GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Todorović najavio prve letove ToMontenegra do početka ljeta

Todorović najavio prve letove ToMontenegra do početka ljeta
LETOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 21:20
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Izvršni direktor nacionalne avio-kompanije "ToMontenegro" Predrag Todorović najavio je prve letove do početka ljeta, kao i da će se kompanija fazno razvijati i poslovati po tržišnim principima.

"Izazov je da kompanija počne što prije da leti. Neke stvari ne zavise od nas i postoji regulativa koju treba ispoštovati. Cilj je da se napravi moderna avio-kompanija zasnovana na tržišnim principima i da bude održiva u narednih 10 godina. Ovo je za državu investicija, a ne trošak. Ta dva aviona su baza za našu avijaciju u narednih 10 godina" rekao je Todorović na konferenciji za novinare.

On nije mogao da precizira koliko će slotova imati nova kompanija i broj zaposlenih.

Objasnio je da će prednost u zapošljavanju imati radnici Montenegro Airlinesa.

"Nijesam zabrinut za slotove, jer svaki će ih aerodrom dati. Ne bih licitirao sa brojem zaposlenih, koliko budemo imali aviona tako ćemo i zapošljavati. Za sada imamo dva, a u pregovorima smo za treću", rekao je Todorović.

On je rekao da će 30 miliona eura koje je država izdvojila za kapital kompanije biti dovoljno da se napravi održiv biznis model i da neće biti potrebno da se izdvaja dodatni novac.

Član Odbora direktora Pavle Tripković je kazao da su odlučili da neće primati naknade za svoj rad ida su tim povodom kontaktirali Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK).

Objasnio je da čekaju mišljenje AZK da li je to moguće i ako bude da ih moraju primati onda će ih proslijediti onima kojima bude potrebno.

"I na ovaj način želim oda se solidarišemo sa radnicima Montengro erlajnsa" kazao je Tripković

On je na pitanje da li je nabavka dva aviona bila u skladu sa zakonom o javnim nabavkama objasnio da "To Montenegro", kao i "Montenegro Airlines" nijesu imali obavezu u tom dijelu da raspisuju tendere, jer je to omogućavao Zakon o javnim nabavkama.

Todorović je kazao da su dva aviona kupljena od kompanije “GE Capital Aviation Services” (GECAS) koje je po ugovoru o iznajmljivanju koristio Montenegro erlajns i za koje nije plaćao zakup pa su dugovi narasli.

"Vlada je bila garant tog ugovora. Prijetila je opasnost da GECAS dođe i preuzme avione a da sve zaostale rate, kamate, troškove oduzimanja aviona i druge, što bi moglo iznositi preko 45 miliona dolara, naplati od državnog budžeta. Mi smo te avione kupili za 21,78 miliona dolara i napravili uštedu državi. Jedan od ta dva aviona je kompletno remontovan 2019. godine i on je potpuno operativan za narednih sedam do osam godina. Kod drugog aviona za jedan avion je potreban remont ali postoji drugi iznajmljeni koji je remontovan, tako da je i taj avion oporetivan. Sa ova dva aviona imamo sigurnu bazu za narednih osam do deset godina. Pregovaramo i o kupovini trećeg "embrajera" koji je registrovan na MA i za koji su oni plaćali lizing. Kompanija neće ostati ni na ova tri aviona već će kako se bude širila kupovati još aviona", kazao je Todorović.

On je više puta na konferenciji za novinare ponovio da će kompanija poslovati na tržišnim principama, pa će se i širiti na osnovu biznis strategija i analiza. Naveo je da je država u novu kompaniju uložila kapital a da članovi borda i menadžmenta ulažu svoje profesionalne reference i biografije i svoje ime.

Todorović je naveo da je imao karijeru u vazduhoplovnoj industriji u Francuskoj ali da je na poziv Vlade odlučio da se vrati i pomogne osnivanje i razvoj nove državne avio kompanije.

"Imamo i kolegu koji je prekinuo uspješnu karijeru u najvećim američkim kompanijama u Silikonskoj dolini, da bi se vratio u Crnu Goru i pomogao ovaj projekat", kazao je Todorović.

Na pitanje kakve će biti cijene avio karata nove kompanije, s obzirom da je nakon prestanka letenja MA sada jedini prevoznik na linijama za Beograd Air Serbia povećao karte na 200 eura koje su ranije bile oko 120 eura, Todorović je kazao da će karte biti tržišne odnosno onakve kakve su bile i ranije, kao i da će konkurencija vratiti cijene na prethodni nivo kada "ToMontenegro" počne da saobraća.

Tagovi: Predrag Todorović, ToMontenegro, Pavle Tripković, Montenegro Airlines
PROČITAJ I OVO
Most Gradiška u prometu u proljeće iduće godine
MOSTOVI
Most Gradiška u prometu u proljeće iduće godine
ZAGREB - Posljednjih su se tjedana intenzivirali radovi na mostu Gradiška, na rijeci Savi, koji će spojiti hrvatsku i bosanskohercegovačku obalu te rijeke.
Čačić: Nisam zadovoljan sa šefovima Hrvatskih šuma i Hrvatskih željeznica
PORUKE
Čačić: Nisam zadovoljan sa šefovima Hrvatskih šuma i Hrvatskih željeznica
VARAŽDIN - Predsjednik Narodne stranke Reformisti, Radimir Čačić, u Dnevniku N1 komentirao je izjavu premijera Andreja Plenkovića da mu se nije požalio da netko u Vladi ne radi dobro, kao i situaciju s ministrom Vilijem Berošem.
HT: Nije počinjena šteta ni jednom od dioničara niti društvu
REAKCIJE
HT: Nije počinjena šteta ni jednom od dioničara niti društvu
ZAGREB - Hrvatski Telekom (HT) poručio je u srijedu u komentaru tvrdnji iz Društva dioničara HT-a, da kupnja obveznica ne utječe na dobit kompanije, koja se odlukom glavne skupštine dijeli kao dividenda dioničarima, te kako nije počinjena šteta ni dioničarima ni društvu.
Brend Adria Airways u rukama arapskog biznismena
KUPNJA
Brend Adria Airways u rukama arapskog biznismena

LJUBLJANA - Kupac marke Adria Airways je Munif Otman Tarmum, državljanin Ujedinjenih Arapskih Emirata, prema odluci suda o suglasnosti za sklapanje kupoprodajnog ugovora, objavljenoj na Ajpesu. Arapski poduzetnik za robnu marku je platio 33.400 eura, a također je platio pripadajuće troškove prodaje.

Sazvana skupština Pevexa, predložena dividenda od 7.600 kuna po dionici
DIVIDENDA
Sazvana skupština Pevexa, predložena dividenda od 7.600 kuna po dionici
ZAGREB - Uprava Pevexa predložila je glavnoj skupštini tog trgovačkog lanca, sazvanoj za 27. svibnja, da se dioničarima iz lanjske dobiti isplati dvidenda u ukupnom iznosu od 100,3 milijuna kuna, ili 7.600 kuna po dionici, objavili su u srijedu iz Pevexa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE