GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trendovi u industrijskoj proizvodnji koji će dominirati tijekom 2023. godine

Trendovi u industrijskoj proizvodnji koji će dominirati tijekom 2023. godine
INDUSTRIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2022 / 22:01
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
ANALIZA - Dosta smo i čuli i vidjeli o četvrtoj industrijskoj revoluciji. Uvela je revolucionarne promjene u svijet proizvodnje i pružila proizvođačima mogućnost da koriste napredne alate i tehnologije tokom cijelog životnog ciklusa proizvoda.

Nema sumnje da je Industrija 4.0 omogućila proizvođačima da povećaju operativnu vidljivost, smanje troškove, ubrzaju vrijeme proizvodnje i isporuče izuzetnu korisničku podršku.

Međutim, pred nama je već Industrijska revolucija 5.0. Peta se, za razliku od četvrte, fokusira na povezivanje čovjeka i mašine - to jest, u fokusu je saradnja između ljudi i pametnih sistema.
Ono što je nesumnjivo je da proizvođači moraju nastaviti da prihvataju promjene i idu u korak sa njima kako bi bili korak ispred konkurencije i zgrabili za sebe dio tržišnog kolača u industriji koja se stalno razvija. Ne samo da biste prosperirali, već i da biste preživjeli, morate koristiti najvažnije tehnologije i trendove.
U nastavku pročitajte koji će to trendovi dominirati prerađivačkom industrijom iduće godine.

#1 Proizvodnja bez zastoja uz pomoć tehnika prediktivnog održavanja

Važnost tehnika prediktivnog održavanja se ogleda u tome što je preko 98% organizacija prijavilo da ih samo jedan sat zastoja košta nevjerojatnih 100.000 dolara. Zbog toga je od vitalnog značaja da sva oprema funkcionira na optimalnom nivou.

Zato je za proizvođače najbitnije da osiguraju kvalitetnu opremu i najbolje cijene alata čije će stanje pratiti pomoću ove tehnologije. Dokazano je da prediktivno održavanje smanjuje neplanirane zastoje i produžava vijek mašina za više godina.

Ova tehnologija pruža proizvođačima bolje razumijevanje kako sistemi funkcioniraju i kada će otkazati, omogućavajući im da uštede dragocjeno vrijeme, novac i resurse. Testovi se mogu provoditi čak i kada je oprema u funkciji, što znači da ne dolazi do gubitka proizvodnje.

#2 Sigurnost zaposlenih je i dalje na vrhu prioriteta

Bezbjednost na radnom mjestu je oduvijek bila prioritet za proizvođače, ali je tokom pandemije dobila nove dimenzije. Pored osnovnih mjera predostrožnosti, kao što je održavanje socijalne distance i dezinfekcija radnog prostora, proizvođači moraju pratiti ko ulazi i izlazi iz njihovih objekata i sa kojim pojedincima i opremom se komunicira.

Ovo je dovelo do toga da proizvođači sve više stavljaju naglasak na praćenje podataka o internoj opremi sve od originalnog proizvođača iste.
Ovaj obnovljeni fokus na bezbjednost osoblja seže sve do službe na terenu - da bi se kontakt sveo na minimum - izvršitelji moraju biti spremniji za svaki posao kako bi mogli brzo izvršiti otvorene radne naloge.

#3 IoT je i dalje velika stvar

Iako Internet stvari (Internet of Things) postaje uobičajena i široko primijenjena tehnologija u prerađivačkoj industriji, pa i u našoj regiji, i dalje je na listi trendova zbog svoje prilagodljivosti i inovativnosti.
Internet stvari podrazumijeva međusobno povezivanje pojedinačnih uređaja unutar postojeće internet infrastrukture. Na ovaj način omogućava proizvođačima da donose strateške odluke uz pomoć informacija koje dobijaju u realnom vremenu.
Uz to je moguće ostvarivanje širokog spektra ciljeva - redukcija troškova, poboljšana efikasnost i sigurnost, inovacija proizvoda i slično.

#4 Prebacivanje fokusa sa B2B na B2C

Posljednjih godina, proizvođači biraju da se prebace sa tradicionalnog poslovnog modela (biznis-biznisu) na novi, biznis-klijent model. Ovaj novi, B2C model, sa sobom donosi veliki broj prednosti, kao što su:
Uvećani profiti - kompanije za sebe dobijaju preporučenu maloprodajnu cijenu, umjesto veleprodajnih
Brža prodaja na tržištu - proizvođači su u stanju da brže testiraju i guraju svoje proizvode ka tržištu, uz komparativne prednosti
Kontrola brenda - B2C model poslovanja eliminira rizik da će brend proizvođača podleći lošem glasu
Kontrola cijena - proizvođači mogu pojačavati svoje maloprodajne cijene
Prikupljanje podataka o klijentima - prodaja direktno klijentima omogućava proizvođačima da prikupe dragocjene podatke koji će rezultirati u boljim proizvodima, jačim odnosima i uvećanjem prodaje

#5 Značaj postpandemijskog planiranja

Realnost koja nas je udarila tokom i nakon pandemije je sa sobom donijela to da su određeni proizvodi, a i kompanije koje ih proizvode, nestali s tržišta. Proizvođači i kompanije koje jesu preživjele, morale su početi s planiranjem nakon pandemije.
Ovaj okvir planiranja se sastoji od 3 faze (odluke), a za koju od njih će se organizacija odlučiti zavisi od toga u kojoj mjeri je pogođena pandemijom:

Odgovor - neophodne su hitne radnje kako bi osnovne poslovne fukcije radile
Oporavak - ponovno pokretanje aktivnosti - otvaranje, zapošljavanje, budžetiranje, snabdijevanje, kreiranje plana za vraćanje u stabilno stanje
Obnova - strateško, trajno izvršenje u cijeloj organizaciji

U 2023. godini možemo očekivati da ćemo vidjeti prilagođavanje proizvođača “novoj realnosti”, što će zahtijevati nove prognoze i procjene utjecaja na poslovanje.

#6 Nov pristup sistemu za planiranje resursa

Sistemi za planiranje resursa preduzeća (ERP) su oslonac proizvodnih kompanija zbog svoje sposobnosti pojednostavljivanja procesa kroz automatizaciju, osiguravanje točnih informacija u realnom vremenu i smanjivanje troškova.

COVID-19 je promijenio način funkcioniranja i korištenja ERP sistema iz korijena. Sve veći broj proizvođača postavlja agilne aplikacije na postojeće ERP sisteme, umjesto da se oslanja na ERP sistem u potpunosti. Koristi se pristup zasnovan na podacima kako bi došlo do brže procjene vrijednosti.

U skorijoj budućnosti možemo očekivati da će svaka platforma biti korišćena za prikupljanje podataka, kako su podaci glavni input za stvaranje neprocjenljivih uvida za proizvođače. Pandemija je podstakla korišćenje virtuelne stvarnosti u industriji. Uz pomoć nje su tehničari bili u mogućnosti da pruže pomoć na daljinu slanjem VR uređaja.

3D printanje se već uveliko koristi i čini proizvodnju bržom i jeftinijom. Iako vam ovo zvuči kao naučna fantastika, proizvođači zavise od 3D printanja jer im ona omogućava izradu prototipa proizvoda.

Ono što je sigurno, jeste da je budućnost i stanje na tržištu rada neizvjesno. Pandemija je promijenila cijelu proizvodnu industriju, uključujući mašinsku i metalsku industriju. Proizvođači koji namjeravaju opstati u ovoj novoj eri moraju prihvatiti Inustrijsku revoluciju 5.0 i što prije se prilagoditi novim trendovima.

Tagovi: četvrta industrijska revolucija, 3D printanje, industrija, internet of things
PROČITAJ I OVO
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE