GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sud EU stao na stranu Francka u slučaju Mjenice

Sud EU stao na stranu Francka u slučaju Mjenice
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2020 / 20:16
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Sud Europske unije odlučio je da je Franck u odnosu na transakcije s mjenicama u slučaju Agrokor ispravno primjenjivao propise kojima je reguliran obračun PDV-a, objavio je Bloomberg.

Riječ je o stavu vezano za 15 milijuna kuna težak spor pred Upravnim sudom u Zagrebu u kojem Franck osporava rješenje Porezne uprave.

Sud EU je zaključio da su transakcije oslobođene PDV-a, da se mjenice koje su bile predmet transakcija tretiraju kao "drugi prenosivi instrumenti" u smislu zakona o PDV-u, da nije relevantno je li Franck bio financijska institucija kao ni činjenica da se novčana sredstva stavljena na raspolaganje nisu vraćala Francku, nego faktoring društvima, piše N1 televizija.

Spor iz glavnog postupka i pitanja koja je Upravni sud u Zagrebu uputio Sudu EU utjecat će na položaj svih dobavljača Konzuma koji su se poslovali s Konzumom putem mjenica.

Odluku Suda za N1 su komentirali i u Francku:

"Sud Europske unije je prepoznao važnost ovog zahtjeva za rješavanjem prethodnog pitanja koja mu je uputio Upravni sud u Zagrebu, te je iznova potvrdio temeljna načela europskog poreznog prava u vezi s PDV izuzećima - načelo porezne neutralnosti, fokus na gospodarski cilj transakcije te gospodarska i poslovna stvarnost kao osnovni kriterij poreznog tretmana. Prema ovoj presudi, Sud Europske unije je zauzeo shvaćanje da je u odnosu na predmetne transakcije Franck ispravno primjenjivao pravila o oslobođenju od PDV-a. Ne sumnjamo da će ova odluka Suda EU biti od presudnog značenja u nastavku glavnog postupka pred Upravnim sudom u Zagrebu."

Hoće li ova presuda, kao i konačna odluka Upravnog suda u Zagrebu utjecati i na kazneni slučaj "Mjenice", tek treba vidjeti. Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je kaznene prijave protiv odgovornih osoba u 13 tvrtki dobavljača Agrokora, no ne i protiv odgovornih osoba u faktoring društvima ili npr. bankama. Sud je odbacio sve optužnice, nakon čega je Županijski sud uvažio žalbu državnog odvjetništva i vratio optužnice na ponovno odlučivanje Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.

Tagovi: Franck, afera mjenice, Sud europske unije, Agrokor
PROČITAJ I OVO
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE