GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U šest hrvatskih gradova punionice za hibridne i baterijske vlakove

U šest hrvatskih gradova punionice za hibridne i baterijske vlakove
PUNIONICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2024 / 08:23
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Do kraja ove godine putnike bi na domaćim prugama trebali prevoziti prvi baterijski i hibridni vlakovi, a za njih će se u šest hrvatskih gradova podignuti i posebne punionice.

Dio je to projekta primjene zelenih tehnologija u željezničkom putničkom prijevozu koji se s malo više od 17 milijuna eura financira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Motorni dizelaši već su četrdesetak godina glavni oslonac domaćim putnicima jer samo je trećina naših pruga elektrificirana.

- Nekad je toplo, nekad je malo hladno, u redu je većinom. Wifi- ja nema, navodi jedan od putnika.

Viši standard s klimom, besplatnim internetom, prilagođenim ulazom za osobe s invaliditetom donijet će novi niskopodni baterijski i hibridni vlakovi koji će voziti na prugama bez električne mreže. Do kraja godine stižu prva dva.

- Taj ugovor je ugovoren sa tvrtkom Končar, a narudžba u sklopu Europske investicijske banke gdje je HŽPP korisnik kredita u sklopu tog projekta trebamo do 2027.g. još ugovoriti 4 vlaka na baterije i 4 hibridna elektrobaterijska vlaka, rekao je predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Virovitica i Bjelovar već su izdali građevinske dozvole za punionice, nadajući se da će zelena energija ubrzati i uspostavu linijskog prijevoza s većim brojem vlakova između malih i većih sredina.

- Sad uzmite situaciju da imate takav učestali prijevoz. Ja volim reći ljudima laički - postojeće željezničke pruge mogu postati tramvajske s obzirom na mogućnosti koje su neslućene, naročito kad se radi o obnovljivim izvorima energije, istaknuo je virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

Državne i lokalne subvencije za karte povećale su i broj putnika. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u godini dana za 50% pa će prvi hibridni vlak voziti do Bjelovara.

- Prema najavama već u rujnu ove godine, tako da će se novi vozni red obavljati s novim vlakom. Isto tako najavljen je i jedan novi vlak početkom iduće godine, rekao je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

Do kraja godine Bjelovar će sa Zagrebom, umjesto sa šest, biti povezan s devet linija.

- Očekivati da ćete imati tri vlaka prema Zagrebu kao 2015. i voziti putnike je suludo. Znači, neki interval od sat, sat i pol je sasvim primjeren i mi pretpostavljamo da će se s tim značajno povećati broj putnika, izjavio je Dalibor Petrović, zamjenik predsjednika Sindikata strojovođa Hrvatske.

Punionice će biti postavljene i na kolodvorima Split Predgrađe, Pula, Varaždin i Osijek.

Tagovi: PUNIONICA ZA BATERIJSKE VLAKOVE, , HŽ PUTNIČKI PRIJEVOZ, kONČAR
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE