GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sunce hoteli s gubitkom od 45,65 milijuna kuna

Sunce hoteli s gubitkom od 45,65 milijuna kuna
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2020 / 13:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Sunce hoteli su u prvih devet mjeseci zbog utjecaja pandemije ostvarili 161,17 milijuna kuna poslovnih prihoda ili 60,8 posto manje nego u istom razdoblju 2019. godine, a gubitak je iznosio 45,65 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju lani ostvarena nego dobit od 78,4 milijuna kuna.

Podaci su to iz financijskog izvješća jedne od većih hotelskih grupacija u Hrvatskoj koje je objavljeno na Zagrebačkoj burzi, u kojemu Uprava Sunce hotela navodi da je u devet mjeseci ove godine ostvarena pozitivna EBITDA-u u iznosu od 13,7 milijuna kuna, ali je to znatno ili za 118,5 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju lani.

"Razlog većeg pada na EBITDA razini je radi pada prihoda uzrokovanog covid-19 krizom, no taj pad i utjecaj na EBITDA-u djelomično je amortiziran radi prihoda od ostvarene direktne državne potpore za očuvanje radnih mjesta, te indirektne državne potpore u vidu otpisa poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 21,5 milijuna kuna. Kada se isključe prihodi od primljenih državnih potpora, društvo je ostvarilo oko 34 posto lanjskih prihoda u prvih devet mjeseci", ističu iz Sunce hotela.

Iznose i da su im najveći dio poslovnih rashoda u prvih devet mjeseci ove godine činili troškovi osoblja, nešto malo više od 75 milijuna kuna, što je također znatno manje nego u istom razdoblju lani zbog privremenog smanjenja plaća od 40 posto od travnja do lipnja te manjeg zapošljavanja sezonaca radi manje ostvarenih noćenja.

Kasnije su plaće korigirane, odnosno nakon što se gospodarska aktivnost početkom ljeta ponovo pokrenula, epidemiološke mjere popustile, a hoteli počeli otvarati i pristizati turističke rezervacije, uprava je odlučila da se od 1. srpnja do 30. rujna svim zaposlenicima s bruto plaćom većom od 10 tisuća kuna smanje 20 posto (umjesto 40) te im se isplaćivalo 80 posto bruto plaće, pri čemu bruto I plaća nije mogla biti niža od 10 tisuća kuna.

Slijedom toga, svim je zaposlenicima s plaćam nižom od 10 tisuća kuna bila osigurana puna ugovorena plaća.

"Zbog iznimno kratke poslovne aktivnosti ove godine i smanjenog prihoda u odnosu na troškove, a s ciljem očuvanja svih radnih mjesta, uprava je odlučila i o smanjenju plaća od 1. listopada za sve zaposlenike u iznosu od 80 posto bruto plaće, ali ne manje od 4.000 kuna neto. To je na snazi do 31. prosinca, kada će uprava ponovno revidirati financijski tijek i donijeti novu odluku u odnosu na politiku plaća u ovim kriznim vremenima", napominju u izvješću iz Sunce hotela.

U sklopu te grupacije, koja je do kraja prošle godine poslovala pod nazivom Sunce koncern, da bi se tada promijenio u Sunce hoteli, za smještaj turista pod brendom Bluesun Hotels&Resorts posluje 12 hotela i resorta te jedan kamp u destinacijama Brela i Tučepi na Makarskoj rivijeri, Starigradu Paklenica te na otoku Braču, gdje imaju i većinski vlasnički udjel u Aerodromu Brač (50,2 posto).

Tijekom ljeta imali su otvorenih devet hotela i resorta te kamp (u Starigradu Paklenica), u kojima je, kako navode u izvješću, unatoč izazovnom poslovnom okruženju samo u kolovozu ostvareno do 80 posto lanjskih rezultata, ali je to s pogoršanjem epidemiološke situacije i stavljanjem Hrvatske na crvene liste u rujnu palo na svega 16,2 posto, što se značajno negativno odrazilo i na poslovne rezultate za prvih devet mjeseci.

Osim hotela, resorta, kampa i zračne luke Brač u sklopu te kompanije, čiji je većinski vlasnik Jako Andabak, posluje još desetak tvrtki različitih djelatnosti (zdravlje, poljoprivreda, prijevoz, tenis, praona i dr.), a sredinom srpnja Sunce hoteli su zbog ostavke iz osobnih razloga dotadašnjeg predsjednika Uprave Tončija Borasa dobili novog predsjednika Uprave Hrvoja Veselka, čiji je petogodišnji mandat počeo 1. kolovoza.

Tagovi: Sunce hoteli, poslovni rezultati, Jako Andabak
PROČITAJ I OVO
Nike servirao razočaravajuću prognozu
PAD DIONICA
Nike servirao razočaravajuću prognozu
NEW YORK - Dionice proizvođača sportske opreme Nike pale su u petak šest posto (cijena je pala ispod 150 dolara).
Niz zanimljivih panela na Weekend Media Festivalu
WMF
Niz zanimljivih panela na Weekend Media Festivalu
ROVINJ – Bogat i sadržajan subotnji program održan u sjajnoj atmosferi prostora stare Tvornice duhana u Rovinju osigurao je sudionicima ovogodišnjeg 14. Weekenda uvid u brojne aktualne teme, kao što su: promjena u poslovanju tijekom izazovnih vremena, uloga i pozicija građanskih inicijativa u društvu, najnoviji trendovi u robotici i gaming industriji te regulative u medijskom prostoru.
Analitičari: Pivac u pravom trenutku ulazi u Podravku
TAJMING
Analitičari: Pivac u pravom trenutku ulazi u Podravku
ZAGREB - Pivac, Pevec smatra da je on svjestan stanja u Podravci te da ulaganje u njene dionice ne znači da je želi preuzeti, već da je prepoznao dobar trenutak za kupnju kao financijski ili portfolio investitor.
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
DEMANTI
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
BEOGRAD - Kompanija Revita nastavlja svoje poslovanje na hrvatskom tržištu usprkos pokušajima bivših poslovnih partnera da je diskreditiraju i dovedu kupce u zabludu da brend Revita više ne postoji.
Artuković: Franck nije na prodaju
JASNA PORUKA
Artuković: Franck nije na prodaju
ZAGREB - Franck razmatra prilike u regiji, zanima nas akvizicija tvrtke koja ima srodan asortiman... Zainteresirani smo za razgovore. Franck ima još potencijala za rast i razvoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE