GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Troškovi plaća umaju sve manji udjel u rashodima hrvatskih tvrtki

Troškovi plaća umaju sve manji udjel u rashodima hrvatskih tvrtki
SLIKA HRVATSKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2023 / 21:11
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Hrvatski poduzetnici u prošloj su godini prvi put ostvarili ukupne prihode veće od tisuću milijardi kuna, odnosno prihode veće od bilijun kuna.

Oni koji su obveznici poreza na dobit, njih više od 150 tisuća, imali su, prema podacima Fine, prihode od tisuću i 99 milijardi kuna i u tu brojku nisu ušli rezultati financijskih institucija poput banaka, iako su i one obveznice poreza na dobit.

No, i bez banaka i ostalih financijskih institucija brojke što ih je objavila Fina dovoljno govore što se u domaćem gospodarstvu događalo u prošloj godini za koju su i sami poduzetnici i Vlada zaključili da je bila iznimno uspješna s obzirom na to kakve su bile globalne političke i tržišne okolnosti, što se prvenstveno odnosi na rat u Ukrajini i energetsku krizum piše Novi list.

Prihod je, dakle, lani povećan za 27,4 posto u odnosu na 2021. godinu, ali još više rasli su rashodi, za čak 28,5 posto, i oni su premašili bilijun kuna, bili su tisuću i 38,5 milijardi kuna.

No, koliko je ta godina bila uspješna za više od 996 tisuća zaposlenih, koji su svojim radom stvorili taj prihod i što su oni dobili od tih silnih milijardi kuna?

Plaće naravno ovise o tome koliko je neka tvrtka bila uspješna, je li poslovala s dobiti, je li tu dobit povećala ili je na kraju godine imala gubitak, ali Fina podatke o prosječnim plaćama nije odvojila na one koji su ostvarivali dobit i one koji su poslovali s gubitkom, pa se onda o kolaču koji su dobili radnici može govoriti samo na razini cijelog gospodarstva.

U tom prosjeku su i oni koji su ostvarili dobit koja je ukupno porasla za 22,2 posto, ali i oni koji su ostvarili gubitak, a njih je znatno manje, ali su povećali minus za čak 74 posto.

U prošloj godini neto plaća je rasla u prosjeku 9,7 posto, dakle znatno sporije od ostalih rashoda i znatno sporije od prihoda domaćih kompanija. Rast nije bio dovoljan ni da pokrije inflaciju, pa su domaći radnici u prošloj godini imali manje novca nego u 2021.

Prošlogodišnja raspodjela bila je takva da su radnici, čiji je broj narastao za oko 40 tisuća, dobili manji udio i u prihodima i u rashodima poduzeća.

Svaki radnik u Hrvatskoj u prosjeku je lani, nakon plaćanja poreza i doprinosa, zaradio ukupno 83.776 kuna, što znači da su svi radnici u prošloj godini dobili ukupno 83,36 milijardi kuna. Dakle, oni su za svoj rad, koji je u konačnici stvorio više od bilijun kuna prihoda, dobili 7,58 posto tih prihoda.

U ukupnim rashodima što ih je imalo hrvatsko gospodarstvo kroz neto plaće radnici su dobili 8,02 posto. To znači da se njihova participacija u rezultatima poduzeća smanjila.

Godinu dana ranije radnik je u prosjeku zarađivao 76.272 kune, njih više od 953 tisuće za svoj su rad bili plaćeni ukupno 72,727 milijardi kuna.

To znači da su neto plaće radnika u 2021. godini dosezale 8,435 posto ukupnih prihoda i 0,4 posto ukupnih rashoda. To znači i da radnici, iako nominalno njihove plaće rastu, sve manje participiraju u rezultatima cijelog gospodarstva, odnosno da u ostvarenim prihodima sve više pretežu drugi troškovi.

Moglo bi se to pripisati visokim troškovima energenata, ali oni su bili jednako skupi ili jednako pristupačni nakon Vladine intervencije poduzetnicima u svim krajevima Hrvatske, pa se ipak i visina neto plaće i udio troška neto plaće u ukupnim prihodima razlikuje od regije do regije.

Primjerice, u Zagrebu na koji otpada gotovo polovina svih prihoda, što je dijelom i zbog toga što u glavnom gradu središte imaju i najveće tvrtke poput HEP-a, Ine, HT-a, maloprodajnih lanaca, prosječna je plaća lani bila 7.990 kuna.

Ta je plaća za 17 posto bila veća od plaće u Primorsko-goranskoj i 23 posto veća od plaće u Zadarskoj županiji, koje puno više od Zagreba ovise o turističkoj sezoni.

Koliko god ta sezona bila uspješna, ona znači djelatnosti koje traže puno radnika, koji su ispodprosječno plaćeni. Zato je moguće da i uz najveću neto plaću u zemlji ukupan udio troška isplate neto plaća u prihodu zagrebačkih tvrtki lani bude 6,7 posto, što je znatno manje od primorsko-goranskog udjela od 9,34 posto ili onoga u zadarskoj županiji koji je bio 9,1 posto.

No, i u Zagrebu, i u te dvije jadranske županije, lani je udio troška neto plaća u ukupnim prihodima pao u odnosu na prethodnu godinu, jer je u obje županije u 2021. godini bio nešto malo iznad deset posto.

Ta usporedba samo pokazuje da sve jača dominacija trgovine i uslužnih djelatnosti u domaćem gospodarstvu znači da će se Hrvatska zacementirati na dnu EU-a kad je u pitanju visina plaća, koliko god Vlada administrativnim intervencijama u porezni i mirovinski sustav nastojala povećati neto primanja radnika.

Kako su u cijeloj priči prošli dioničari, odnosno vlasnici, ovisi o tome je li njihova tvrtka među više od 102 tisuće poduzetnika koji su ostvarili ukupnu dobit od 75 milijardi kuna, ili među trećinom poduzeća, njih više od 48 tisuća, koji su poslovali s ukupnim gubitkom od 28,1 milijardu kuna.

Onima čije je poslovanje bilo u plusu ukupna je dobit rasla 22 posto, a onima koji su bili u minusu gubitak je veći za čak 74 posto nego u 2021. godini.

Tako je konačni rezultat domaćih poduzeća, bez financijskog sektora, 46,9 milijardi kuna dobiti, što je 3,7 posto više nego lani. Znači da je 150 tisuća poduzeća ostvarilo dobit koja doseže 56,26 posto ukupnog troška neto plaća gotovo milijun radnika.


Ne smije se smetnuti s uma ni to da je profitirala i država koja je lani na osnovi tih rezultata ubrala porez na dobit u iznosu od 13,4 milijarde kuna, što je 66 posto više nego godinu dana ranije.

Tagovi: PLAĆE, RADNICI, HRVATSKI RADNICI
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE