GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trendovi u industrijskoj proizvodnji koji će dominirati tijekom 2023. godine

Trendovi u industrijskoj proizvodnji koji će dominirati tijekom 2023. godine
INDUSTRIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2022 / 22:01
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
ANALIZA - Dosta smo i čuli i vidjeli o četvrtoj industrijskoj revoluciji. Uvela je revolucionarne promjene u svijet proizvodnje i pružila proizvođačima mogućnost da koriste napredne alate i tehnologije tokom cijelog životnog ciklusa proizvoda.

Nema sumnje da je Industrija 4.0 omogućila proizvođačima da povećaju operativnu vidljivost, smanje troškove, ubrzaju vrijeme proizvodnje i isporuče izuzetnu korisničku podršku.

Međutim, pred nama je već Industrijska revolucija 5.0. Peta se, za razliku od četvrte, fokusira na povezivanje čovjeka i mašine - to jest, u fokusu je saradnja između ljudi i pametnih sistema.
Ono što je nesumnjivo je da proizvođači moraju nastaviti da prihvataju promjene i idu u korak sa njima kako bi bili korak ispred konkurencije i zgrabili za sebe dio tržišnog kolača u industriji koja se stalno razvija. Ne samo da biste prosperirali, već i da biste preživjeli, morate koristiti najvažnije tehnologije i trendove.
U nastavku pročitajte koji će to trendovi dominirati prerađivačkom industrijom iduće godine.

#1 Proizvodnja bez zastoja uz pomoć tehnika prediktivnog održavanja

Važnost tehnika prediktivnog održavanja se ogleda u tome što je preko 98% organizacija prijavilo da ih samo jedan sat zastoja košta nevjerojatnih 100.000 dolara. Zbog toga je od vitalnog značaja da sva oprema funkcionira na optimalnom nivou.

Zato je za proizvođače najbitnije da osiguraju kvalitetnu opremu i najbolje cijene alata čije će stanje pratiti pomoću ove tehnologije. Dokazano je da prediktivno održavanje smanjuje neplanirane zastoje i produžava vijek mašina za više godina.

Ova tehnologija pruža proizvođačima bolje razumijevanje kako sistemi funkcioniraju i kada će otkazati, omogućavajući im da uštede dragocjeno vrijeme, novac i resurse. Testovi se mogu provoditi čak i kada je oprema u funkciji, što znači da ne dolazi do gubitka proizvodnje.

#2 Sigurnost zaposlenih je i dalje na vrhu prioriteta

Bezbjednost na radnom mjestu je oduvijek bila prioritet za proizvođače, ali je tokom pandemije dobila nove dimenzije. Pored osnovnih mjera predostrožnosti, kao što je održavanje socijalne distance i dezinfekcija radnog prostora, proizvođači moraju pratiti ko ulazi i izlazi iz njihovih objekata i sa kojim pojedincima i opremom se komunicira.

Ovo je dovelo do toga da proizvođači sve više stavljaju naglasak na praćenje podataka o internoj opremi sve od originalnog proizvođača iste.
Ovaj obnovljeni fokus na bezbjednost osoblja seže sve do službe na terenu - da bi se kontakt sveo na minimum - izvršitelji moraju biti spremniji za svaki posao kako bi mogli brzo izvršiti otvorene radne naloge.

#3 IoT je i dalje velika stvar

Iako Internet stvari (Internet of Things) postaje uobičajena i široko primijenjena tehnologija u prerađivačkoj industriji, pa i u našoj regiji, i dalje je na listi trendova zbog svoje prilagodljivosti i inovativnosti.
Internet stvari podrazumijeva međusobno povezivanje pojedinačnih uređaja unutar postojeće internet infrastrukture. Na ovaj način omogućava proizvođačima da donose strateške odluke uz pomoć informacija koje dobijaju u realnom vremenu.
Uz to je moguće ostvarivanje širokog spektra ciljeva - redukcija troškova, poboljšana efikasnost i sigurnost, inovacija proizvoda i slično.

#4 Prebacivanje fokusa sa B2B na B2C

Posljednjih godina, proizvođači biraju da se prebace sa tradicionalnog poslovnog modela (biznis-biznisu) na novi, biznis-klijent model. Ovaj novi, B2C model, sa sobom donosi veliki broj prednosti, kao što su:
Uvećani profiti - kompanije za sebe dobijaju preporučenu maloprodajnu cijenu, umjesto veleprodajnih
Brža prodaja na tržištu - proizvođači su u stanju da brže testiraju i guraju svoje proizvode ka tržištu, uz komparativne prednosti
Kontrola brenda - B2C model poslovanja eliminira rizik da će brend proizvođača podleći lošem glasu
Kontrola cijena - proizvođači mogu pojačavati svoje maloprodajne cijene
Prikupljanje podataka o klijentima - prodaja direktno klijentima omogućava proizvođačima da prikupe dragocjene podatke koji će rezultirati u boljim proizvodima, jačim odnosima i uvećanjem prodaje

#5 Značaj postpandemijskog planiranja

Realnost koja nas je udarila tokom i nakon pandemije je sa sobom donijela to da su određeni proizvodi, a i kompanije koje ih proizvode, nestali s tržišta. Proizvođači i kompanije koje jesu preživjele, morale su početi s planiranjem nakon pandemije.
Ovaj okvir planiranja se sastoji od 3 faze (odluke), a za koju od njih će se organizacija odlučiti zavisi od toga u kojoj mjeri je pogođena pandemijom:

Odgovor - neophodne su hitne radnje kako bi osnovne poslovne fukcije radile
Oporavak - ponovno pokretanje aktivnosti - otvaranje, zapošljavanje, budžetiranje, snabdijevanje, kreiranje plana za vraćanje u stabilno stanje
Obnova - strateško, trajno izvršenje u cijeloj organizaciji

U 2023. godini možemo očekivati da ćemo vidjeti prilagođavanje proizvođača “novoj realnosti”, što će zahtijevati nove prognoze i procjene utjecaja na poslovanje.

#6 Nov pristup sistemu za planiranje resursa

Sistemi za planiranje resursa preduzeća (ERP) su oslonac proizvodnih kompanija zbog svoje sposobnosti pojednostavljivanja procesa kroz automatizaciju, osiguravanje točnih informacija u realnom vremenu i smanjivanje troškova.

COVID-19 je promijenio način funkcioniranja i korištenja ERP sistema iz korijena. Sve veći broj proizvođača postavlja agilne aplikacije na postojeće ERP sisteme, umjesto da se oslanja na ERP sistem u potpunosti. Koristi se pristup zasnovan na podacima kako bi došlo do brže procjene vrijednosti.

U skorijoj budućnosti možemo očekivati da će svaka platforma biti korišćena za prikupljanje podataka, kako su podaci glavni input za stvaranje neprocjenljivih uvida za proizvođače. Pandemija je podstakla korišćenje virtuelne stvarnosti u industriji. Uz pomoć nje su tehničari bili u mogućnosti da pruže pomoć na daljinu slanjem VR uređaja.

3D printanje se već uveliko koristi i čini proizvodnju bržom i jeftinijom. Iako vam ovo zvuči kao naučna fantastika, proizvođači zavise od 3D printanja jer im ona omogućava izradu prototipa proizvoda.

Ono što je sigurno, jeste da je budućnost i stanje na tržištu rada neizvjesno. Pandemija je promijenila cijelu proizvodnu industriju, uključujući mašinsku i metalsku industriju. Proizvođači koji namjeravaju opstati u ovoj novoj eri moraju prihvatiti Inustrijsku revoluciju 5.0 i što prije se prilagoditi novim trendovima.

Tagovi: četvrta industrijska revolucija, 3D printanje, industrija, internet of things
PROČITAJ I OVO
Imenovana nova Uprava Dalekovoda
KADROVI
Imenovana nova Uprava Dalekovoda
ZAGREB - Nadzorni odbor društva Dalekovod d.d. donio je na današnjoj sjednici odluku o imenovanju Uprave koja će kompaniju voditi u četverogodišnjem mandatu koji počinje 1. travnja 2024.
Sindikat njemačkih strojovođa pozvao na novi štrajk
ŠTRAJK
Sindikat njemačkih strojovođa pozvao na novi štrajk
FRANKFURT - Kako javlja francuska novinska agencija AFP, njemački sindikat strojovođa GDL najavio je u srijedu početak "vala štrajka" jer su pregovori s operaterom njemačkih željeznica Deutsche Bahn bili neuspješni.
Valamar diže plaće za više od 5.000 djelatnika
ZARADE
Valamar diže plaće za više od 5.000 djelatnika
POREČ - Valamar i ove godine nastavlja sa značajnim ulaganjima u zaposlenike te u dogovoru sa socijalnim partnerima povećava osnovnu plaću za više od 5.000 djelatnika.
Aminess nastavlja širenje uz akviziciju Boutique Hotela Bellevue u Crikvenici
ŠIRENJE
Aminess nastavlja širenje uz akviziciju Boutique Hotela Bellevue u Crikvenici
CRIKVENICA - Management kompanija Aminess Hospitality Group produžetak je poslovanja tvrtke Aminess Hotels & Resorts, a u protekla dva mjeseca djelovanja preuzela je operativno poslovanje Hotela Lišanj iz Novog Vinodolskog i Hotela Mediteran iz Crikvenice.
Lufthansino osoblje će štrajkati i ovaj tjedan
ŠTRAJK
Lufthansino osoblje će štrajkati i ovaj tjedan
FRANKFURT - Sindikat Verdi pozvao je danas aerodromsko osoblje njemačke aviokompanije Lufthansa na novi štrajk, koji bi trajao od četvrtka ujutro do subote ujutro, javlja njemačka tiskovna agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE