GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske

Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2024 / 08:10
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.

Naime, izvršni direktor tvrtke "Spar" Hans Reich iznio je u javnost informaciju da je Orban od njega tražio da njegova rodbina uloži u tvrtku, a kada je dobio negativan odgovor, njegova je vlada povećala poreze na ekstraprofit i organizirane cijene. Stoga "Spar" seli kapital iz Mađarske u Švicarsku.

Izvršni direktor "Spara" Austrija Hans Reich rekao je za austrijski list da mađarski premijer Viktor Orbán želi da netko od njegovih rođaka uloži u tvrtku, prenio je mađarski "Daily News". Na taj način, objasnio je Reich, mađarska vlada želi preuzeti vlasništvo nad drugim najvećim prehrambenim lancem na mađarskom tržištu. Zbog toga je tvrtka "Špar" počela povlačiti kapital iz Mađarske, piše portal Nova.rs.

Tvrtka sa sjedištem u Salzburgu prepustila je dio upravljačkih prava nad svojim podružnicama u sjevernoj Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Mađarskoj svojoj podružnici u Švicarskoj. Hans Reich je rekao da Orbánova vlada maltretira njihovu tvrtku dodatnim porezima i ograničenjima cijena. Zbog toga su podnijeli pritužbu Europskoj komisiji i modificirali rad svoje mađarske podružnice kako bi je zaštitili od “Orbánovih ruku”.

Reich je rekao da je Orbán tražio da puste jednog od njegovih rođaka u mađarski ogranak kao investitora. Dugoročni plan, dodao je austrijski direktor, bio je preuzimanje vlasništva nad Špar Mađarska. Reich je dodao da to nije jedinstven problem. Prošle je godine Europska komisija u izvješću istaknula da su mađarski oligarsi stekli utjecaj u mnogim stranim tvrtkama. Štoviše, broj stranih tržišnih sudionika koji se žale na kršenja i zastrašivanja od strane mađarskih vlasti kontinuirano raste.

Mađarska vlada kratko je odgovorila na pitanja medija o "Sparu", navodeći da je Europska unija ocijenila da je njihov porez na višak profita zakonit. “To su činjenice. Bilo koja druga izjava je neutemeljena", priopćio je Orbánov ured.

Reich je naveo da su mađarsku tvrtku podijelili na dva dijela kako bi izbjegli mogući gubitak. Oni su od svoje mađarske podružnice preuzeli prava na upravljanje nekretninama i zgradama, maloprodaju i logistiku i dali ih svojoj švicarskoj tvrtki.

Strane tvrtke kao što su Lidl, Spar, Tesco i Oshan dominiraju mađarskim maloprodajnim sektorom hrane. Mađarska vlada povećala je porez na višak dobiti maloprodajnih tvrtki s 4,1 na 4,5 posto. Zbog toga su prihodi mađarskih podružnica značajno pali.

Austrijski je lanac stoga podnio pritužbu Europskoj komisiji protiv mađarske vlade, tvrdeći da Orbánova porezna politika krši zakone EU-a, posebice u pogledu slobodnog kretanja roba. Austrijski ministar gospodarstva Martin Kocher i ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg podržali su taj korak.

Prema pisanju portala "Daily News", gubitak "Spara" je 2023. godine iznosio 47,8 milijuna eura, a samo godinu kasnije 32,8 milijuna eura.

"Spar" je peti najveći poslodavac u Mađarskoj sa 14.000 zaposlenih. Ima dva logistička centra, dvije tvornice mesa, dodatni pogon i 368 trgovina. Zarada "Spara" prije kamata i poreza u 2023. godini iznosila je 120 milijuna eura.

Tagovi: Spar, Orban, Mađarska, trgovina, reich, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Telemach Hrvatska od 1. srpnja povećava cijene 7,2 posto
POSKUPLJENJA
Telemach Hrvatska od 1. srpnja povećava cijene 7,2 posto
ZAGREB - Telemach Hrvatska počeo je obavještavati korisnike da će od 1. srpnja ove godine primijeniti indeksnu klauzulu od 7,2 posto za povećanje iznosa mjesečnih naknada tarifnih paketa definiranih službenim cjenikom, potvrdili su u ponedjeljak Hini iz te telekom kompanije.
Dioničarima Save Re dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Save Re dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Dioničari Save Re odobrili su na današnjoj skupštini prijedlog uprave i nadzornog odbora da društvo ove godine isplati dividendu u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Easyjet će koristiti umjetnu inteligenciju za optimizaciju letova
AI
Easyjet će koristiti umjetnu inteligenciju za optimizaciju letova
LONDON - Britanski niskotarifni zrakoplovni prijevoznik Easyjet nadogradio je rad svog kontrolnog centra u blizini zračne luke Luton, sjeverno od Londona, alatima za umjetnu inteligenciju.
Lufthansa vraća besplatna pića u ekonomskoj klasi
POTEZI
Lufthansa vraća besplatna pića u ekonomskoj klasi
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa ovog će ljeta na probnoj osnovi ponovno nuditi besplatna pića u ekonomskoj klasi na letovima na kratkim i srednjim relacijama, objavio je u ponedjeljak zračni prijevoznik.
Taxi Cammeo odlazi u povijest, zamijenit će ga Wizi
REBRANDING
Taxi Cammeo odlazi u povijest, zamijenit će ga Wizi
ZAGREB - Taxi Cammeo od utorka odlazi u povijest, a zamijenit će ga Wizi, novi brend prijevozničke tvrtke koja je uz opsežno rebrendiranje presložila i poslovanje, s ambicioznim ciljem da do 2030. godine udeseterostruči promet, uz još veći rast prihoda, piše Jutarnji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE