto više od tjedan dana broj bolnica u kojima smo bili prisiljeni aktivirati zaštitne mehanizme prilikom isporuke lijekova i medicinskih proizvoda skočio je s 15 na 22. Riječ je o 30-postotnom povećanju, pri čemu na listu gotovo svaki dan dolazi jedna nova bolnica koja ne podmiruje svoje obveze redovito", kaže predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija Diana Percač.

Nastavi li se ovakvom dinamikom, pod uvjetovani režim isporuke mogla bi u kratkom razdoblju doći većina bolnica diljem zemlje, koje svoja plaćanja ne obavljaju u zakonskom roku od 60 dana, upozorila je Percač.

Dio bolnica u posljednja je dva mjeseca prestao s bilo kakvim plaćanjima, mnoge su podmirile tek 10 posto isporučene robe, dok je rok plaćanja HZZO-a prema ljekarnama prešao 150 dana.

Situacija nikad gora

"Situacija nikad nije bila gora - bolnice su prestale s plaćanjem, HZZO je prestao s plaćanjem, veledrogerije prestaju s isporukom, dobavljači prestaju s isporukom veledrogerijama koje polako ostaju bez lijekova. Sustav nije održiv, veledrogerije će zato biti prisiljene pooštriti uvjete isporuke lijekova i medicinskih proizvoda", ustvrdila je Percač.

Istovremeno, veledrogerije redovito i u roku plaćaju sve poreze i doprinose jer bi ih u suprotnom država, koja im duguje više od šest milijardi kuna - ovršila.

Uzme li se u obzir da državni proračun za 2021. godinu iznosi 147,3 milijardi kuna, dug veledrogerijama u ovom trenutku čini čak 4,07 posto proračuna.

Tek svaka peta kuna utrošena u zdravstvenom sustavu odlazi na lijekove, pa je pravo pitanje na što i kako se potroše preostale četiri kune. Lijekovi uopće nisu najveći uteg zdravstvenog sustava, problem je negdje drugdje, ističe se u priopćenju.

HUP-ova Koordinacija veledrogerija nastavlja redovito ažurirati "Brojač duga" na mrežnim stranicama HUP-a (http://www.hup.hr/) kako bi javnost svakodnevno bila upoznata sa stanjem dugovanja bolnica i ljekarni za isporučene lijekove.

Tagovi: veledrogerije, dug bolnica, HUP-Koordinacija veledrogerija, Diana Percač, Hrvatska udruga poslodavaca
PROČITAJ I OVO
Croatia Airlines obnavlja flotu, postojeće zrakoplove zamijenit će Airbusom 220
FLOTA
Croatia Airlines obnavlja flotu, postojeće zrakoplove zamijenit će Airbusom 220
ZAGREB - Nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines (CA) odlučio je do 2026. godine zamijeniti sve postojeće zrakoplove novom unificiranom "single type" flotom na mlazni pogon, a za obnovu flote odabrali su zrakoplov tipa Airbus 220, europskog proizvođača Airbus.
Luka Koper objavila revidirani poslovni plan za 2022.
PLANOVI
Luka Koper objavila revidirani poslovni plan za 2022.
ANALIZA - Revidirani prihod za 2022. procijenjen je na 300 milijuna eura (+60 milijuna eura), revidirana EBITDA procijenjena je na 99 milijuna eura (+38,3 milijuna eura), a na kraju, revidirana neto dobit procijenjena je na 62,9 milijuna eura (+31,5 milijuna eura).
Arena Hospitality Group: Kredit OTP-a za repozicioniranja hotela u Budimpešti
FINANCIRANJE
Arena Hospitality Group: Kredit OTP-a za repozicioniranja hotela u Budimpešti
PULA - Arena Hospitality Group objavila je da je 3. listopada 2022. godine zaključen novi ugovor o dugoročnom kreditu s OTP bank Nyrt. u Mađarskoj za nedavno dovršenu prvu fazu projekta repozicioniranja hotela art’otel u Budimpešti.
Miran Mišić novi direktor prodaje u GRAWE Hrvatska
KARIJERE
Miran Mišić novi direktor prodaje u GRAWE Hrvatska
ZAGREB - Prodajnom timu osiguravajućeg društva GRAWE Hrvatska d.d. na poziciji direktora prodaje za trenutno najuspješniji sektor pridružio se Miran Mišić koji je svoju dosadašnju karijeru na području prodaje i marketinga uspješno gradio u Konica Minolta Hrvatska.
Heathrow ukida ograničenje dnevnog broja putnika
POTEZI
Heathrow ukida ograničenje dnevnog broja putnika
LONDON - Londonska zračna luka Heathrow priopćila je zrakoplovnim tvrtkama da će kasnije ovog mjeseca ukinuti ograničenje dnevnog broja putnika na svojim terminalima, izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal, pozivajući se na ljude upoznate s tom odlukom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE