GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sud EU stao na stranu Francka u slučaju Mjenice

Sud EU stao na stranu Francka u slučaju Mjenice
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2020 / 20:16
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Sud Europske unije odlučio je da je Franck u odnosu na transakcije s mjenicama u slučaju Agrokor ispravno primjenjivao propise kojima je reguliran obračun PDV-a, objavio je Bloomberg.

Riječ je o stavu vezano za 15 milijuna kuna težak spor pred Upravnim sudom u Zagrebu u kojem Franck osporava rješenje Porezne uprave.

Sud EU je zaključio da su transakcije oslobođene PDV-a, da se mjenice koje su bile predmet transakcija tretiraju kao "drugi prenosivi instrumenti" u smislu zakona o PDV-u, da nije relevantno je li Franck bio financijska institucija kao ni činjenica da se novčana sredstva stavljena na raspolaganje nisu vraćala Francku, nego faktoring društvima, piše N1 televizija.

Spor iz glavnog postupka i pitanja koja je Upravni sud u Zagrebu uputio Sudu EU utjecat će na položaj svih dobavljača Konzuma koji su se poslovali s Konzumom putem mjenica.

Odluku Suda za N1 su komentirali i u Francku:

"Sud Europske unije je prepoznao važnost ovog zahtjeva za rješavanjem prethodnog pitanja koja mu je uputio Upravni sud u Zagrebu, te je iznova potvrdio temeljna načela europskog poreznog prava u vezi s PDV izuzećima - načelo porezne neutralnosti, fokus na gospodarski cilj transakcije te gospodarska i poslovna stvarnost kao osnovni kriterij poreznog tretmana. Prema ovoj presudi, Sud Europske unije je zauzeo shvaćanje da je u odnosu na predmetne transakcije Franck ispravno primjenjivao pravila o oslobođenju od PDV-a. Ne sumnjamo da će ova odluka Suda EU biti od presudnog značenja u nastavku glavnog postupka pred Upravnim sudom u Zagrebu."

Hoće li ova presuda, kao i konačna odluka Upravnog suda u Zagrebu utjecati i na kazneni slučaj "Mjenice", tek treba vidjeti. Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je kaznene prijave protiv odgovornih osoba u 13 tvrtki dobavljača Agrokora, no ne i protiv odgovornih osoba u faktoring društvima ili npr. bankama. Sud je odbacio sve optužnice, nakon čega je Županijski sud uvažio žalbu državnog odvjetništva i vratio optužnice na ponovno odlučivanje Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.

Tagovi: Franck, afera mjenice, Sud europske unije, Agrokor
PROČITAJ I OVO
Otvoren Aminess Khalani Beach Hotel, prvi makarski hotel s pet zvjezdica
HOTELI
Otvoren Aminess Khalani Beach Hotel, prvi makarski hotel s pet zvjezdica
MAKARSKA – Makarska je dobila svoj prvi hotel s pet zvjezdica – Aminess Khalani Beach Hotel, koji je večeras svečano otvoren pred više od 300 odabranih gostiju.
Švicarski MSC preuzima Port of Adriju
AKVIZICIJE
Švicarski MSC preuzima Port of Adriju
BAR - Crnogorsku javnost je iznenadila vijest da je jedna od najvećih kruzing i kompanija za kontejnerski saobraćaj na svijetu, švicarski MSC (Mediterranean Shipping Company) potencijalni novi vlasnik dijela Luke Bar, Port of Adrije, kojom trenutno gazduje turski Global Ports.
Turisthotel bi mogao dobiti novog vlasnika
PRESLAGIVANJE
Turisthotel bi mogao dobiti novog vlasnika
ZAGREB - Na pomolu je vlasničko preslagivanje u zadarskom Turisthotelu.
U hrvatskim zračnim lukama redovne ljetne gužve, više radnika i servisi bez zastoja
AERODROMI
U hrvatskim zračnim lukama redovne ljetne gužve, više radnika i servisi bez zastoja
ZAGREB - Hrvatske zračne luke u srpanj ulaze s velikim polugodišnjim porastima prometa putnika, ali i ljetnim najavama, zbog čega su zaposlile više radnika nego lani, a usluge obavljaju redovno i bez zastoja, uz očekivanje prometa iz rekordne 2019., ističu na upit iz zračnih luka Split, Zagreb, Zadar i Rijeka.
Nakon deset godina putnički vlakovi ponovo povezali Ploče i Sarajevo
VLAK
Nakon deset godina putnički vlakovi ponovo povezali Ploče i Sarajevo
SARAJEVO - Uspostavom sezonskog vlaka koji je iz Sarajeva krenuo u petak, Ploče su nakon deset godina stanke ponovo dobile putničku željezničku vezu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE