GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu

Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2024 / 17:12
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.

Manjinskim dioničarima ponuđeno je 25.000 dinara po dionici, ali mali broj njih pristao je prodati kapital po toj cijeni. To međutim nije spriječilo Messer SE da ovu ponudu za preuzimanje smatra uspješnom.

Prema podacima o prijavljenim transakcijama na Beogradskoj burzi, od 25. ožujka - kada je objavljena ponuda za preuzimanje, do 15. travnja - kada je istekla, vlasnika su promijenile 19.022 dionice. Posljednjeg dana ponude objavljeno je da je vlasnika promijenilo 18.250 dionica, što je tek desetak posto od broja dionica "na meti" Messera SE.

Službeno izvješće o preuzimanju dionica njemačke tvrtke Messer SE, pak, ovu ponudu ocjenjuje uspješnom, budući da sada zajedno s "osobama koje s njima zajednički djeluju prije ponude" posjeduju 85,60 posto kapitala Messer Tehnogas. U tom izvješću Messer SE navodi da su stekli ukupno 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.

Messer SE već posjeduje 82,09 posto dionica, a kako stoji u ponudi za preuzimanje, ponuditelj nema namjeru mijenjati osnovnu djelatnost ciljnog društva i mjesto poslovanja te će nastojati unaprijediti buduće poslovanje.

"Ponuditelj namjerava ulagati u daljnji razvoj ciljnog društva, a namjere ponuditelja odnose se na poboljšanje uvjeta rada i materijalnog položaja zaposlenika, te unapređenje znanja i vještina zaposlenika", navodi se u priopćenju. navodi se u ponudi za preuzimanje brokerske kuće M&V Investments.

Početkom veljače u domaćim su se medijima prvi put pojavile špekulacije da se Messer Tehnogas sprema za delistiranje te da su za kreditiranje kupnje dionica angažirane tri domaće banke. Da su svi manjinski suvlasnici Tehnogasa prihvatili ponudu za preuzimanje, Messer SE bi za ciljani broj dionica morao izdvojiti 4,64 milijarde dinara ili oko 40 milijuna eura.

Ono što je svakako izbjegnuto u kratkom roku je izbacivanje Messer Tehnogasa s Beogradske burze, što je inače dugogodišnji trend koji muči domaće tržište kapitala. Naime, njemački Messer SE morao bi postati vlasnik 90 posto kapitala kako bi - kao što se dogodilo dioničarima Luke Beograd - stekao pravo na prisilni otkup svih dionica.

Tagovi: messer, messer tehnogas
PROČITAJ I OVO
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
DOBRE BROJKE
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
NEW YORK - Američki pružatelj usluga plaćanja kreditnim i debitnim karticama Mastercard u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario 6,35 milijardi dolara (5,92 milijarde eura) prihoda, što je za desetinu više nego u istom razdoblju prošle godine.
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
PRITISCI
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
LONDON - Britanski farmaceutski koncern GlaxoSmithKline (GSK) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario manju neto dobit, unatoč rastu prihoda.
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
SLABAŠNO
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
NEW YORK - Američki lanac kafića Starbucks pretrpio je pad prihoda i dobiti u prvom kvartalu ove godine, razočaravši analitičare. Istovremeno, tvrtka je snizila prognozu poslovanja za cijelu godinu, javljaju strane novinske agencije.
U Plivi dramatično smanjene plaće
PLAĆE
U Plivi dramatično smanjene plaće
ZAGREB - Najveća hrvatska farmaceutska kompanija, Pliva, zabilježila je, piše Danica.hr, prodaju od 730 milijuna eura, što je 11 posto više nego godinu prije, te profit od 80 milijuna eura, što je 28 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.
Glovo odlazi iz Slovenije
ODLAZAK
Glovo odlazi iz Slovenije
LJUBLJANA - Glovo, tvrtka za dostavu hrane i ostalih proizvoda na kućnu adresu, napušta slovensko tržište. Španjolska tvrtka nudit će uslugu dostave u Sloveniji do 10. svibnja do 22 sata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE