GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Valamar najbolji u održivom poslovanju u Hrvatskoj

Valamar najbolji u održivom poslovanju u Hrvatskoj
ODRŽIVOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2024 / 12:45
Autor: SEEbiz
POREČ – Valamar Riviera je ostvarila najbolju ESG ocjenu u Hrvatskoj prema najnovijoj analizi Bloomberga. Bloomberg Adria ESG ocjene temelje se na podacima iz javno dostupnih izvora za najuspješnije kompanije na zagrebačkoj burzi.

Valamar se istaknuo s najvišim ukupnim ESG rezultatom od 4,41, kao jedina turistička kompanija na listi i kao jedina kompanija koja je ostvarila ukupan rezultat iznad 4. Valamar je ostvario odlične rezultate u svim kategorijama: okoliš, društvo i upravljanje.

Istovremeno, Valamar je nagrađen srebrnom medaljom EcoVadisa, globalne agencije za ocjenjivanje širokog spektra održivosti poslovanja. Valamar je time postao prva i jedina hrvatska turistička kompanija čije su održive prakse prepoznate na svjetskoj razini. EcoVadis ocjenjuje utjecaje na okoliš, radna i ljudska prava, etiku i održivu nabavu te je njihova ocjena globalno prepoznata od strane međunarodnih institucija, investitora i banaka. Samo TOP 15% kompanija procijenjenih od strane EcoVadisa dosegne srebrnu razinu.

Valamar je u 2023. godini nastavio snažno ulagati u održivi turizam. Naime, 100% električne energije dolazi iz obnovljivih izvora, od čega fotonaponske elektrane u Valamar hotelima i ljetovalištima pokrivaju 6% ukupnih potreba. Emisije stakleničkih plinova smanjene su za 67 % od 2015. godine, od kada je uloženo preko 65 milijuna eura u obnovljive izvore energije, energetsku učinkovitost, razvoj destinacija te brojne programe za zaposlenike i podršku zajednici. Realizirana su daljnja ulaganja u dekarbonizaciju s ciljem ugljične neutralnosti u prvom i drugom opsegu do 2025. godine. Tijekom 2023. godine Valamar je po prvi puta izvijestio i o indirektnim emisijama ugljičnog otiska u dobavnom lancu, te je razvio kriterije održive nabave koje će u narednom razdoblju postati obvezne za sve dobavljače. Kroz različite inicijative za očuvanje prirodnih resursa i bioraznolikosti, Valamar brine za više od 80,000 stabala i svake godine zajedno s gostima sadi tisuće novih stabala.

“Ove odlične ESG ocjene još jednom su svrstale Valamar u sam vrh održivog poslovanja u regiji i u svijetu. Održivi turizam stvara dugoročnu vrijednost za goste, djelatnike, investitore i destinacije te istovremeno čuva prirodne resurse i doprinosi kvaliteti života u zajednici. Temelj održivog poslovanja u Valamaru čine kontinuirana ulaganja u hotele i ljetovališta, kvalitetu usluga, edukaciju zaposlenika i razvoj destinacija. Cilj nam je do 2025. godine postići zlatni ESG rejting i time ojačati prepoznatljivost Valamara kao lidera održivog poslovanja u turizmu u Europi“, izjavila je Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamara.

Poticanje domaćeg gospodarstva i razvoj lokalnih proizvoda i usluga čine važnu kariku u razvoju održivog turizma. U Valamaru je u prošloj godini 78% hrane i pića nabavljeno u Hrvatskoj te je zaposleno 83% domicilnih djelatnika. Među najvažnijim prošlogodišnjim društvenim projektima ističu se izgradnja vrtića u Poreču čime je Valamar povećao lokalni vrtićki kapacitet, podrška dječjem ljetnom kampu „Društvo naša djeca“ te donacija zdravih, lokalnih Valfresco marendi školama u Labinu tijekom cijele školske godine.

U rujnu 2023. godine, Valamar je postao prva turistička kompanija iz Hrvatske koja je pristupila UN Global Compactu – najvećoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i globalnoj „Science Based Targets“ (SBTi) inicijativi koja okuplja kompanije koje su se obvezale smanjiti emisije stakleničkih plinova u skladu s ciljevima Pariškog sporazuma i znanosti o klimi. Valamaru je dodijeljena i Green Prix, nacionalna nagrada za uspješne zelene projekte, dvije godine zaredom, u 2022. i 20

Tagovi: valamar, održivost, bloomberg, esg
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE