GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ToMontenegro završio godinu sa 2,8 miliona eura gubitka

ToMontenegro završio godinu sa 2,8 miliona eura gubitka
GUBICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2023 / 11:34
Autor: SEEbiz
PODGORICA - U toku je priprema finansijskih izvještaja-bilansa “ToMontenegra” za 2022. godinu i precizne podatke ćemo imati i objaviti u zakonom propisanom roku, nakon što ih potvrdi i nezavisni revizor. Preleminarni podaci govore da će poslovni rezultat biti značajno bolji u odnosu na planirani, ali i u odnosu na rezultat iz 2021. godine”, saopšteno je iz ove kompanije na pitanja “Vijesti” o poslovanju.

U prvoj godini rada 2021. kompanija je imala gubitak od 4,9 miliona eura.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, nova nacionalna avio-kompanija za prošlu godinu imaće računovodstveni poslovni gubitak od oko 2,8 miliona eura, što je najbolji rezultat ove kompanije, ali i bivšeg “Montenegro erlajnsa” u posljednjih deset godina njegovog rada. Takođe, rezultat kompanije prije EBITDA (rashoda za poreze, kamate i amortizaciju) biće na nuli.

Poređenja radi, “Montenegro erlajns” je u 2019. godini, rekordnoj po broju putnika, imao gubitak od osam miliona eura, iako je dobio direktnu državnu pomoć od 5,5 miliona eura, a u toj godini nije plaćao poreze, doprinose ni aerodromske takse, ni mnoge druge obaveze.

”ToMontenegro” je prošle godine platio četiri miliona eura za poreze, doprinose i aerodromske takse. Prema informacijama “Vijesti”, da su cijene avionskog goriva u 2022. godini ostale na nivou iz 2021, kompanije bi imala pozitivno poslovanje od preko milion eura.

Direktor “ToMontenegra” do marta prošle godine bio je Predrag Todorović, a zatim je vršiteljka dužnosti direktora do 15. decembra bila Dragana Frantov Nikolić, kada je imenovan Saša Radović.

”Kompanija nema neizmirenih dugovanja i sve svoje obaveze izmiruje na vrijeme. Ovo je rezultat odgovornog poslovanja kompanije i domaćinskog odnosa prema resursima koji su nam povjereni na upravljanje. I pored brojnih izazova u poslovanju i nestabilnog poslovnog ambijenta u post kovid periodu, kompanija je uspjela da ostvari značajne rezultate, istovremeno vodeći računa o ugovornim obavezama ka svim partnerima i dobavljačima, kao i prema zaposlenima. Konkretno, samo Aerodromima Crne Gore u 2022. je uplaćeno blizu tri miliona eura, dok je za poreze i doprinose uplaćeno oko milion eura”, saopšteno je iz kompanije.

Investicioni planovi kompanije, kako su naveli, zavisiće prije svega od planova koje vlasnik odnosno država ima kada je u pitanju strategija razvoja nacionalnog avio-prevoznika, kao i od rješavanja pitanja dugoročnog investiranja u kompaniju.

”Svakako, jedan od prioriteta kompanije za ovu godinu biće investicija u remont jednog od motora na našem avionu 40-AOB, ali i nabavka dodatnih vazduhoplova, kako bi kompanija mogla da se dalje razvija, obezbijedi bolju povezanost naše zemlje sa važnim trižištima, doprinese boljem pozicioniranju Crne Gore na turističkoj mapi i omogući dolazak turista iz različitih zemalja”, saopštili su iz kompanije.

Oni su naveli da su u 2022. godini, pored dva svoja aviona, saobraćaj obavljali i sa iznajmljenim avionom većeg kapaciteta.

”Tako smo uspjeli da uz dobro planiranje saobraćaja, povežemo Crnu Goru sa 16 destinacija i prevezemo preko 360.000 putnika. Jasno je da su dodatni kapaciteti, tj. proširenje flote, neophodni kako bi obezbijedili što bolju povezanost Crne Gore kao turističke destinacije zbog čega je i ove godine planiran zakup dva aviona tokom perioda ljetnje sezone, kada je i najfrekventniji saobraćaj. U toku je proces nabavake, a u narednom periodu ćemo na osnovu pristiglih ponuda procijeniti i odlučiti koji tip vazduhoplova i zakupa, odnosno kapaciteta flote najbolje može da odgovori potrebama tržišta i planiranom saobraćaju”, najavili su iz “ToMontenegra”.

Najavili su da će Vladi kao osnivaču vrlo brzo predstaviti plan i cilj da u narednih pet godina kompanija ima potpuno operativnu flotu sa četiri sopstvena aviona, cjelogodišnju povezanost sa 10 destinacija i dodatnih 10 tokom ljetnje sezone.

Na pitanje koliko im je novca uplaćeno od predviđenog osnivačkog kapitala od 30 miliona i da li su dobijali bilo kakave druge uplate iz budžeta, iz avio-kompanije su kazali da je iznos osnivačkog kapitala u potpunosti uplaćen i da nije bilo drugih uplata od države.

Oni su naveli da Agenciji za zaštitu konkurencije, koja vodi ispitni postupak u vezi sa tim da li se uplata osnivačkog kapitala može smatrati državnom pomoći, redovno preko resornog Ministarstva kapitalnih investicija dostavljaju sve tražene podatke i informacije.

”Postupak je u toku i očekujemo da će se okončati uskoro, a naše je očekivanje da se uplata osnivačkog kapitala kompaniji ‘ToMontenegro’ neće smatrati državnom pomoći. Kompanija planira da u 2023. godini aplicira za sredstava odobrena od strane EU, a u vezi sa saniranjem posljedica koje trpe prevoznici zbog dramatičnih poremećaja na tržištu energenata koje je nastalo tokom 2022. godine zbog rata u Ukrajini. Podsjećamo da je usljed tog poremećaja, trošak avio-goriva u ukupnim troškovima kompanije porastao na 36 odsto”, naveli su iz kompanije.

U kompaniji je u toku izrada novog pravilnika o organizaciji i sistematizaciji, za koji kažu da je u finalnoj fazi pisanja. Na pitanje “Vijesti” da li će tim aktom biti povećan broj zaposlenih, iz kompanije su kazali da će dinamika zapošljavanja zavisiti od planiranih poslovnih rezultata.

”Imajući u vidu dalji razvoj kompanije, flote i potrebe za unapređenjem poslovanja, izmjenom sistematizacije će se omogućiti efikasniji način organizacije sektora, organizacionih jedinica i službi, poštujući istovremeno sve nacionalne i međunarodne propise iz vazdušnog saobraćaja. Dinamika zapošljavanja u Društvu zavisiće direktno i jedino od poslovanja i ostvarivanja planiranih poslovnih rezultata”, kazali su iz kompanije.

Izmjene sistematizacije, kako su naveli, donose se u cilju što odgovornijeg i racionalnijeg obavljanja djelatnosti, kao i izjednačavanja zaposlenih u pogledu obrazovnih, stručnih i drugih kvalifikacija, uz pažljivu analizu realnih potreba kompanije za angažmanom lica tokom ljetnje sezone, kada je i intenzivniji obim saobraćaja.

”To znači da tokom ljetnje sezone mogu biti angažovani radnici u službama saobraćajnih operacija, dok se u poslovima administracije taj broj neće mijenjati. Pored navedenog, važno je napomenuti i da je obavljanje vazdušnog prevoza putnika i prtljaga specifična djelatnost u kome zaposleni nerijetko imaju obavezu da rade 24 sata dnevno. U tom smislu, a kako bi se ispoštovale odredbe Zakona o radu u pogledu prekovremenog rada, bilo je neophodno povećati broj izvršilaca. Povećanje je uslovljeno i uključivanjem dodatnih aviona u flotu predviđenih poslovnim planom za 2023. Tačan broj planiranih izvršilaca biće poznat nakon usvajanja dokumenta od odbora direktora i biće prezentovan Vladi”, kazali su iz kompanije.

Naveli su i da se prilikom izrade novog pravilnika ne podrazumijevaju dodatni troškovi za kompaniju u odnosu na prethodni period, već da je cilj dodatno usklađivanje sa propisima iz oblasti rada kojim se na adekvatan način štite prava zaposlenih i preciznije uređuju odnosi sa poslodavcem.

Tagovi: ToMontenegro, Dragana Frantov Nikolić, Saša Radović
PROČITAJ I OVO
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE