GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UHPA: Putničke agencije čekaju odluku o najavljenom produljenju mjere za radna mjesta

UHPA: Putničke agencije čekaju odluku o najavljenom produljenju mjere za radna mjesta
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2022 / 10:38
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Putničke agencije u Hrvatskoj još čekaju odluku nadležnih o produljenju mjere za očuvanje radnih mjesta za prve mjesece 2022., što im je naznačeno kao mogućnost krajem 2021. jer im je zbog pandemije djelatnost i dalje ugrožena, a promet im je lani još bio oko 65 posto niži nego 2019., ističe predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

"Još nemamo točnih informacija hoće li se ta mjera za agencije produljiti ili ne, nadamo se jer je i ministar rada (Josip) Aladrović krajem 2021.najavio nastavak te mjere za najugroženije djelatnosti, a agencije to i dalje jesu. Novo širenje virusa početkom 2022. dodatno otežava naše poslovanje, radi se malo ili ništa", rekao je u srijedu za Hinu Fain.

Stoga Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA), koja okuplja nekoliko stotina članica-agencija, apelira da se za agencije nastave mjere za očuvanja radnih mjesta, kojom je do sada tijekom pandemije bilo obuhvaćeno oko tri tisuće agencijskih djelatnika.

Fain podsjeća da su u pandemiji organizirana putovanja praktički zaustavljena, a unatoč covid potvrdama, testiranjima i drugim pravilima protiv zaraze i dalje je ta vrsta putovanja 'slaba', čemu, kako kaže, "pridonosi i trenutna porazna epidemiološka slika", što će neupitno utjecati i na daljnja turistička kretanja i poslovanje agencija.

Već do sada agencije su u pandemiji zabilježile ogromne gubitke i pad prihoda, poslovanje im je stalno pod upitnikom i neizvjesno, što pokazuju i rezultati ankete koju je UHPA provela među članicama - pad prihoda u 2021. u odnosu na 2019. je veći od 65 posto.

Isto potvrđuju i zadnji podaci DZS-a u djelatnosti turističkih agencija, koji za prvih deset mjeseci 2021. u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju pad prihoda od 65 posto, a uspoređujemo li 2020. s 2019. godinom, pad prihoda još je veći, iznad 80 posto, iznosi Fain.

"Zbog te loše situacije apeliramo na daljnju podršku hrvatske Vlade, ministarstava turizma i sporta te rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike da se program za zadržavanje radnih mjesta za turističke agencije produži i u nadolazećim mjesecima, počevši od siječnja 2022. Jedino tako će agencije uspjeti zadržati radnike i koliko-toliko se moći pripremiti za nadolazeću proljetno-ljetnu sezonu, u kojoj se očekuje ipak više prometa, iako već znamo da to ovisi i o razvoju pandemije", poručuje Fain.

Tu za njih poražavajuću statistiku ne mogu, kako dodaje, ublažiti ni rekordne turističke brojke prošlogodišnje turističke sezone, u kojoj su i agencije imale više posla nego u 2020., ali to još nije dovoljno za prevladati gubitke i redovno poslovati.

Lanjski dobri rezultati u turizmu prvenstveno su bili zbog bolje epidemiološke situacije, a nikako oporavka organiziranih turističkih kretanja, te je nastavak potpora za zadržavanje radnih mjesta u agencijama i dalje ključan uvjet njihovog oporavka i opstanka, zaključuje Fain.

Tagovi: Udruga hrvatskih putničkih agencija, Tomislav Fain, hrvatski turizam, potpore za očuvanje radnih mjesta
PROČITAJ I OVO
Croatia Airlines i Lufthansa Technik nastavljaju uspješnu 30-godišnju suradnju
SURADNJA
Croatia Airlines i Lufthansa Technik nastavljaju uspješnu 30-godišnju suradnju
ZAGREB - Croatia Airlines (CA) i njemačka tvrtka za održavanje zrakoplova Lufthansa Technik u ponedjeljak su u Zagrebu u poslovnici CA na Zrinjevcu svečano obilježili 30 godina uspješne suradnje, koju nastavljaju te uskoro planiraju potpisati i novi dvogodišnji ugovor.
McDonalds u potpunosti napušta tržište Rusije
ODLAZAK
McDonalds u potpunosti napušta tržište Rusije
MOSKVA - Nakon više od tri desetljeća prisustva na ruskom tržištu, McDonalds je priopćio kako nastoji u potpunosti napustiti Rusiju te da će tim povodom prodati sve kapacitete koje posjeduje u ovoj državi.
Sud odredio prodaju imovine Hangara 18 u stečaju
PRODAJA
Sud odredio prodaju imovine Hangara 18 u stečaju
ZAGREB - Trgovački sud u Bjelovaru donio je odluku o prodaji imovine Hangara 18, koprivničke tvrtke - distributera i proizvodača televizora, tableta i smartfona Noa u stečaju, procijenjene vrijednosti nekretnina, opreme i inventara od 1,93 milijuna kuna.
Radio Nacional uskoro kreće s emitiranjem
PROJEKTI
Radio Nacional uskoro kreće s emitiranjem
ZAGREB - Radio Nacional dobio je potvrdu HAKOM-a da su zadovoljeni svi uvjeti za emitiranje programa, a nakladnik prvog digitalnog radija za područje cijele Hrvatske najavljuje ambicioznu programsku shemu s naglaskom na informativni program te eksperimentalni start prije kolovoza.
Ryanair: Cijene zrakoplovnih karata će rasti
POSKUPLJENJA
Ryanair: Cijene zrakoplovnih karata će rasti
DUBLIN - Cijene zrakoplovnih karata će ovoga ljeta porasti zbog velike potražnje za ljetovanjem u Europi, priopćeno je iz Ryanaira. Šef zrakoplovne kompanije Michael O'Leary rekao je za BBC kako očekuje da će cijene letova porasti za nekoliko posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE