GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Talijanska vlada spriječila kineski Sinochem u pokušaju stjecanja kontrole nad Pirellijem

Talijanska vlada spriječila kineski Sinochem u pokušaju stjecanja kontrole nad Pirellijem
BLOKADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2023 / 08:27
Autor: SEEbiz / KL
RIM - Talijanska vlada je blokirala pokušaj kompanije Sinochem, koja je u vlasništvu kineske vlade, da preuzme kontrolu nad Pirellijem, gigantom koji proizvodi gume, javlja BBC.

inochem je najveći dioničar u Pirelliju s udjelom od 37 posto, a blokada preuzimanja kontrole se dogodila u vrijeme tenzija između Pekinga i Zapada.

Pirelli je u nedjelju saopćio investitorima da je talijanska vlada donijela odluku prema kojoj samo Camfin, kompanija pod kontrolom šefa Pirellija Marca Tronchettija Provere, može nominirati kandidate za svog direktora. Iz Pirellija su istakli da je vlada odlučila da sve promjene u korporativnom upravljanju kompanijom moraju biti predmet službene kontrole. Do toga je došlo nakon što je Sinochem u ožujku obavijestio italijansku vladu da planira obnoviti i ažurirati postojeći sporazum dioničara.

Administracija talijanske premijerke Giorgije Meloni analizirala je sporazum u skladu s takozvanim pravilima Golden Power Procedure, čiji je cilj zaštititi preduzeća koja se smatraju strateški važnim za naciju.

Godine 2015. je Pirelli prodan za 7,1 milijardu eura grupi investitora koja uključuje kompanije ChemChina i Camfin. Šest godina kasnije se ChemChina spojila s firmom Sinochem u vlasništvu kineske vlade. Investicioni fond kineske valde Silk Road također posjeduje 9 posto udjela u Pirelliju.

Američki državni tajnik Antony Blinken se nalazi u Pekingu u rijetkoj posjeti Kini. Njegovo putovanje je uslijedilo u vrijeme narušenih odnosa između Kine i mnogih zapadnih zemalja zbog problema koji uključuju trgovinu, Tajvan i sigurnost.

Prije njegove posjete se vjerovalo da su male šanse za bilo kakav napredak u brojnim sporovima između dvije najveće svjetske ekonomije, a jedan od njih je pokušaj SAD-a da uspori razvoj kineske industrije čipova.

Tagovi: Sinochem, Pirelli, Italija, Camfin
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE