GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uljanik Brodogradnja ide u novi krug prodaje putem javne dražbe

Uljanik Brodogradnja ide u novi krug prodaje putem javne dražbe
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2023 / 15:56
Autor: SEEbiz
PULA - Uljanik Brodogradnja 1856 ide u novi krug prodaje putem javne dražbe, ali po 25 posto nižoj cijeni od ranije ponuđene, pa će najmanji iznos koji će zainteresirani kupac moći ponuditi biti 13,823 milijuna eura, odlučeno je na Skupštini vjerovnika koja je održana u ponedjeljak u Pazinu, na kojoj odlučujuću riječ ima država.

"U cijelosti je prihvaćen prijedlog stečajnog upravitelja te je utvrđena početna cijena od 13,823 milijuna eura. To znači da ide nova javna dražba. Dosad nismo imali obvezujućih ponuda, one su bile uvjetne ponude, i to je jedina istina. Molio bih da se s time ne manipulira. To je bila uvjetna, a ne obvezujuća ponuda. Nakon financijskog snimanja društva odnosno dubinske analize nije bilo ponuda", rekao je novinarima zamjenik županijskog državnog odvjetnika Željko Perčilnić, koji je predstavljao državu kao većinskog vlasnika.

Ostali vjerovnici, među kojima su predstavnici radnika i sadašnji direktor Uljanika Samir Hadžić, nisu podržali takvu odluku jer smatraju da je bilo izgleda za prihvaćanje ranije ponude potenciijalnih čeških kupaca tvrtke iz CE Industries, dok je stečajni upravitelj Loris Rak pak rekao da je CE Industries još uvijek zainteresiran za kupnju. Na pitanje kada će se točno raspisati dražba, Rak nije znao reći već je poručio da će kontaktirati zainteresirane strane, u koje ne spada samo CE Industries te da će se ponovno provoditi dubinska analiza.

Voditelj pulskog ureda Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske Boris Cerovac poručio je da današnja najniža utvrđena cijena nije dovoljna da bi se zadovoljila sva radnička potraživanja.

"Gledao sam kriminalističke filmove u kojima su se uništavali poslovni subjekti, gdje nije bilo logike da se to radi. Tada nisam vjerovao da se tako nešto može raditi. Nažalost, danas sam se uvjerio da nema logike, nema pravde, odlučuje netko tko ima veću snagu, kako mu padne na pamet i zbog toga se nalazimo u jako teškoj situaciji", istaknuo je Cerovac dodavši kako je ponuda CE Industries bila obvezujuća.

"Neka si pročitaju dokumente, pa će vidjeti da je bila obvezujuća. Sada smo došli na dvije trećine od onoga što je bilo ponuđeno i pitanje je hoće li netko biti zainteresiran" - poručio je Cerovac.

Direktor Uljanik Brodogradnje 1856 Samir Hadžić nije htio komentirati današnju odluku Skupštine, kao ni novinarsko pitanje tko je kriv za situaciju u kojoj se Uljanik našao. Otkrio je da Uljanik radi, ali usporeno te da je u društvu trenutno zaposleno 260 radnika i još 30 kooperanata.

"Nažalost, gubitak vremena na procedurama dovelo je do ovoga. Danas smo tu gdje jesmo, odluku uvijek donosi najveći vjerovnik, a to je Republika Hrvatska odnosno Ministarstvo financija", zaključio je Samir Hadžić.

Podsjetimo, većinski udjel od 54,77 posto udjela u Uljanik Brodogradnji 1856 prodavao se u prvom krugu po početnoj cijeni od 27,64 milijuna eura, a poznato je da je Češki CE Industries ranije ponudio cijenu od 20,57 milijuna. No, Skupština vjerovnika odlučila je u siječnju da će se budući vlasnik tog brodogradilišta potražiti putem međunarodnog natječaja, kako bi se uključili i drugi zainteresirani ulagači. Na dražbi koja je za prodaju Uljanik Brodogradnje 1856 održana 8. svibnja ove godine nije bilo zainteresiranih kupaca.

Tagovi: Uljanik, Uljanik brodogradnja 1856, Centar za restrukturiranje i prodaju, Loris Rak
PROČITAJ I OVO
Perutnina ide u zajedničko ulaganje s albanskim Balfinom
JOINT VENTURE
Perutnina ide u zajedničko ulaganje s albanskim Balfinom
MOSKVA - Ukrajinsko antimonopolsko povjerenstvo (AMCU) dalo je u četvrtak dozvolu slovenskom proizvođaču peradi Perutnina Ptuj d.o.o., ogranku ukrajinske agrobiznis grupe MHP, i albanskoj Balkan Finance Investment Group sh.p.k. (Balfin) za osnivanje zajedničkog poduzeća Perutnina Ptuj Albania sh.p.k., izvijestili su ukrajinski mediji pozivajući se na web stranicu regulatora.
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
TERMINAL
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
DUBAI - U Dubaiju su započeli s izgradnjom novog terminala u međunarodnoj zračnoj luci Al Maktoum, za koji se, prema riječima čelnika emirata šeika Mohammeda bin Rashida al Maktouma, očekuje da će biti najveći na svijetu i koštat će gotovo 35 milijardi dolara.
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE