GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tužba udruge za zaštitu okoliša odgodila je početak gradnje nove Krkine tvornice

Tužba udruge za zaštitu okoliša odgodila je početak gradnje nove Krkine tvornice
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2024 / 21:23
Autor: SEEbiz
NOVO MESTO - Farmaceutska tvrtka Krka lani je planirala početak gradnje novog pogona u Krškom, no planove joj je omela tužba organizacije za zaštitu okoliša, zbog čega sada mora ishoditi dvije dozvole u odvojenim postupcima.

Svoj prvi pogon Krka je u Krškom, Sinteza 1, otvorila 2015. godine. Namijenjen je proizvodnji farmaceutskih djelatnih tvari. Sada s novim pogonom, Sinteza 2, želi dodatno povećati svoje mogućnosti na tom području. U 2021. godini tvrtka je za sve građevine ishodila pravomoćnu građevinsku dozvolu i okolišnu suglasnost za građenje, au rujnu 2022. godine i okolišnu dozvolu.

Zbog tužbe jedne od udruga za zaštitu okoliša protiv Ministarstva zaštite okoliša, Krka sada mora ishoditi i okolišnu dozvolu za uređaj i tzv. ja SEVESO-dozvola za pogon, priopćili su iz Krkine službe za odnose s javnošću. Dozvole tvrtka planira ishoditi do jeseni.

Istodobno, sud nije utvrdio da planirani Krkin pogon za proizvodnju aktivnih tvari ne bi bio u skladu sa zakonskim uvjetima u pogledu zaštite okoliša, dodaju.

Nova tvornica Sinteza 2 imat će godišnji kapacitet od cca 150 tona djelatnih tvari, pripadajuće skladište tekućih sirovina te razvojno-analitičke laboratorije. Kompleks će imati i vlastito moderno postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda čija je izgradnja već u tijeku. Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 163 milijuna eura.

Novom investicijom, 92 zaposlenika koji trenutačno rade u Krkinoj tvornici u Krškom, za početak će se pridružiti nešto manje od 200 zaposlenika, no po završetku investicije u njoj će raditi i do 500 djelatnika, uglavnom znanstveno-tehničkih struka, kojih 30 posto ima visoku stručnu spremu.obrazovanje, kažu u društvu.

No, planirana gradnja izazvala je određeno nepovjerenje među gradskim vijećnicima Općine Krško. Oni su lani u listopadu na izvanrednoj sjednici pozvali Krko, među ostalim, da do kraja 2023. pripremi popis aktivnosti kojima će pridobiti povjerenje javnosti i pokazati društvenu odgovornost. Do kraja 2023. trebala bi uspostaviti i javni ekološki monitoring i redovito obavještavati javnost o rezultatima te od neovisne institucije ishoditi plan zaštite i spašavanja u slučaju izvanrednog stanja.

U Krkinoj službi za odnose s javnošću na upit jesu li odluke uzete u obzir odn Kako ih komentiraju, odgovaraju da su o svim svojim postupcima i planovima izvijestili lokalnu zajednicu kroz uspostavljene komunikacijske kanale, kako na sjednici općinskog vijeća i javnoj prezentaciji tako i putem posebne publikacije namijenjene mještanima te u lokalnim medijima. . “Također smo upoznali okolne stanovnike s našim opredjeljenjima i načelima održivosti, koji osiguravaju sigurne uvjete rada i najmanji mogući utjecaj na okoliš, čemu ćemo težiti što je moguće više u budućnosti”, napisali su.

Tagovi: Krka, okoliš, ekologija, održivost
PROČITAJ I OVO
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
TERMINAL
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
DUBAI - U Dubaiju su započeli s izgradnjom novog terminala u međunarodnoj zračnoj luci Al Maktoum, za koji se, prema riječima čelnika emirata šeika Mohammeda bin Rashida al Maktouma, očekuje da će biti najveći na svijetu i koštat će gotovo 35 milijardi dolara.
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE