GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što donosi koncept pametnih prodavaonica?

Što donosi koncept pametnih prodavaonica?
SMART STORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2023 / 07:15
Autor: SEEbiz
U skladu s trendovima i sveobuhvatnom digitalizacijom u svim životnim poljima, prije nekoliko godina trgovački div Amazon otvorio je prvu pametnu prodavaonicu na svijetu. Cilj ovog inovativnog koncepta prodavaonica je kupcima olakšati i ubrzati proces kupnje, a smanji čekanje u redovima.

Od te 2018. godine i prve pametne prodavaonice kojom je započelo novo doba u načinu kupnje, ovakav koncept polako, ali sigurno postaje trend u zapadnom dijelu Europe. Trenutno ih je više od 50 u Poljskoj, više od 20 u Velikoj Britaniji i 14 u ostalim zemljama Europe. Trendu se odnedavno pridružio i Konzum koji je u središtu Zagreba otvorio prvu SMART prodavaonicu u Hrvatskoj i regiji. Riječ je o velikom iskoraku za cijelu regiju jer ovime je Konzum potvrdio da je važan igrač na regionalnom maloprodajnom tržištu.



Naš domaći trgovački lanac koji je sinonim za maloprodaju pokazao je da ima stabilnost i hrabrost upustiti se u ovakav iskorak. U procesu implementacije pametne prodavaonice za partnera odabrao američki kompaniju AiFi, inače vodeću svjetsku tvrtku za tehnologiju za smart prodavaonice.

Za one koji se nisu još susretali s ovakvim načinom kupovine, ovako to izgleda u praksi. Kupac prilikom ulaska u prodavaonicu skenira kod s Konzumove aplikacije, uđe, uzme s police što treba i izađe – bez blagajni i skeniranja artikala. Prostor je pokriven sa 150 kamera zahvaljujući kojima se može pratiti koje artikle je kupac uzeo s police i naplatiti samo one koje je iznio sa sobom iz prodavaonice. Kamere prepoznaju artikle na osnovu oblika, veličine, boje i police s koje je kupac uzeo artikl. Pritom iz kompanije napominju kako kamere ne prate lica osoba, već ih prikazuje putem referentnih točki na tijelu čije se kretanje prati – npr. udaljenost zglobova. Sve je to moguće zahvaljujući sustavu umjetne inteligencije koji je baziran na računalnom vidu.

Kako bi sustav mogao pratiti što točno kupac uzima sa police bilo je potrebno osigurati unaprijed definirane razmake između polica, prilagoditi maksimalnu visinu artikala na polici i udaljenost samih kamera od police, točno postaviti rasvjetu prodavaonice te odrediti visinu na kojoj se kamere nalaze. S druge strane, iako je prodavaonica autonomna i nema blagajnika, ipak ima zaposlenike koji pune police i osiguravaju dostupnost robe. Radnici u prodavaonici koriste aplikaciju preko koje održavaju asortiman prodavaonice te su usvojili brojne nove procedure koje se razlikuju od njihovog dosadašnjeg načina rada.

Kad je riječ o asortimanu, prodavaonica je, kao i ostale Konzumove prodavaonice, opremljena artiklima potrebnima modernom kupcu te se u njoj nalazi pekarnica, dio s voćem i povrćem, razni sokovi i alkoholna pića, grickalice. Razlika je u tome što u Konzum SMART prodavaonici kupci ne mogu kupiti artikle iz staklene povratne ambalaže niti duhanske proizvode.




Kao i svaki projekt, otvorenje ove inovativne prodavaonice došlo je i s raznim operativnim izazovima koji su uspješno riješeni u procesu. Zanimljivost je kako su prilikom prvog punjenja u prodavaonici još uvijek trajali radovi – police za prodavaonicu još nisu stigle u skladište, a svi artikli tada su prikupljeni na način da izloženi uzorci robe dobavljača, a veliki dio artikala su kolegice osobnim automobilima prikupile po drugim prodavaonicama.

Također, unatoč sveobuhvatnom testiranju prije puštanja u rad, kod same implementacije pametne prodavaonice, dogodili su se i određeni informatički izazovi. Također, tu su bili i izazovi s bankama, odnosno izdavateljima kartice koji duži period nisu vraćali predautorizirani iznos kupnje kupcima u Konzum SMARTU. Konzum je kao rezultat toga odlučio smanjiti predautoriziran iznos s 50 eura na 10 eura, a sve kako bi olakšao cijeli proces kupnje i učinio ga transparentnijim.

- Ovo je samo je još jedan iskorak u digitalizaciji poslovanja Konzuma. Tehnologija Konzum Smart prodavaonice koristi umjetnu inteligenciju baziranu na računalnom vidu. Prodajni prostor je pokriven sa 150 kamera koje koriste četiri servera s jakim grafičkim karticama, a zahvaljujući kojima možemo točno prepoznati koje artikle je kupac uzeo s police i naplatiti samo one koje je iznio sa sobom iz prodavaonice. Cilj je bio pružiti kupcima bržu i jednostavniju kupnju, a sve je to moguće zahvaljujući kompleksnom sustavu umjetne inteligencije. U suradnji s američkom tvrtkom AiFi, vodećom na svijetu za tehnologiju za smart prodavaonice, napravili smo niz izmjena u našim postojećim internim sustavima. Primjerice, bilo je potrebno prilagoditi Konzum mobilnu aplikaciju, sustave za izdavanje računa i fiskalizaciju te sustav za kartično plaćanje. Na kraju svega, trebalo je i povezati sve te sustave.

Ponosan sam što sam zajedno sa svojim timom imao prilike raditi na prvoj ovakvoj prodavaonici u našem dijelu Europe. U komunikaciju s AiFi-jem smo krenuli već na ljeto prošle godine, a svaki tjedan smo održavali sastanak s njima kako bismo prikupili sve potrebne informacije o zahtjevima sustava. S obzirom na to da smo radili sa sustavom koji se brzo razvija, povremeno su se pojavili i operativni izazovi, no zahvaljujući stručnosti obiju strana – i kolega iz AiFi-ja i naših kolega iz Konzuma, sve je brzo riješeno. Uz to što smo uspješno otvorili Konzum SMART, jedna od najvećih vrijednosti projekta je tim s kojim sam radio. Riječ je o 50-ak kolega iz kompanije koji su pokazali izuzetnu profesionalnost, fleksibilnost i izvanredan pristup radu, a iako je povremeno znalo biti stresno, s ovim timom sve je bilo lakše, rekao je Jozo Džakula, direktor Područja informatike u Konzumu.



Kao trgovački lanac nove generacije, Konzum nastavlja s inovacijama kojima svojim kupcima želi pojednostaviti te dodatno uljepšati iskustvo kupnje. Tako je kompanija uvela plaćanje kripto valutama, prvo u online, a potom i u fizičkim prodavaonicama, a kupci u prodavaonicama mogu plaćati i putem aplikacije KEKS Pay. Konceptom SMART prodavaonice potiče se i zajednička kupnja, primjerice, ako par dođe u prodavaonicu, artikli koje svatko od njih odabere s police naplate se zajedno na jednom računu.


Tagovi: pametne prodavaonice, smart prodavaonice, smart stpre, Konzum, fortenova, Amazon
PROČITAJ I OVO
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE