GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Valamar: Prihodi u 2023. porasli 14%, odličan rezultat premium hotela i kampova

Valamar: Prihodi u 2023. porasli 14%, odličan rezultat premium hotela i kampova
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2024 / 21:11
Autor: SEEbiz
POREČ – Prema objavljenom revidiranom konsolidiranom godišnjem financijskom izvješću, Valamar Riviera je ostvarila poslovne prihode od 372 milijuna eura, odnosno rast od 14 % kao rezultat značajnih ulaganja u podizanje kvalitete u prethodnom razdoblju.

Premium hoteli te kamping segment zabilježili su odlične rezultate, posebno u sjevernim destinacijama, dok destinacija Dubrovnik još uvijek nije dosegla potpuni oporavak turizma. Ostvarena operativna dobit (prilagođena EBITDA) iznosi 109 milijuna eura, odnosno 6 % više nego u prethodnoj godini kao posljedica značajnih ulaganja u ljudske resurse, pozitivnog utjecaja visokog udjela direktne prodaje i negativnog utjecaja inflacije na operativne troškove. Također, novi trošak zakupa turističkog zemljišta te rezultat usklađenja za prethodna razdoblja umanjuju operativnu dobit za 4,7 milijuna eura u 2023. godini. Procjenjuje se da će se iznos zakupnine turističkog zemljišta udvostručiti slijedom donošenja novih uredbi Zakona o turističkom zemljištu.

Uprava i Nadzorni odbor Valamar Riviere predložili su Glavnoj skupštini isplatu dividende u iznosu od 0,22 EUR po dionici za 2023. godinu, što je 10 % više nego u prethodnoj godini, dok predložena dividenda u Imperial Rivieri iznosi 4,63 EUR po dionici, a isplate su predviđene za svibanj 2024. godine.

U 2023. godini realizirane su investicije u ukupnom iznosu od 58 milijuna eura, a najveće ulaganje od 32 milijuna eura realizirano je u destinaciji Dubrovnik, u unaprjeđenje tri hotela i otvorenje Maro World-a, najvećeg obiteljskog zabavnog centra na Jadranu. U prosincu 2023. godine otvoren je treći hotel u Austriji, Obertauern [PLACES] by Valamar, a to je ujedno i prvi hotel koji je predstavio [PLACES] brend izvan Hrvatske. Valamar je u 2023. godini uložio oko 13 milijuna eura u projekte održivog razvoja i podizanja kvalitete destinacija, što uključuje uređenje plaža, šetnica, biciklističkih staza i drugih javno dostupnih sadržaja otvorenih lokalnoj zajednici tijekom cijele godine. Ulaganja u Istra Premium Camping Resort 5* u Funtani uključuju i više od 7 milijuna eura u unaprjeđenje javne turističke infrastrukture i sadržaja otvorenih zajednici te poticanje lokalnog gospodarstva i lokalnih dobavljača.

Valamar je u 2023. godini uložio dodatnih 25 milijuna eura u povećanje plaća radnika i programe nagrađivanja te potvrdio titulu najboljeg poslodavca u turizmu i ugostiteljstvu u Hrvatskoj. Broj djelatnika u glavnoj sezoni u kompanijama u kojima Valamar upravlja turističkim objektima prešao je 8,000, a ostvaren je i visoki udio domicilnih radnika od 83 %.

Poslovna medijska platforma Bloomberg Adria i EcoVadis, globalna agencija za ocjenjivanje održivosti poslovanja, ocijenili su Valamar najvišim ocjenama za održivost i ESG prakse u Hrvatskoj. Valamar je nagrađen srebrnom medaljom EcoVadisa, čime je Valamar postao prva hrvatska turistička kompanija čije su održive prakse prepoznate na svjetskoj razini. Valamar se u 2023. godini pridružio Science Based Targets inicijativi i postao član UN Global Compacta te nastavio snažno ulagati u strateške projekte i inicijative u okviru ESG strategije, kao što su ulaganja u smanjenje ugljičnog otiska i obnovljive izvore energije s naglaskom na solarnu energiju, električna vozila, biokompostiranje, projekte pošumljavanja i brigu o 80.000 stabala.

Valamar Riviera je u 2023. godini obilježila 70. godišnjicu poslovanja te nastavila s podrškom lokalnoj zajednici i nizom društveno odgovornih inicijativa, od kojih se posebno ističu projekti zdravih marendi Valfresco Direkta za škole u Labinu i otvaranje novih kapaciteta vrtića Radost u Poreču. Valamar je zbog transparentne i otvorene komunikacije s dionicima dobio i Nagradu za građenje povjerenja javnosti te ukupno više od 100 domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja u 2023. godini.

Valamar je za 2024. godinu odobrio investicije od 82 milijuna eura u daljnje unaprjeđenje portfelja u cilju kontinuiranog podizanja kvalitete.

Tagovi: Valamar, hoteli, kampovi, turizam, Dubrovnik, Obertauern
PROČITAJ I OVO
Aurora Residences: FMTG predstavlja novi projekt u Falkensteiner Resortu Punta Skala
INVESTICIJE
Aurora Residences: FMTG predstavlja novi projekt u Falkensteiner Resortu Punta Skala
BEČ – Potražnja za apartmanima s dodatnom uslugom i dalje raste. FMTG je rano prepoznao ovaj trend i već 20 godina ih razvija pod brendom Falkensteiner Premium Living i integrira u infrastrukturu Falkensteiner hotela.
Grupa Triglav: Neto dobit u prvom kvartalu katapultirana 154%
UZLET
Grupa Triglav: Neto dobit u prvom kvartalu katapultirana 154%
LJUBLJANA - Grupa Triglav je u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani povećala neto dobit za 154 posto na 36,6 milijuna eura, pri čemu je ukupni obujam poslovanja zadržala na prošlogodišnjoj razini; dosegnuo je 488,7 milijuna eura.
ALH prodaje mljetski hotel Odisej
PRODAJA
ALH prodaje mljetski hotel Odisej
ZAGREB - Adriatic Luxury Hotels (ALH), vodeća hotelska grupacija s portfeljem luksuznih hotela i vila na području Dubrovnika u Hrvatskoj, objavila je stratešku prodaju hotela Odisej, jedinstvene nekretnine smještene u prekrasnom prirodnom okruženju hrvatskog nacionalnog parka na otoku Mljetu.
Schiller otvara pogon u Tomislavgradu
INVESTICIJE
Schiller otvara pogon u Tomislavgradu
TOMISLAVGRAD - Nova era industrijskog razvoja obasjava manje razvijeni kraj, kako se priprema za dolazak renomirane švicarske poslovne grupacije Schiller, koja će uskoro otvoriti svoj pogon pod nazivom Ergosana d.o.o. na području Tomislavgrada.
Zrakoplov prisilno sletio u Mostar, nastao kvar na stajnom trapu
PROBLEMI
Zrakoplov prisilno sletio u Mostar, nastao kvar na stajnom trapu
MOSTAR - U ponedjeljak je u Zračnu luku Mostar prisilno sletio manji zrakoplov.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE