GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sud EU stao na stranu Francka u slučaju Mjenice

Sud EU stao na stranu Francka u slučaju Mjenice
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2020 / 20:16
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Sud Europske unije odlučio je da je Franck u odnosu na transakcije s mjenicama u slučaju Agrokor ispravno primjenjivao propise kojima je reguliran obračun PDV-a, objavio je Bloomberg.

Riječ je o stavu vezano za 15 milijuna kuna težak spor pred Upravnim sudom u Zagrebu u kojem Franck osporava rješenje Porezne uprave.

Sud EU je zaključio da su transakcije oslobođene PDV-a, da se mjenice koje su bile predmet transakcija tretiraju kao "drugi prenosivi instrumenti" u smislu zakona o PDV-u, da nije relevantno je li Franck bio financijska institucija kao ni činjenica da se novčana sredstva stavljena na raspolaganje nisu vraćala Francku, nego faktoring društvima, piše N1 televizija.

Spor iz glavnog postupka i pitanja koja je Upravni sud u Zagrebu uputio Sudu EU utjecat će na položaj svih dobavljača Konzuma koji su se poslovali s Konzumom putem mjenica.

Odluku Suda za N1 su komentirali i u Francku:

"Sud Europske unije je prepoznao važnost ovog zahtjeva za rješavanjem prethodnog pitanja koja mu je uputio Upravni sud u Zagrebu, te je iznova potvrdio temeljna načela europskog poreznog prava u vezi s PDV izuzećima - načelo porezne neutralnosti, fokus na gospodarski cilj transakcije te gospodarska i poslovna stvarnost kao osnovni kriterij poreznog tretmana. Prema ovoj presudi, Sud Europske unije je zauzeo shvaćanje da je u odnosu na predmetne transakcije Franck ispravno primjenjivao pravila o oslobođenju od PDV-a. Ne sumnjamo da će ova odluka Suda EU biti od presudnog značenja u nastavku glavnog postupka pred Upravnim sudom u Zagrebu."

Hoće li ova presuda, kao i konačna odluka Upravnog suda u Zagrebu utjecati i na kazneni slučaj "Mjenice", tek treba vidjeti. Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je kaznene prijave protiv odgovornih osoba u 13 tvrtki dobavljača Agrokora, no ne i protiv odgovornih osoba u faktoring društvima ili npr. bankama. Sud je odbacio sve optužnice, nakon čega je Županijski sud uvažio žalbu državnog odvjetništva i vratio optužnice na ponovno odlučivanje Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.

Tagovi: Franck, afera mjenice, Sud europske unije, Agrokor
PROČITAJ I OVO
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
ŽESTOKA PIĆA
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
POŽEGA - Hrvatski proizvođač alkoholnih pića i slatkiša Zvečevo priopćio je da će njegovi dioničari na Glavnoj skupštini razmotriti prijedlog za prodaju dijela imovine tvrtke koji se odnosi na proizvodnju žestokih pića. U obavijesti dostavljenoj Zagrebačkoj burzi nisu iznijeli više detalja o tome.
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
POTEZI
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
LJUBLJANA - Mercator je sazvao Skupštinu za 1. rujna na prijedlog svog većinskog vlasnika Fortenove Grupe, a dioničari će odlučiti o prijedlogu povećanja kapitala tvrtke za oko šest miliona eura.
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DOGOVOR
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DUBROVNIK - Atlantska plovidba izvijestila je kako je sklopila ugovor o povratnom leasingu na rok od tri godine s kineskom financijskom institucijom CSSC Shipping Company iz Hong Konga.
Dukat opoziva jogurte s crnim ribizom i s naranča cimetom
OPOZIV
Dukat opoziva jogurte s crnim ribizom i s naranča cimetom
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače da proizvođač Dukat iz Zagreba, zbog utvrđenoga pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu proizvodnje, opoziva svoje proizvode Dukatos jogurt crni ribiz 150g i Dukatos jogurt naranča cimet 150g određenih rokova trajanja.
Jeste li kušali nove Planet of plants proizvode?
PROMO
Jeste li kušali nove Planet of plants proizvode?
ZAGREB - Plant based postaje sve popularniji oblik prehrane. Očuvanje okoliša, smanjenje globalnog siromaštva, zaštita životinjskog svijeta i povoljan utjecaj na zdravlje samo su neki od razloga zbog kojih se odlučujemo na jelovnik uključiti što više namirnica biljnog podrijetla.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE