GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tankerska Next Generation briljira: Neto dobit uzletjela sedam puta

Tankerska Next Generation briljira: Neto dobit uzletjela sedam puta
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 09:51
Autor: SEEbiz
ZADAR - Tankerska Next Generation ostvarila je u prvom kvartalu ove godine prihode od prodaje od 69,3 mil. HRK (10,1 mil. USD), a EBITDA je iznosila 36,6 mil. HRK (5,3 mil. USD).

Neto dobit Društva prvog tromjesečja 2020. godine iznosila je 16,9 mil. HRK (2,4 mil. USD), što je čak sedam puta više nego u istom razdoblju 2019. godine. Operativna dobit (EBIT) iznosi 23,2 mil. HRK (3,4 mil. USD) što je više nego udvostručenje u odnosu na izvedbu iz istog razdoblja 2019. godine.

Prihodi brodova u prvom kvartalu 2020. godine iznose 69,3 mil. HRK (10,1 mil. USD), što predstavlja smanjenje od 5,3% u odnosu na prihode ostvarene u istom razdoblju 2019.godine.

Ova promjena je rezultat manje prisutnosti TNG flote na spot tržištu gdje brodar ostvaruje nominalno veći prihod, ali je istovremeno opterećen i većim troškovima zbog prirode posla u kojem brodar podmiruje troškove povezane s putovanjem. Prosječne TCE neto dnevne vozarine brodova prvog tromjesečja ove godine iznose 16.565 USD. Operativni troškovi brodova iznosili su 23,0 mil. HRK (3,4 mil. USD) i smanjeni su u odnosu na zadnje tromjesečje kada su iznosili 26,1 mil. HRK (3,9 mil. USD). Provizije i troškovi povezani s putovanjima brodova iznosili su 7,8 mil. HRK (1,1 mil. USD) u prvom kvartalu 2020. godine, dok su u istom kvartalu 2019. godine iznosili 24,7 mil. HRK (3,8mil. USD), a smanjenje je izravna posljedica manje prisutnosti TNG flote na „spotu”. Troškovi amortizacije u prvom tromjesečju 2020. godine iznosili su 13,4 mil. HRK (2,0 mil. USD).

Na izvještajni datum, Društvo kroz više ugovora na vrijeme ima ukupno osigurano 1.138 prihodovnih dana što iznosi minimalno USD 18,9 mil. prihoda brodova. Neupitno je da je svjetsko tržište za prijevoz naftnih derivata, na kojemu Društvo posluje, trenutno pod utjecajem pandemije te će sve socijalne i zdravstvene implikacije ostaviti trag na poslovanje. Međutim, Društvo istovremeno ne gubi iz vida već ranije objavljene fundamentalne pokretače koji trenutno na tržištu ponude i potražnje prevladavaju sa pozitivnim učinkom na vozarine. U veljači je Tankerska Next Generation osigurala dvogodišnje zaposlenje za jedan od svojih konvencionalnih ice class produkt tankera s početkom u travnju 2020. godine.

Tanker će biti pod ugovorom s istaknutim unajmiteljem uz ugovorenu vozarinu od oko 15.250 USD po danu, uz uobičajene tržišne uvjete. Unajmitelj ima opciju produžiti ugovor, bez prekida u poslovanju, i na treću godinu u iznosu od približno 15.750 USD po danu. Slijedeći svoju provjerenu strategiju, TNG je osigurao dodatan ugovor na vrijeme za jedan produkt tanker ECO klase na razini od oko 16.850 USD dnevno, u periodu od tri mjeseca s mogućnošću trajanja do šest mjeseci, s trenutačnim učinkom. Nadalje, unajmitelj konvencionalnog produkt tankera je deklarirao ranije ugovorenu opciju produžetka, od USD 15.500 dnevno na 8 mjeseci počevši od sredine ožujka.

- Iz današnje perspektive, smatramo da je flota dobro pokrivena osiguranim prihodima, u mnogočemu više nego u posljednjih nekoliko godina. Postignuti uvjeti u potpunosti su u skladu sa strateškim konceptom Društva usredotočenim na osiguravanje snažne bilance i stabilnog novčanog tijeka. Na ovaj način TNG minimizira rizik poslovanja ugovaranjem kombinacije zaposlenosti flote brodarskim ugovorima na putovanje uz usredotočenost na dugoročnu zaposlenost, kažu u komentaru iz Uprave kompanije.

Tagovi: Tankerska Next Generation, vozarine, poslovni rezultati, brodarsko tržište, spot tržište, tržište tankera
PROČITAJ I OVO
Finnair obnavlja letove prema Splitu i Dubrovniku
LETOVI
Finnair obnavlja letove prema Splitu i Dubrovniku
HELSINKI - Finski nacionalni avioprijevoznik, Finnair, uskoro će obnoviti promet na linijama iz Helsinkija prema dvije hrvatske zračne luke - Splitu i Dubrovniku.
Gubimo novac EU? Trebali dovršiti prugu do 2020., HŽ im je dao odgodu još dvije godine
NEOZBILJNO
Gubimo novac EU? Trebali dovršiti prugu do 2020., HŽ im je dao odgodu još dvije godine
ZAGREB - Završetak najvećeg željezničkog infrastrukturnog objekta pruge Dugo Selo - Križevci ponovo je prolongiran, i to za pune dvije godine.
Bivši direktori i piloti Montenegro Airlinesa traže preko pet miliona eura
POTRAŽIVANJA
Bivši direktori i piloti Montenegro Airlinesa traže preko pet miliona eura
PODGORICA - Bivši direktori, piloti, letačko osoblje i drugi radnici Montenegro Airlinesa (MA), koji je od maja u stečaju, prijavili su stečajnoj upravi potraživanja od 17,2 miliona eura za neto zarade, poreze, doprinose, dnevnice i naknade.
Promet Brodosplita pao do 70%, 2.000 radnika strahuje od otkaza
OŠTAR PAD
Promet Brodosplita pao do 70%, 2.000 radnika strahuje od otkaza
SPLIT - Dio crne statistike može se pripisati pandemiji koronavirusa, no i prijašnjih godina se Brodosplitove tvrtke dalo vidjeti na listama poreznih dužnika. Brodogradilište je odavno podijeljeno na pedesetak firmi, od čega su njih 23 blokirane. Zbog dugotrajne blokade njih pet, s ukupno 868 radnika, klizi u steč
Philips povlači dio respiratora zbog opasnosti po zdravlje
RESPIRATORI
Philips povlači dio respiratora zbog opasnosti po zdravlje
AMSTERDAM - Nizozemski proizvođač medicinske opreme Philips objavio je u ponedjeljak da će povući dio respiratora zbog opasnosti raspada pjene na sitne, toksične čestice, koje mogu izazvati rak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE