GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Fini zbog digitalizacije višak od oko 300 radnika

U Fini zbog digitalizacije višak od oko 300 radnika
VIŠAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2021 / 12:09
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Financijska agencija (Fina) u okviru procesa digitalizacije kreće u restrukturiranje poslovanja, što obuhvaća i smanjenje broja zaposlenih, a neslužbeno se spominje da bi iz Fine kao tehnološki višak uz otpremnine moglo otići između 300 i 400 ljudi, piše u subotu Jutarnji list.

Fina je prošlu godinu, prema izvješću koje je poslala Saboru, završila sa 17 posto manje prihoda, odnosno ukupni su joj prihodi u 2020. iznosili 778,2 milijuna kuna, a ukupni rashodi 775,7 milijuna kuna, pa je neto dobit na kraju godine bila 10,5 milijuna kuna i čak je 87 posto manja u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupni prihodi pali su značajno zbog smanjenja prihoda od poslova provedbe ovrha. U travnju 2020., naime, Vlada je uvela moratorij na ovrhe građana zbog izvanredne situacije s covid-krizom, što je potrajalo sve do 18. listopada prošle godine, pa je to utjecalo na poslovanje Fine. Nadalje, smanjene su i cijene prisilne naplate, a smanjen je i prihod od poslova platnog prometa i usluga za građane i poduzetništvo s obzirom na to da su i tvrtke i građani više koristili e-usluge u epidemiji.

Istodobno, Fini čak 51 posto prihoda odlazi na troškove osoblja, odnosno 393,7 milijuna kuna u prošloj godini otišlo je na plaće i ostale dodatke za 2853 radnika koji rade u 175 poslovnica. Troškovi uprave u 2020. iznosili su 6,4 milijuna kuna.

"Financijsko izvješće Fine za 2020. pokazalo je pad prihoda od 17 posto, što je bila izravna posljedica odluke Vlade o uvođenju moratorija na ovrhe kako bi se pomoglo građanima u doba pandemije. Taj, malo lošiji poslovni rezultat od očekivanog, posljedica je fiksnih troškova plaća zaposlenika koji rade na provedbi ovrha na novčanim sredstvima, a koje je Fina financirala za čitavo vrijeme trajanja moratorija. Napominjemo da je, unatoč tome, Fina izuzetno tešku 2020. završila sa 10 milijuna kuna neto dobiti", kažu u upravi Fine.

No, ono što govore i u upravi i sindikati ove državne agencije, koja se ne financira iz proračuna, nego iz vlastitih prihoda, jest da nisu financijski pokazatelji ti koji su bili ključni za restrukturiranje poslovanja koje se očekuje u budućnosti, nego procesi digitalizacije posla. U Fini se sve manje obavlja platni promet jer se taj oblik poslovanja preselio online, Fina razvija i neke nove digitalne servise pa će joj u budućnosti trebati manje poslovnica i manje radnika, donosi Jutarnji list.

Tagovi: Financijska agencija, digitalizacija
PROČITAJ I OVO
Glavna skupština Fortenova grupe bez kvoruma, iduća skupština u prosincu
OČEKIVANO
Glavna skupština Fortenova grupe bez kvoruma, iduća skupština u prosincu
ZAGREB - Iz Fortenova Grupe izvijestili su u ponedjeljak da glavna skupština imatelja depozitarnih potvrda, prema očekivanjima, nije imala kvoruma, a iduća će se održati početkom prosinca.
Rolls-Royce uspješno testirao zrakoplovni motor na vodik
TEST
Rolls-Royce uspješno testirao zrakoplovni motor na vodik
LONDON - Britanski Rolls-Royce objavio je u ponedjeljak da je uspješno testirao zrakoplovni motor na vodik, prvi put u svijetu avijacije, što je važan korak prema dekarbonizaciji zračnog prometa.
Vučković obišla moderniziranu Podravkinu tvrtku Kalnik
POSJET
Vučković obišla moderniziranu Podravkinu tvrtku Kalnik
KOPRIVNICA - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u ponedjeljak je obišla Podravkinu tvrtku Kalnik u Varaždinu, u čiju je modernizaciju uloženo oko 43 milijuna kuna, a Ministarstvo je sudjelovalo s gotovo polovinom tog iznosa, odnosno s 19,4 milijuna bespovratnih kuna.
Mario Mesaroš novi je predsjednik Uprave RALU Logistike
KARIJERE
Mario Mesaroš novi je predsjednik Uprave RALU Logistike
ZAGREB - Predsjednikom Uprave RALU Logistike, vodećeg nezavisnog dobavljača integrirane logističke usluge u Hrvatskoj i regiji, imenovan je Mario Mesaroš, dosadašnji član Uprave i iskusni menadžer s dugogodišnjim iskustvom rada u logistici i transportu.
Vrijeme curi za Brodosplit: Debeljak pokušava pronaći spas u SAD-u
IMA LI SPASA?
Vrijeme curi za Brodosplit: Debeljak pokušava pronaći spas u SAD-u
SPLIT - Počelo je odbrojavanje - sud 16. prosinca odlučuje o stečaju Brodosplita! Hoće li se Tomislav Debeljak ponovno izvući u posljednji trenutak i osigurati sredstva za deblokadu tvrtke?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE