GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sukob u njemačkoj vladi oko Coscovog udjela u lučkom terminalu u Hamburgu

Sukob u njemačkoj vladi oko Coscovog udjela u lučkom terminalu u Hamburgu
KONTROVERZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2022 / 19:41
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Planirano kinesko stjecanje udjela u kontejnerskom terminalu u luci Hamburg izazvalo je razdor u njemačkoj vladi, potvrdili su izvori za dpa u četvrtak.

Ured Olafa Scholza - koji je bivši gradonačelnik Hamburga - gura ovaj dogovor, dok se šest ministarstava uključenih u reviziju akvizicije protivi dopuštanju da se ona nastavi.

Ugovor između hamburške lučke logističke tvrtke HHLA i kineskog špediterskog i logističkog diva Cosco o preuzimanju 35% udjela u terminalu Hamburg Tollerort dogovoren je u rujnu 2021. godine.

Glasnogovornici Ministarstva gospodarstva i Ministarstva prometa odbili su potvrditi da postoji neslaganje o tom pitanju unutar koalicije. Glasnogovornik HHLA-e također je odbio priliku za komentar.

Prema izvješćima javnih emitera NDR i WDR, Ministarstvo gospodarstva uputilo je peticiju kancelariji da zaustavi dogovor jer uključuje kritičnu infrastrukturu. Revizijski ured nije stavio na dnevni red, već je naložio ministarstvima da traže kompromis, navodi se u izvješćima.

Ranije u četvrtak, visoki njemački oporbeni političar Jens Spahn izjasnio se protiv kineske akvizicije.

"Jedna lekcija iz pandemije i energetske krize jest da moramo postati neovisniji o Kini", rekao je Spahn, potpredsjednik konzervativne parlamentarne skupine CDU/CSU, za dpa u četvrtak.

Još veće povećanje ovisnosti dopuštanjem China COSCO Shippingu da preuzme udio "bila bi kobna pogreška", rekao je Spahn. "Njemačke luke ne pripadaju kineskim rukama, pogotovo zato što Europljani ne mogu preuzeti udio u lukama u Kini."

Bijan Djir-Sarai, glavni tajnik pro-poslovnog FDP-a, mlađeg partnera u koaliciji, rekao je za dpa da Kina "ne smije imati pristup kritičnoj infrastrukturi naše zemlje".

“Činjenica je da je Kina važan trgovinski partner, ali i sistemski suparnik”, rekao je.

Tagovi: Luka Hamburg, Cosco, Olaf Scholz, njemačka vlada
PROČITAJ I OVO
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
TERMINAL
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
DUBAI - U Dubaiju su započeli s izgradnjom novog terminala u međunarodnoj zračnoj luci Al Maktoum, za koji se, prema riječima čelnika emirata šeika Mohammeda bin Rashida al Maktouma, očekuje da će biti najveći na svijetu i koštat će gotovo 35 milijardi dolara.
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE