GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sunce hoteli s gubitkom od 45,65 milijuna kuna

Sunce hoteli s gubitkom od 45,65 milijuna kuna
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2020 / 13:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Sunce hoteli su u prvih devet mjeseci zbog utjecaja pandemije ostvarili 161,17 milijuna kuna poslovnih prihoda ili 60,8 posto manje nego u istom razdoblju 2019. godine, a gubitak je iznosio 45,65 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju lani ostvarena nego dobit od 78,4 milijuna kuna.

Podaci su to iz financijskog izvješća jedne od većih hotelskih grupacija u Hrvatskoj koje je objavljeno na Zagrebačkoj burzi, u kojemu Uprava Sunce hotela navodi da je u devet mjeseci ove godine ostvarena pozitivna EBITDA-u u iznosu od 13,7 milijuna kuna, ali je to znatno ili za 118,5 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju lani.

"Razlog većeg pada na EBITDA razini je radi pada prihoda uzrokovanog covid-19 krizom, no taj pad i utjecaj na EBITDA-u djelomično je amortiziran radi prihoda od ostvarene direktne državne potpore za očuvanje radnih mjesta, te indirektne državne potpore u vidu otpisa poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 21,5 milijuna kuna. Kada se isključe prihodi od primljenih državnih potpora, društvo je ostvarilo oko 34 posto lanjskih prihoda u prvih devet mjeseci", ističu iz Sunce hotela.

Iznose i da su im najveći dio poslovnih rashoda u prvih devet mjeseci ove godine činili troškovi osoblja, nešto malo više od 75 milijuna kuna, što je također znatno manje nego u istom razdoblju lani zbog privremenog smanjenja plaća od 40 posto od travnja do lipnja te manjeg zapošljavanja sezonaca radi manje ostvarenih noćenja.

Kasnije su plaće korigirane, odnosno nakon što se gospodarska aktivnost početkom ljeta ponovo pokrenula, epidemiološke mjere popustile, a hoteli počeli otvarati i pristizati turističke rezervacije, uprava je odlučila da se od 1. srpnja do 30. rujna svim zaposlenicima s bruto plaćom većom od 10 tisuća kuna smanje 20 posto (umjesto 40) te im se isplaćivalo 80 posto bruto plaće, pri čemu bruto I plaća nije mogla biti niža od 10 tisuća kuna.

Slijedom toga, svim je zaposlenicima s plaćam nižom od 10 tisuća kuna bila osigurana puna ugovorena plaća.

"Zbog iznimno kratke poslovne aktivnosti ove godine i smanjenog prihoda u odnosu na troškove, a s ciljem očuvanja svih radnih mjesta, uprava je odlučila i o smanjenju plaća od 1. listopada za sve zaposlenike u iznosu od 80 posto bruto plaće, ali ne manje od 4.000 kuna neto. To je na snazi do 31. prosinca, kada će uprava ponovno revidirati financijski tijek i donijeti novu odluku u odnosu na politiku plaća u ovim kriznim vremenima", napominju u izvješću iz Sunce hotela.

U sklopu te grupacije, koja je do kraja prošle godine poslovala pod nazivom Sunce koncern, da bi se tada promijenio u Sunce hoteli, za smještaj turista pod brendom Bluesun Hotels&Resorts posluje 12 hotela i resorta te jedan kamp u destinacijama Brela i Tučepi na Makarskoj rivijeri, Starigradu Paklenica te na otoku Braču, gdje imaju i većinski vlasnički udjel u Aerodromu Brač (50,2 posto).

Tijekom ljeta imali su otvorenih devet hotela i resorta te kamp (u Starigradu Paklenica), u kojima je, kako navode u izvješću, unatoč izazovnom poslovnom okruženju samo u kolovozu ostvareno do 80 posto lanjskih rezultata, ali je to s pogoršanjem epidemiološke situacije i stavljanjem Hrvatske na crvene liste u rujnu palo na svega 16,2 posto, što se značajno negativno odrazilo i na poslovne rezultate za prvih devet mjeseci.

Osim hotela, resorta, kampa i zračne luke Brač u sklopu te kompanije, čiji je većinski vlasnik Jako Andabak, posluje još desetak tvrtki različitih djelatnosti (zdravlje, poljoprivreda, prijevoz, tenis, praona i dr.), a sredinom srpnja Sunce hoteli su zbog ostavke iz osobnih razloga dotadašnjeg predsjednika Uprave Tončija Borasa dobili novog predsjednika Uprave Hrvoja Veselka, čiji je petogodišnji mandat počeo 1. kolovoza.

Tagovi: Sunce hoteli, poslovni rezultati, Jako Andabak
PROČITAJ I OVO
U Mostar sletio prvi zrakoplov na izravnom letu iz SAD-a
LETOVI
U Mostar sletio prvi zrakoplov na izravnom letu iz SAD-a
MOSTAR - Zrakoplov na izravnome letu iz SAD-a prvi put je u povijesti sletio u zračnu luku u Mostaru koja inače opstaje zahvaljujući charterima jer nema redovitih izravnih letova.
U godinu dana svi vlakovi HŽ-a ukupno kasnili dvije godine
KAŠNJENJE
U godinu dana svi vlakovi HŽ-a ukupno kasnili dvije godine
ZAGREB - U godinu dana svi vlakovi HŽ-a ukupno su kasnili dvije godine, piše u nedjelju Jutarnji list, navodeći da je puž doslovno 10 puta brži jer dok HŽ elektrificira 800 metara pruge taj mekušac prijeđe čak 8700 metara.
Zračna luka Split uskoro s dva milijuna putnika
PUTNICI
Zračna luka Split uskoro s dva milijuna putnika
SPLIT - U splitskoj se zračnoj i gradskoj luci i ovoga vikenda nastavlja trend velikog broja putnika i zrakoplova, a na Resniku krajem mjeseca očekuju i drugog milijuntnog putnika.
Nastavlja se agonija Brodosplita, prekinuta predstečajna nagodba
AGONIJA
Nastavlja se agonija Brodosplita, prekinuta predstečajna nagodba
ZAGREB - Trgovački sud u Splitu obustavio je predstečajni postupak nad Brodograđevnom industrijom Split. Postane li ova odluka pravomoćna, tvrtka Brodosplit u vlasništvu Tomislava Debeljaka otići će u stečaj, piše u petak Večernji list, navodeći da bi stečaj značio zatvaranje škvera.
Lufthansa s prvom kvartalnom dobiti od izbijanja pandemije
U PLUSU
Lufthansa s prvom kvartalnom dobiti od izbijanja pandemije
FRANKFURT - Njemačka aviokompanija Lufthansa zaključila je drugo tromjesečje ove godine s neto dobiti od 259 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE