GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svaku treću bocu Donata napunit će sunce

Svaku treću bocu Donata napunit će sunce
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2023 / 08:05
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Na 115. obljetnicu otkrića mineralne vode, koja je po obližnjoj Donačkoj planini nazvana Donat, danas je na krovu punionice u Rogaškoj Slatini otvorena solarna elektrana koja će, kada bude u punom pogonu, biti dovoljna za 31 posto potreba. Kako je rekao potpredsjednik Atlantic Grupe Enzo Smrekar, svu energiju već koriste iz zelenih izvora.

Solarna elektrana na vrhu punionice Slatina vrijedna je 900.000 eura, a proizvodit će jedan gigavat električne energije godišnje, što je usporedivo s opskrbom 350 kućanstava ili manjeg naselja. Solarna energija koristit će se i za punjenje električnih automobila, za što su namjenjene dvije punionice. Sada se nadaju sunčanom vremenu, a snagom elektrane bit će 31 posto samodostatne, rekao je Smrekar:

- Mogli bismo reći da će svaka treća boca Donata biti napunjena sunčevom energijom. No treba naglasiti da je i sva ostala energija tzv. zelena energija. Imamo ugovorni dogovor da sve dolazi iz zelenih izvora. Ovo je jedna od naših obvaeza koje smo preuzeli kao dio našeg održivog poslovanja, izvještava Delo..

Iako boce na prvi pogled nisu najodrživiji izbor, Smrekar kaže da boce puno više opterećuju okoliš, jer su znatno teže, što povećava troškove transporta i emisije, a moraju i preraditi sve boce, što troši puno vode. Boce su izrađene od 100% reciklirane plastike, što je potaknulo i lokalne sakupljače otpada koji sada uglavnom zbog Donata odlažu zelenu plastiku, objasnio je Smrekar.

Atlantic Grupa u Rogaškoj Slatini zapošljava 73 osobe koje rade u tri smjene pet dana u sedmici. Godišnje natoče oko 50 miliona litara pića, ove godine planiraju 60 miliona litara. Osim Donata, pune i Cocktu koja ove godine slavi 70. obljetnicu, a sada i Cedevitu. Donat se puni najviše, oko 30 miliona litara godišnje. Toliko iznosi godišnji prirodni prirast ove jedinstvene mineralne vode, objasnila je izvršna direktorica poslovnog područja Donat Darja Teržan: - Tako osiguravamo da će u njoj uživati i sljedeće generacije.
Zbog ograničenog kapacitetra vode, kompanija je smanjila broj tržišta. Prije su bili prisutni na 27 tržišta, sada su na deset, objasnila je Teržanova: - Donata jednostavno nema dovoljno za sve. Budući da ga ima ograničeno, ponašamo se održivo prema resursu kojim raspolažemo, dodala je.

Među njihovim tržištima više nema Francuske, Engleske i Španije, a fokusirali su se na tržišta na kojima je važna tema zdravlja probavnog sistema, kao što su tržišta skandinavskih zemalja, Austrija i Italija. Oni također ostaju prisutni u Rusiji i Ukrajini, ali tamo samo održavaju tržišta.

Tagovi: Donat, Donat mg, Atlantic grupa, solari, solarna energija
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE