GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tankerska Next Generation briljira: Neto dobit uzletjela sedam puta

Tankerska Next Generation briljira: Neto dobit uzletjela sedam puta
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 09:51
Autor: SEEbiz
ZADAR - Tankerska Next Generation ostvarila je u prvom kvartalu ove godine prihode od prodaje od 69,3 mil. HRK (10,1 mil. USD), a EBITDA je iznosila 36,6 mil. HRK (5,3 mil. USD).

Neto dobit Društva prvog tromjesečja 2020. godine iznosila je 16,9 mil. HRK (2,4 mil. USD), što je čak sedam puta više nego u istom razdoblju 2019. godine. Operativna dobit (EBIT) iznosi 23,2 mil. HRK (3,4 mil. USD) što je više nego udvostručenje u odnosu na izvedbu iz istog razdoblja 2019. godine.

Prihodi brodova u prvom kvartalu 2020. godine iznose 69,3 mil. HRK (10,1 mil. USD), što predstavlja smanjenje od 5,3% u odnosu na prihode ostvarene u istom razdoblju 2019.godine.

Ova promjena je rezultat manje prisutnosti TNG flote na spot tržištu gdje brodar ostvaruje nominalno veći prihod, ali je istovremeno opterećen i većim troškovima zbog prirode posla u kojem brodar podmiruje troškove povezane s putovanjem. Prosječne TCE neto dnevne vozarine brodova prvog tromjesečja ove godine iznose 16.565 USD. Operativni troškovi brodova iznosili su 23,0 mil. HRK (3,4 mil. USD) i smanjeni su u odnosu na zadnje tromjesečje kada su iznosili 26,1 mil. HRK (3,9 mil. USD). Provizije i troškovi povezani s putovanjima brodova iznosili su 7,8 mil. HRK (1,1 mil. USD) u prvom kvartalu 2020. godine, dok su u istom kvartalu 2019. godine iznosili 24,7 mil. HRK (3,8mil. USD), a smanjenje je izravna posljedica manje prisutnosti TNG flote na „spotu”. Troškovi amortizacije u prvom tromjesečju 2020. godine iznosili su 13,4 mil. HRK (2,0 mil. USD).

Na izvještajni datum, Društvo kroz više ugovora na vrijeme ima ukupno osigurano 1.138 prihodovnih dana što iznosi minimalno USD 18,9 mil. prihoda brodova. Neupitno je da je svjetsko tržište za prijevoz naftnih derivata, na kojemu Društvo posluje, trenutno pod utjecajem pandemije te će sve socijalne i zdravstvene implikacije ostaviti trag na poslovanje. Međutim, Društvo istovremeno ne gubi iz vida već ranije objavljene fundamentalne pokretače koji trenutno na tržištu ponude i potražnje prevladavaju sa pozitivnim učinkom na vozarine. U veljači je Tankerska Next Generation osigurala dvogodišnje zaposlenje za jedan od svojih konvencionalnih ice class produkt tankera s početkom u travnju 2020. godine.

Tanker će biti pod ugovorom s istaknutim unajmiteljem uz ugovorenu vozarinu od oko 15.250 USD po danu, uz uobičajene tržišne uvjete. Unajmitelj ima opciju produžiti ugovor, bez prekida u poslovanju, i na treću godinu u iznosu od približno 15.750 USD po danu. Slijedeći svoju provjerenu strategiju, TNG je osigurao dodatan ugovor na vrijeme za jedan produkt tanker ECO klase na razini od oko 16.850 USD dnevno, u periodu od tri mjeseca s mogućnošću trajanja do šest mjeseci, s trenutačnim učinkom. Nadalje, unajmitelj konvencionalnog produkt tankera je deklarirao ranije ugovorenu opciju produžetka, od USD 15.500 dnevno na 8 mjeseci počevši od sredine ožujka.

- Iz današnje perspektive, smatramo da je flota dobro pokrivena osiguranim prihodima, u mnogočemu više nego u posljednjih nekoliko godina. Postignuti uvjeti u potpunosti su u skladu sa strateškim konceptom Društva usredotočenim na osiguravanje snažne bilance i stabilnog novčanog tijeka. Na ovaj način TNG minimizira rizik poslovanja ugovaranjem kombinacije zaposlenosti flote brodarskim ugovorima na putovanje uz usredotočenost na dugoročnu zaposlenost, kažu u komentaru iz Uprave kompanije.

Tagovi: Tankerska Next Generation, vozarine, poslovni rezultati, brodarsko tržište, spot tržište, tržište tankera
PROČITAJ I OVO
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
PODUZETNIŠTVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
ZAGREB – U sklopu panel rasprave „Forward thinking: The new capabilities for leaders and entrepreneurs“, održanoj na Veleučilištu Edward Bernays, osnivač i predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani te Berislav Horvat, Country Managing Partner i voditelj Odjela revizije u EY Hrvatska s okupljenima su podijelili tajne poduzetničkog uspjeha i efektivnog vodstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE