GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U drugom tromjesečju velik pad prometa brodova i putnika

U drugom tromjesečju velik pad prometa brodova i putnika
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2020 / 07:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U hrvatskim morskim lukama u drugom tromjesečju ove godine zabilježen je velik pad prometa brodova i putnika, za 54 odnosno 68 posto u odnosu na lani, dok je u prometu robe ostvaren rast od 7 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Iz DZS-a ističu da su okolnosti koje je prouzročilo širenje bolesti Covid-19 izravno utjecale na pad prometa putnika i vozila u unutarnjemu i međunarodnom prometu u hrvatskim morskim lukama.

Naime, u morske je luke ukupno u drugom tromjesečju ove godine prispjelo 45.071 brodova ili 54,3 posto manje nego lani, dok je s ukupnih 2,99 milijuna putnika zabilježen pad od 68 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je ujedno i najmanji broj putnika u posljednjih deset godina u promatranom tromjesečju.

Sve su morske luke u drugom tromjesečju zabilježile značajan pad broja putnika na godišnjoj razini, pa je tako primjerice kroz luku s najviše prometa, splitsku, prošlo 343,8 tisuća putnika ili 75,4 posto manje no u drugom lanjskom kvartalu.

Kroz luku Zadar prošlo je 289,5 tisuća putnika, 54,9 posto manje no lani, a kroz luku Preko 269,8 tisuća putnika, što je na godišnjoj razini pad od 44,2 posto.

Ogroman pad, od čak 90,2 posto, zabilježila je luka Dubrovnik. Kroz nju je tako od travnja do lipnja ove godine prošlo 94,9 tisuća putnika, dok je u istom lanjskom razdoblju ta brojka dosezala 972 tisuće putnika.

Tereta je u morskim lukama u drugom tromjesečju bilo ukupno 5,64 milijuna tona ili 7 posto više nego u istim mjesecima prošle godine. Najviše tereta zabilježeno je luci Omišalj, 2,26 milijuna tona, 32,6 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, te u luci Bakar, 1,04 milijuna tona, 34,1 posto više na godišnjoj razini.

Luka Rijeka zabilježila je pad prometa robe, za 0,8 posto, na 845,9 tisuća tona, pad u luci Ploče iznosio je 30,3 posto, na 654,1 tisuću tona, a u luci Split za 9,3 posto, na 438,4 tisuće tona.

Od siječnja do kraja lipnja u hrvatskim morskim lukama registrirano je ukupno 94.640 brodova, što je 36,7 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani. U istom je razdoblju zabilježeno i 5,56 milijuna putnika, što je pad od 54,7 posto, dok je tereta bilo 1,6 posto manje, odnosno 9,94 milijuna tona, pokazuju objavljeni podaci DZS-a.

Tagovi: morske luke, Luka Zadar, Luka Preko, Luka Dubrovnik, Luka Split, Luka Omišalj, Luka Bakar
PROČITAJ I OVO
Europska komisija odobrila koncentraciju Fortenova grupe i Mercatora
ZELENO SVJETLO
Europska komisija odobrila koncentraciju Fortenova grupe i Mercatora
ZAGREB - Snažan vlasnik će Mercatoru omogućiti daljnji rast i razvoj te podržati strateške projekte Mercatora, uključujući investiciju u novi logistički centar u Ljubljani vrijednu 130 milijuna eura, kaže Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora.
Austrian Airlines drastično smanjuje promet prema Hrvatskoj
REZOVI
Austrian Airlines drastično smanjuje promet prema Hrvatskoj
ZAGREB - Austrijska nacionalna kompanija objavila je svoj red letenja za listopad. Kompanija će do sredine listopada prometovati prema tri hrvatske zračne luke; Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.
Neutralna Švicarska odlučuje o kupnji novih borbenih aviona
AVIONI
Neutralna Švicarska odlučuje o kupnji novih borbenih aviona
BERN - Švicarska, koja je zadnji put ratovala s nekom stranom silom prije više od 200 godina i nema očitih neprijatelja, planira potrošiti milijarde franaka za nove borbene zrakoplove.
EU uvodi sankcije trima tvrtkama zbog povrede embarga na prodaju oružja Libiji
SANKCIJE
EU uvodi sankcije trima tvrtkama zbog povrede embarga na prodaju oružja Libiji
BRUXELLES - Europska unija je u ponedjeljak uvela sankcije trima tvrtkama, među kojima turskoj, umiješanim u kršenje UN-ova embarga na prodaju oružja Libiji a Turska je odmah osudila takvu odluku.
Čak trinaest aviokompanija ovog se ljeta nije vratilo u Zračnu luku Zagreb
LOŠE VIJESTI
Čak trinaest aviokompanija ovog se ljeta nije vratilo u Zračnu luku Zagreb
ZAGREB - Globalna pandemija značajno je utjecala na zračni promet te sve zračne luke očekivano bilježe pad broja putnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE