GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tri varaždinske tvrtke izrađuju vizire za zaštitu od koronavirusa

Tri varaždinske tvrtke izrađuju vizire za zaštitu od koronavirusa
POHVALNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2020 / 17:38
Autor: SEEbiz / H
VARAŽDIN - Tri tvrtke iz Varaždinske županije - Fripol iz Ljubeščice, Plastika Šantek iz Novog Marofa te varaždinski Gumiimpex, počeli su zajedno izrađivati vizire za zdravstvene i druge djelatnike kojima je potrebna zaštitna opreme u borbi protiv koronovirusa, a prvih 500 komada donirano je u subotu varaždinskoj bolnici.

Riječ je o vizirima koji se proizvode serijski i mogu se nakon dezinfekcije ponovo upotrijebiti.

Prilikom predaje donacije načelnik općine Ljubeščica Nenad Horvatić, pojasnio je da je od same ideje do realizacije prošlo samo sedam dana i da je situacija sa nestašicom odnosno velikom potrebom za zaštitnom opremom zahtijevala brzu reakciju.

"Današnjih 500 samo je manji dio od ukupnog broja 3.500 izrađenih komada. Nakon donacije Općoj bolnici Varaždin već ćemo idući tjedan donirati i PU varaždinsku, hitnu medicinsku pomoć, vatrogasce, sve one koji su na prvoj crti. Jedan kombi krenut će i prema istoku Hrvatske, prema Vukovaru, Vinkovcima te Osijeku, jer danas trebamo pokazati solidarnost", najavio je Horvatić. Kao bitno je naglasio da se kod ovako serijske proizvodnje svakih šezdeset sekundi može izraditi jedan vizir što znači da se dnevno može izraditi 1.000 komada. Pojasnio je i razliku između ovakvih vizira te onih koji se rade 3D print tehnologijom.

"Najveća razlika je tome da su ovakvi viziri za višekratnu upotrebu. Svi dijelovi ovog vizira mogu se dezinficirati i ponovo upotrijebiti", zaključio je Horvatić dodajući da će se i dalje raditi na poboljšanju proizvoda.

Kudelić: Viziri od neprocjenjive važnosti za zdravstvene djelatnike

Na donaciji se zahvalio ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić ističući da su oni trenutno od neprocjenjive važnosti u zaštiti zdravstvenih djelatnika od koronavirusa.

Puno postupaka i zahvata koje mi izvodimo svakodnevno u našoj bolnici zahtijevaju vrlo blizak kontakt sa pacijentom. Ovakvi viziri pružaju iznimnu zaštitu za sprječavanje kapljičnog prijenosa, naglasio je Kudelić. Govoreći o zaštitnoj opremi, i koliko toga se sada pojačano troši, napomenuo je da svugdje u svijetu postoji veliki problem sa nabavkom zaštitne odjeće i opreme budući se većina toga proizvodila u Kini.

"Kako je sama bolest započela u Kini veliki broj pogona je bio izbačen iz funkcije. Čak i velike tvornice iz Europe nisu mogle proizvoditi zaštitnu odjeću jer nisu imale repromaterijal koji također dolazi iz Kine. Sve bolnice u Hrvatskoj, ali ne samo u Hrvatskoj već i u Europi i svijetu, se bore sa kroničnim nedostatkom zaštitne opreme na različite načine", pojasnio je ravnatelj. Kazao je da varaždinska bolnica u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Varaždinske županije, Nacionalnim stožerom i kriznim stožerom Ministarstva zdravstva, dobiva s vremena na vrijeme zaštitnu opremu i da opreme još uvijek ima.

Na pitanje da komentira situacija u Varaždinskoj županiji, gdje već pet dana nema novooboljelih od koronavirusa, Kudelić je kazao da je to dobra vijest, no, da nema mjesta opuštanju.

"I dalje vrijedi poruka koju ponavljamo iz dana u dan 'ostanite doma'. Dolazi lijepo vrijeme koje nas mami van. Izbjegavajte zajednička okupljanja. Za par dana dolazi nam uskrsni blagdan koji jest obiteljski blagdan ali u ovoj situaciji treba izbjeći okupljanja. Samo izbjegavanjem većih okupljanja, držanjem socijalne distance, možemo ovu epidemiju držati pod kontrolom", zaključio je Kudelić.

Tagovi: Fripol, Plastika Šantek, Gumiimpex, viziri, viziri za zaštitu od koronavirusa, Nenad Kudelić
PROČITAJ I OVO
Trump zabranjuje kineskim avioprijevoznicima letove do SAD-a
SAD-KINA
Trump zabranjuje kineskim avioprijevoznicima letove do SAD-a
WASHINGTON - Trumpova administracija zabranjuje kineskim putničkim avioprijevoznicima let za redovite letove prema SAD-u počevši kasnije ovog mjeseca, što povećava pritisak na Kinu, koja američkim prijevoznicima nije omogućila nastavak letova prema Kini.
Messer Tehnogas: Dividenda 425 dinara
DIVIDENDA
Messer Tehnogas: Dividenda 425 dinara
BEOGRAD - Skupština akcionara beogradskog Messer Tehnogasa (TGAS), održana 29. maja, usvojila je sve predložene odluke, uključujući i onu o raspodeli dobiti
Carnex ponovo izvozi u Rusiju
IZVOZ
Carnex ponovo izvozi u Rusiju
VRBAS - Industriji mesa Carnex ponovo je dozvoljen izvoz na tržište Rusije i ta odluka odnosi se na izvoz termički obrađenih proizvoda od svinjskog i goveđeg mesa, koje je Carnex i ranije izvozio na tržišta Carinske unije - Rusiju, Belorusiju i Kazahstan, saopštila je danas ta kompanija.
U HT-u novi potpisan novi kolektivni ugovor
RADNIČKA PRAVA
U HT-u novi potpisan novi kolektivni ugovor
ZAGREB - Uprava Hrvatskog Telekoma (HT), Hrvatski sindikat telekomunikacija i Republički sindikat radnika potpisali su novi kolektivni ugovor koji stupa na snagu 1. srpnja 2020. i vrijedi iduće dvije godine te donosi više pogodnosti za zaposlene, izvijestili su u srijedu iz HT-a.
Letom Wizz Aira ponovo otvoren sarajevski aerodrom
AERODROM
Letom Wizz Aira ponovo otvoren sarajevski aerodrom

SARAJEVO - Niskobudžetni zračni prijevoznik WizzAir obnovio je u srijedu svoje letove iz Sarajeva, a dan ranije učinio je to i iz Tuzle, čime je nakon ukidanja restrikcija uvedenih zbog pandemije ponovo uspostavljen civilni zračni promet iz Bosne i Hercegovine.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE