GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

US Steel: Nekad najvrjednija kompanija na svijetu, a danas...

US Steel: Nekad najvrjednija kompanija na svijetu, a danas...
NA RUBU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2023 / 13:40
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Dani bi mogli biti odbrojani za US Steel Corp., nekadašnju okosnicu nacionalnog gospodarstva.

Nekada je US Steel bio najvrednija tvrtka na svijetu. Sada je to predmet licitacijskog rata među konkurentima koji nude djelić onoga što je tvrtka nekoć vrijedila.

Mogući kraj US Steela naglašava odmak nacionalnog gospodarstva od proizvodnje, promjenu koja i danas ima duboke ekonomske i političke implikacije, piše CNN

Jednostavno rečeno, US Steel bi mogla biti još jedna kultna tvrtka kojoj je vrijeme isteklo. A moguća sudbina tvrtke služi kao upozorenje trenutnim globalnim titanima o tome koliko se brzo svijet može promijeniti.

Tvrtka sa sjedištem u Pittsburghu nastala je 1901. kao spajanje vodećih čeličana u zemlji - uključujući Carnegie Steel Corp. - a projektirao ju je financijer J.P. Morgan. Nova tvrtka postala je prva tvrtka na svijetu čija je vrijednost procijenjena na više od milijardu dolara, što je dvostruko više od cjelokupnog proračuna SAD-a te godine. Ugovor je vlasnika Andrewa Carnegieja učinio najbogatijim čovjekom na svijetu.

Početkom prošlog stoljeća tvrtka je proizvodila čelik koji je pomogao Sjedinjenim Državama da postanu globalna gospodarska velesila, opskrbljujući čelik ne samo za nebodere, mostove i brane, već i za automobile, uređaje i druge proizvode za kojima žude američki potrošači.

US Steel je zapravo bio toliko dominantan da je njegova konkurentska moć pomogla dovesti do stvaranja nacionalnih antimonopolskih zakona, formiranih u pokušaju da se održi pod kontrolom strateška i financijska moć tvrtke, kao i ona Standard Oila.

No, posljednjih je godina US Steel pao daleko ispod ostalih američkih čeličana u proizvodnji čelika i vrijednosti na burzi. A američka industrija čelika samo je ljuska, bez tvrtke među 10 najvećih proizvođača čelika diljem svijeta.

Iako je US Steel (X) i dalje profitabilan, njegovi dani kao neovisne tvrtke mogli bi biti ograničeni jer se sada našao predmetom licitacijskog rata raznih rivala koji ga žele kupiti za manje od 9 milijardi dolara.

"Ta je tvrtka dosegla vrhunac 1916.", rekao je dugogodišnji analitičar industrije čelika Charles Bradford. “Uvijek je bilo nizbrdo. Vrhunac proizvodnje bio je 1970-ih. Desetljećima se ništa nije radilo.”

Tijekom 19. i 20. stoljeća radnici su hrlili u Pittsburgh i druge gradove Rust Belta radi dobro plaćenih tvorničkih poslova. Visoke peći izbacivale su profit, čelične zavojnice i gusti smog. "Dim, dim, dim - svuda dim", napisao je pisac za The Atlantic koji je posjetio Pittsburgh 1866. godine. "Kao da gledaš u pakao sa skinutim poklopcem."

Tagovi: US Steel, čeličana, industrija
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE