GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UGP osuđuje HZZ jer od poduzetnika traži da vrate novac

UGP osuđuje HZZ jer od poduzetnika traži da vrate novac
OSUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2022 / 16:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika u četvrtak je oštro osudila zahtjeve Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji, kako kaže, od nekih poduzetnika traži da vrate novac dobiven kroz mjere za očuvanje radnih mjesta.

Naime, kako pišu u priopćenju, pojedini članovi udruge Glas poduzetnika primili su obavijest o “negativnoj ocjeni zahtjeva” za očuvanje radnih mjesta za određeno razdoblje, odnosno zahtjev za povratom isplaćenih potpora.

"U potpunosti je nekorektno postupanje HZZ-a koji, nakon što je odobrio zahtjeve za očuvanje radnih mjesta, naknadno traži povrat sredstava. Ovaj potez je naprosto neprihvatljive prirode jer mnogi poduzetnici su se tek nedavno uspjeli vratiti na svoje noge, a sada se od njih očekuje da vrate novac koji im je bio isplaćen", piše u priopćenju Udruge Glas poduzetnika.

Ističe se i kako mnogi poduzetnici tvrde da su kriteriji po kojima su bili odobreni zahtjevi bili zadovoljeni u vrijeme podnošenja zahtjeva, ali naknadno su im odbijeni. Za potpore za očuvanje radnih mjesta za mikro poduzetnike navode da je jedan od kriterija da mikro poduzeća imaju do 10 zaposlenih, što u nekim slučajevima znači devet, a u nekima 10, pa u Udruzi procjenjuju kako svaki referent slobodno procjenjuje, što je neprofesionalno.

"Problem je što se nakon određenog razdoblja HZZ sjetio uvesti kriterije za potpore očuvanje radnih mjesta. Primjerice, u uvjetima se ne spominje nužnost sekundarne djelatnosti, koji nisu bili navedeni u vrijeme kada se podnosio zahtjev i zbog njihove greške pojedini poduzetnici sada moraju vratiti određeni dio novca koji su već rasporedili i utrošili", ističu iz UGP-a.

Udruga Glas poduzetnika smatra da je veoma bezobrazno od HZZ-a očekivati da drugi, a u ovom slučaju ponovo mikro, mali i srednji poduzetnici, plaćaju njihove greške, te kako je ovo još samo jedan način da se puni državna blagajna. Problem je, navodi se i što sada postoji mogućnost da HZZ naknadno javi svim onima koji su podnijeli zahtjev za očuvanje radnih mjesta da njihov zahtjev nije valjan za određeno razdoblje i da moraju vratiti već dodijeljena sredstva.

Članica Nadzornog odbora udruge Glas poduzetnika Kristina Ercegović ističe da su joj se brojni mikro i mali poduzetnici požalili da su dobili zahtjeve za povratom, najčešće od 16.000 do 120.000 kuna.

"Sad je najapsurdnije to što ispada da je bolje da su svojevremeno otpuštali radnike, a ne ih svim silama nastojali zadržati. Čak se nekima ne uzima u obzir i boravak radnika na porodiljnom/roditeljskom dopustu", istaknula je Ercegović.

Tagovi: Glas poduzetnika, Hrvatski zavod za zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Milijun kamiona iz Luke Rijeka traži prolazak prema Europi
ZAGUŠENOST
Milijun kamiona iz Luke Rijeka traži prolazak prema Europi
ZAGREB - Izgradnja novog terminala Luke Rijeka velika je stvar za Hrvatsku, ali se postavlja pitanje tko će te kontejnere prevesti prema europskim odredištima.
Luka Bar: Rast neto dobiti u prvom kvartalu
POBOLJŠANJE
Luka Bar: Rast neto dobiti u prvom kvartalu
BAR - Luka Bar je za prva tri mjeseca ostvarila neto dobit u iznosu od 250 hiljada eura, što je za 42 hiljade bolji rezultat nego lani za isti period, pokazuje izvještaj objavljen na sajtu Montenegroberze.
U Podravci dosad najveća sadnja povrća i sjetva kukuruza
POVRĆE
U Podravci dosad najveća sadnja povrća i sjetva kukuruza
KOPRIVNICA - Podravka je počela dosad najveću sjetvu povrća i kukuruza te iz vlastite proizvodnje ove godine očekuje 3.100 tona rajčice te više od 2.100 tona paprike, graška i drugog povrća, izvijestili su u utorak iz Podravke.
Adria Dental Group kupio još dvije klinike u Hrvatskoj i Sloveniji
AKVIZICIJE
Adria Dental Group kupio još dvije klinike u Hrvatskoj i Sloveniji
ZAGREB - Adria Dental Group (ADG), najveća dentalna grupacija u srednjoj i jugoistočnoj Europi, nastavila je širenje u regiji novim investicijama na hrvatskom i slovenskom tržištu.
Bayer s padom prihoda i dobiti u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
Bayer s padom prihoda i dobiti u prvom kvartalu
LEVERKUSEN - Njemački farmaceutski i kemijski div Bayer u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario 13,77 milijardi eura prihoda, što je 4,3 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE