GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sve zračne luke s velikim porastima u srpnju, Split s daleko najviše putnika

Sve zračne luke s velikim porastima u srpnju, Split s daleko najviše putnika
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2021 / 14:45
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Svim zračnim lukama u Hrvatskoj srpanj je donio velike poraste prometa putnika, kojih je na svim lukama bilo 144 posto više nego u lanjskom srpnju ili 887 tisuća, što je i gotovo 80 posto svih avio-putnika u sedam mjeseci ove godine, podaci su DZS-a.

Putnika je, po podacima DZS-a, u svim zračnim lukama u prvih sedam mjeseci ove godine bilo nešto više od 1,1 milijun, što je i 40 posto više nego u istim mjesecima prošle godine.

Ti su podaci DZS-a (Državnog zavoda za statistiku) potvrdili ono što se vidjelo po zračnim lukama ovog ljeta, a to je znatno veći promet u odnosu na prošlogodišnje ljeto.

Sa smanjenjem ograničenja putovanja i olakšavanjem prelazaka granica zbog cijepljenja, covid potvrda i testiranja prije i za vrijeme putovanja, od početka ovog ljeta pojačan je i zračni promet, većinom iz turističkih razloga i sezonskim letovima, pa je tako u srpnju na svim zračnim lukama u Hrvatskoj bilo i 55 posto više operacija zrakoplova nego lani ili 14,4 tisuće.

To je ujedno i oko 54 posto od svih operacija zrakoplova u sedam mjeseci ove godine na zračnim lukama, kojih je bilo nešto više od 26,7 tisuća ili 40,5 posto više nego u prvih sedam mjeseci 2020.

I promet tereta na zračnim lukama je bio veći nego lani, ali u manjim postocima rasta, odnosno tereta je u srpnju bilo 775 tona ili 20 posto više nego u lanjskom srpnju, dok je na razini sedam mjeseci taj porast od 7 posto, sa 4.428 tona tereta.

Split s najviše putnika, a Zadar, Pula i Dubrovnik s najvećim porastima

Od svih devet zračnih luka u Hrvatskoj, s najviše putnika u srpnju ističe se zračna luka Split, kroz koju je prošlo nešto malo više od 394 tisuće putnika ili 106,3 posto više nego u srpnju 2020.

Sa gotovo dvostruko manje putnika, 187,6 tisuća, na drugom je mjestu zračna luka Dubrovnik, koja je time zabilježila i porast od 223,5 posto u odnosu na lanjski srpanj, dok je treća zračna luka Zagreb sa gotovo 152,7 tisuća putnika ili 98,2 posto više, što je i 'najskromniji' rast u srpnju među većim zračnim lukama u Hrvatskoj.

Zračna luka Zadar je na četvrtom mjestu sa gotovo 115 tisuća putnika, čime je ostvarila i najveći porast među svim lukama, od 266,5 posto, a s nešto manjim povećanjem od 243 posto, na 63,4 tisuće putnika, slijedi zračna luka Pula.

Nešto malo više od 14,4 tisuća putnika u srpnju je usluženo na zračnoj luci Rijeka, što je 110,2 posto više nego u srpnju 2020., a iako u znatno manjem broju putnika, 2 239, slijedi zračna luka Brač, koja je time u plusu od 91 posto, i ujedno prvi puta da se našla ispred zračne luke Osijek, koja je sa 1 963 putnika u plusu od 45 posto.

Najmanja zračna luka odnosno zračno pristanište Mali Lošinj je sa 525 avio putnika u plusu od 78 posto u odnsu na srpanj 2020.

Zemlje s kojima su hrvatske zračne luke ostvarile najveće promete putnika u srpnju su redom Njemačka i Francuska, a zatim Nizozemska, Poljska, Ujedinjena Kraljevina, Švedska, Austrija, Danska, Ruska Federacija i Švicarska, pri čemu su najveći porasti broja putnika od 297 posto i 250 posto u odnosu na lanjski srpanj bili sa Švedskom i Francuskom.

Iz ostalih zemalja porasti prometa putnika kretali su se od oko sto pa na više posto.

Još 'zaostatak' za 2019. od oko 50 posto

I uz tako velike poraste prometa u srpnju ove godine u odnosu na 2020., zračne luke su u odnosu na srpanj 2019. još u zaostatku, i to od oko 53 posto sa brojem putnika (jer ih je u srpnju te godine bilo ukupno nešto više od 1,9 milijuna), a sa operacijama zrakoplova od 27 posto (jer ih je u srpnu 2019. bilo 19.739).

Tri najveće zračne luke, Split, Zagreb i Dubrovnik, također su na oko 50 posto posto manje putnika nego ih je bilo u srpnju 2019., pokazuju podaci DZS-a.

Tagovi: Zračna luka Pula, Zračna luka split, Zračna luka Dubrovnik, Zračna luka Zagreb, Zračna luka Rijeka
PROČITAJ I OVO
Ryanair u zimi spaja Zagreb s 24 linije prema Europi
SPAJANJE
Ryanair u zimi spaja Zagreb s 24 linije prema Europi
ZAGREB - Niskotarifni zračni prijevoznik Ryanair u zimskom redu letenja Zagreb će s 24 linije povezivati s europskim odredištima u 16 zemalja, a u prosincu će u zagrebačku bazu uvesti i treći zrakoplov, pri čemu očekuje do ljeta iduće godine oko milijun putnika na svim linijama, najavio je u utorak u Zagrebu predsjednik Uprave Ryanaira Michael O'Leary.
Raspisan natječaj za predsjednika HGK
HGK
Raspisan natječaj za predsjednika HGK
ZAGREB - Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore (HGK) objavio je u utorak javni poziv za izbor predsjednika HGK za četverogodišnje mandatno razdoblje, a zainteresirani prijave mogu poslati u idućih sedam dana, čemu uz ostalo trebaju predložiti i prijedlog programa razvoja HGK za razdoblje 2022.-2026.
Hrvatski Telekom osvojio Ookla i umlaut nagrade za najbolju mobilnu mrežu
NAGRADA
Hrvatski Telekom osvojio Ookla i umlaut nagrade za najbolju mobilnu mrežu
ZAGREB - Treći put zaredom mobilna mreža Hrvatskog Telekoma potvrđena je kao najbolja te je osvojila Ookla® Speedtest Awards™ nagrade za 'Najbolju mobilnu mrežu' (Best Mobile Network), 'Najbržu mobilnu mrežu' (Fastest Mobile Network) i za 'Najbolju mobilnu pokrivenost' (Best Coverage Award) u Hrvatskoj.
Zaba kreditira Arena Hospitality Group
LIKVIDNOST
Zaba kreditira Arena Hospitality Group
ZAGREB - Arena Hospitality Group objavila je da je danas zaključila novi ugovor o dugoročnom kreditu za financiranje obrtnih sredstava za likvidnost sa Zagrebačkom bankom d.d. u ukupnom iznosu 150.000.000 kuna i to u sklopu HBOR-ovog Programa osiguranja portfelja kredita za likvidnost izvoznika povezanog s Covid-19 mjerama potpore.
Fini dodijeljeno bespovratnih 12 milijuna kuna za nadogradnju sustava eFondova
PROJEKTI
Fini dodijeljeno bespovratnih 12 milijuna kuna za nadogradnju sustava eFondova
ZAGREB - Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) i Financijska agencija (Fina) sklopili su u ponedjeljak ugovor o dodjeli bespovratnih gotovo 12 milijuna kuna za projekt “Održavanje i nadogradnja sustava eFondovi”, priopćeno je iz Ministarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE